Wino Na Widelcu

Wakacyjne gotowanie

Ostatnimi czasy drogi Igi i Macieja nieco się rozeszły. Maciej poświęcił się sprawom sommelierskim, a Iga kulinarnym w ciekawych miejscach w Poznaniu. Jednym z tych miejsc jest Biurcoo, gdzie wraz z Sonią (współwłaścicielką Biurcoo i specjalistką od deserów), karmią zapracowanych intelektualistów. Letnia pora sprzyja uczuciowości i tak się stało, że "miłość" do Wino Na Widelcu odtajała. W najbliższym czasie będziemy mieć dla Was kilka połączeń winno-kulinarnych. Zaczniemy od prostego wakacyjnego gotowania.

Czytaj więcej: Wakacyjne gotowanie

Krakowski food pairing

Dookoła burgery i pulled porki, a Polacy zapominają o tym co tutejsze i regionalne. Mamy przecież swój tradycyjny odpowiednik! To krakowska maczanka, przygotowywana w pszennej bułce z rwanym mięsem, zazwyczaj wieprzowym (karczek). To nic innego jak taki "pulled pork" tylko dodatkowo w sosie z cebulą. Potrawa prosta i bardzo smaczna. Iga, jako rodowita krakowianka, zdecydowała się odświeżyć ten przepis i przygotowała wariację maczanki, gdzie głównym składnikiem zamiast wieprzowiny jest pierś z kaczki confit!

Czytaj więcej: Krakowski food pairing

Jakie wino do gulaszu? Czym podlać i co dobrać?

Dziś poruszymy kilka istotnych kwestii dotyczących gastronomii - zarówno kuchni, jak i doboru do potraw. Czy zastanawiamy się jakie wlać do gulaszu wołowego przygotowując go? Jakie wino dobrać do tego gulaszu, żeby całość smakowała wybornie? Najczęściej pierwsze pytanie jest lekceważone, nie tylko w restauracjach, ale też gotując w domu. Większość kucharzy wybiera wina słabe, tanie, nawet delikatnie wadliwe, utlenione, które nie nadają się już do konsumpcji. Zdarza się, że podlewa się wina "blendem" win z różnych butelek... Jako dobór do gulaszu wybiera się zwykle wino czerwone pod kątem wołowego mięsa. Czy to jest prawidłowe podejście? Zrobiliśmy eksperyment i już wiemy!

Czytaj więcej: Jakie wino do gulaszu? Czym podlać i co dobrać?

Czas na gęsinę: noga na kapuście & Regent ze Srebrnej Góry

Koniec października to może i koniec złotej polskiej jesieni, ale również początek szczytu sezonu na gęsinę. Za kulminację gęsiego czasu uznaje się dzień 11 listopada i świętomarcińską rozpustę. Z tej okazji, jak co roku, postanowiliśmy przygotować coś z tej okazji. Tym razem inspiracją była kuchnia żydowska, a mianowicie gęś na kiszonej kapuście z fasolą "Jaś" i suszonymi śliwkami.

Czytaj więcej: Czas na gęsinę: noga na kapuście & Regent ze Srebrnej Góry

Klub kolacyjny nr 10 - austriacki heuriger

W ciepłą wrześniową niedzielę spotkaliśmy się na kolejnym Klubie kolacyjnym. Ponieważ Iga spędziła tydzień wakacji w małej miejscowości Ameis na północy Austrii (Weinviertel) i przywiozła z tamtejszych winnic wino, tematem klubu była regionalna kuchnia austriacka, pochodzaca z typowych tawern "heuriger". Podaje się tam młode wina, często wytwarzane przez samych gospodarzy "heuriger" oraz serwuje proste "chłopskie" jedzenie.

Czytaj więcej: Klub kolacyjny nr 10 - austriacki heuriger

 x 

Twój koszyk jest pusty