Wino na Wielkanoc
Jakie wino na Wielkanoc? To pytanie które powraca do nas co roku. Należy zadać sobie pytanie, co pojawi się na świątecznym stole? Co przygotuje gospodyni? Głównym bohaterem zapewne będą jajka, które nie należą do ulubionych towarzyszy win., ale z pewnością nie zabraknie miejsca dla tradycyjnego żurku na zakwasie... Idę jednak o zakład, że menu nie skończy się na tych dwóch potrawach. Poniżej znajdziecie kilka świątecznych pomysłów i sugestii win.
Zachęcam do obejrzenia filmu o pairingu wielkanocnym...
Wielkanocne ucztowanie ma charakter ciągły, to znaczy siadamy przy stole rano (do wielkanocnego śniadania), a odchodzimy dopiero gdy wszystko zniknie ze stołu idziemy spać. Wiele osób nie decyduje się na serwowanie wina do śniadania, ale jeśli mamy taki kaprys to szczególnie polecamy wina musujące. Nie tylko traktując je jako aperitif przed całodniowym ucztowaniem, ale również ze względu na doskonałą harmonię z wszechobecnymi na stole dodatkami - jak majonez, sos tatarski czy chrzan. Kwasowość i bąbelki doskonale uzupełniają się zarówno z tłustymi składnikami (majonez), jak i z pikantnymi (chrzan).
Przykład: Faszerowane jajka, usmażone w panierce (według portugalskiego przepisu) i podane z sosem tatarskim + Muller Thurgau musujace (metoda Charmata).
Farsz: żółtka rozgniecione z dodatkiem posiekanej szynki, natki pietruszki z akcentem pieprzu, soli i oliwy.
Tradycyjny sos tatarski: posiekaliśmy drobno cebulę, grzybki, korniszony, jajko na twardo i szczypiorek. Całość wymieszaliśmy z majonezem i śmietaną doprawiając solą, pieprzem,sokiem z cytryny i szczyptą cukru.
Najedzeni po śniadaniu, rozsiadamy się wygodnie na kanapie. Początek kwietnia, wiosenne słońce zagląda przez okno. Ptaki ćwierkają. Nalejmy następny kieliszek wina musującego, który pobudzi apetyt przed kolejną częścią jadłospisu, ale też wprowadzi nas w świąteczny, wesoły, wiosenny nastrój. Lepiej pobiesiadować z kieliszkiem wina w ręku podczas rodzinnych rozmów, niż wlepiać wzrok w ekran telewizora przy szklance herbaty. Gdybyśmy tylko chcieli, wino musujące mogłoby towarzyszyć nam aż do deseru, a nawet jeśli posiadamy butelkę Moscato d'Asti pod ręką, to i przez cały wieczór. Aby jednak nie być monotonnym, możemy potestować też inne połączenia winno-kulinarne.
Przykład: Pomidory po rosyjsku z jajkami + Pinot Grigio
Przekąski pojawiające się raz po raz na stole, w rodzaju zimnych, pieczonych mięs, wędlin, pasztetów (i cały czas jajek) to rewelacyjna para dla białych, wytrawnych win o sporej kwasowości i średniego ciała - alzackie, wytrawne Rieslingi, austriackie Grunery Veltlinery, węgierskie Furminty lub włoskie Pinot Grigio.
Przykład: Szynka z jelonka + Gruner Veltliner
Jeśli lubimy odrobinę cukru resztkowego, możemy skierować swoją uwagę na niemieckie Rieslingi, jak np. kabinett. Gdybyśmy woleli dobrać wino czerwone, szczególnie polecamy Beaujolais Cru, owocowego, lekkiego Pinot Noira lub młodego Blaufrankischa, które swoim ciałem nie zdominują mięs.
Do potraw ciepłych, często pieczonych mięs w rozmaitych sosach, dobór win zależy właśnie od sosów. Najczęściej spotykane to sos pieczeniowy ciemny i jasny śmietanowy. Do tego pierwszego polecamy na przykład soczyste i owocowe Cotes du Rhone, Chianti Classico lub jakościowa Kadarkę. Jeśli nie ma sosu, należy zwrócić uwagę na dodatki i charakter mięsa.
Przykład: Szynka wieprzowa + wytrawna Kadarka
Do sosów jasnych na bazie śmietany i białego wina polecamy bardziej strukturalne, beczkowane wina białe, na przykład białego Burgunda. Jeśli gospodyni uraczy nas gorącą, białą kiełbasą duszona w czerwonym winie, najlepszym winem będzie to, w jakim dusiła się kiełbasa:
Przykład: kiełbasa w czerwonym winie + Valpolicella Classico
Desery należy rozróżnić w zależności od zawartości cukru. Najmniej słodkie babki piaskowe i ciasta drożdżowe skomponują się bajecznie z lekko musującym Moscato d'Asti. Do serników rekomendujemy Rieslingi Spatlese i wina typu late harvest. Natomiast do mazurka, coś szczególnie słodkiego i skoncentrowanego, czyli Tokaje 5 i 6 puttonowe oraz Beerenauslese (niemieckie lub austriackie).
Przykład: Ciasto drożdżowe z jajem + Late Harvest
Przykład: Mazurek wielkanocny + Beerenauslese
KONKLUZJA: Najbardziej uniwersalnym winem na Wielkanoc będzie delikatnie wytrawne wino musujące (Brut). W zależności od zasobności portfela możemy nabyć wino Cava, Prosecco, Cremant lub Szampana. Tylko do deserów warto dokupić inne wino. Jeśli jednak "bąbelki" do nas nie przemawiają - najbardziej uniwersalnymi winami będą Riesling i Pinot Noir.
Szczególnie polecamy zestaw: Prosecco, Riesling, Pinot Noir, Tokaji 5-puttonowy. Będziecie zadowoleni!
Życzymy smacznego!
Iga & Maciej