3.miejsce na Mistrzostwach Polski Sommelierów!

W sobotę 14 maja 2016 odbyły się XVI Mistrzostwa Polski Sommelierów organizowane przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Nie będę opisywał całej imprezy, ponieważ w internecie znajdzie się wiele innych relacji. Napiszę natomiast o moich odczuciach z perspektywy uczestnika.

Jak powiedział Prezydent Stowarzyszenia Piotr Kamecki, była to rekordowa edycja Mistrzostw. Jeszcze nigdy nie startowało tylu sommelierów (w tym roku 24) i jeszcze nigdy widownia nie była tak spora. Widownia nie tylko ta obecna w Hotelu Regent, ale też widzowie oglądający finał w internecie, dzięki 4senses.tv i relacjom partnerów medialnych na Facebooku. Z każdym rokiem zainteresowanie uczestników i widzów rośnie. Ku pokrzepieniu serc!

fot. Olaf Kuziemka

Czytaj więcej: 3.miejsce na Mistrzostwach Polski Sommelierów!

Wino do czekolady

Czekolada to jakby brat bliźniak wina. Występuje w kilku kolorach, wytwarza się ją z różnych odmian kakao, co przekłada się na aromaty i smaki czekolad. Nuty owocowe, ziemiste, kwiatowe - to wszystko odnajdziemy w jakościowych czekoladach. Dodajmy do tego stopnie słodyczy, kwasowość i procentową zawartość kakao określającą stopień "gorzkości" (wytrawności). Charakterystyka danej czekolady decyduje o tym, jakie wino do niej najlepiej dobrać.

Czytaj więcej: Wino do czekolady

 x 

Twój koszyk jest pusty