Somm & Chef Dinner ’15 by Winicjatywa - krótka relacja

W sobotę 17 października odbyła się pierwsza gala Winicjatywy, oficjalnie zwana "Somm & Chef Dinner ’15 by Winicjatywa". Podczas wieczoru gotowali najlepsi polscy kucharze, a obsługą zajął się zespół profesjonalistów z Amber Room (gdzie całe wydarzenie się odbyło). O kwestię win i kieliszków zadbały trzy zespoły sommelierskie. Zostały spełnione wszystkie warunki by wieczór był udany: pyszne jedzenie, jakościowe i dobrze dobrane wina oraz skupione na winie i dobrej zabawie towarzystwo. Nad całością zgrabnie panował redaktor Bońkowski, bardzo dobrze wywiązując się z roli gospodarza i konferansjera.

Czytaj więcej: Somm & Chef Dinner ’15 by Winicjatywa - krótka relacja

Co pić do ostryg? Wino czy piwo?

Ilekroć rozmawiam z piwoszami, twierdzą że dla nich wino mogłoby nie istnieć, że wszelkie potrzeby związane z doborem do potraw zapewnia im piwo. Szczególnie odkąd powstało mnóstwo browarów rzemieślniczych. Sommelierzy natomiast, rzadko kiedy wychodzą w doborze do potraw poza propozycje winne. Pewne jest to, że oba światy, zarówno piwny, jak i winny są niebywale barwne i różnorodne. Wzajemne zamykanie się na dobrodziejstwa ich obu jest złe, a to które połączenie jest lepsze stanowi kwestię gustu...

Czytaj więcej: Co pić do ostryg? Wino czy piwo?

 x 

Twój koszyk jest pusty