Wino Na Widelcu

Kurczak po żydowsku i wino z Galilei

Czasami butelka w piwnicy czeka na swoją odpowiednią chwilę. Tak było z winem Yarden Chardonnay 2012, otrzymanym jako wyróżnienie w konkursie na Blog Roku 2014 organizowanym przez Czas Wina. Butelka czekała, czekała aż się doczekała odpowiedniej potrawy do połączenia. Iga przygotowała kurczaka po żydowsku i nic nie stało na przeszkodzie, by poeksperymentować..

Czytaj więcej: Kurczak po żydowsku i wino z Galilei

Jakie wino do grasicy?

Grasica, zwana również animelką, to gruczoł odpowiedzialny za odporność organizmu. Pełni szczególną funkcję u młodych ssaków, a potem stopniowo zanika (ludzie też mają grasicę). Zastosowanie kulinarne posiada grasica cielęca, która jest częściej spotykana, a także grasica jagnięca - rzadziej dostępna. W wielu polskich książkach kucharskich, pochodzących z poprzednich stuleci, można znaleźć przepisy dotyczące grasicy. Niestety w XX wieku nastąpił regres polskiej kuchni (z wiadomych przyczyn) i grasica odeszła w zapomnienie. Od kilkunastu lat powoli wraca na salony i odbudowuje swoją pozycję szlachetnej potrawy.

Czytaj więcej: Jakie wino do grasicy?

Potrawy do (mocnych) win z Jumilli

Iga przywiozła z wakacji kilka win, przekazanych przez Casa Castillo do opisania na naszej stronie. Postanowiliśmy dobrać do nich potrawy. Wina były trzy, każde z innego szczepu i trochę inne w stylu, więc eksperyment kulinarny z doborem potraw do win zapowiadał się obiecująco. Przygotowaliśmy grillowanego bakłażana zapiekanego z kozim serem, długo pieczoną szynkę z sarny, stek z rostbefu oraz deskę wędlin z dziczyzny i koniny. Szczegóły dotyczące win - Monastrella, Garnachy i Syraha z Jumilli znajdziecie na stronie MS-Sommelier.

Czytaj więcej: Potrawy do (mocnych) win z Jumilli

# Klub Kolacyjny nr 9 - Murcia

To był kolejny inspirujący wieczór. Nowe smaki, aromaty i kontrowersyjne połączenia win z potrawami... ale o tym za chwilę.
Iga wróciła z wakacji w Murcii gdzie wypoczywała na zaproszenie naszego przyjaciela Janka. Nie byłaby sobą gdyby nie szukała nowych, nieznanych smaków. Efektem tych poszukiwań był klub kolacyjny, który odbył się 25 stycznia 2015 w Piwnicy Jeżyce. Menu było proste, ale bardzo ciekawe, a Idze część składników udało się przywieźć z Murcii.
Jako pierwszą przystawkę podaliśmy dwa rodzaje miejscowego chorizo i krowi ser moczony w ciemnym piwie o strukturze przypominającej salceson. Jest to niezwykle rzadki okaz, który jest niedostępny w Polsce, a nawet bardzo trudny do zdobycia w Murcii (sprzedawany tylko na jednym stoisku tamtejszego targowiska).

Czytaj więcej: # Klub Kolacyjny nr 9 - Murcia

Jakie wino do strogonowa?

Jak przyrządziliśmy Boeuf Strogonowa?
(wersji nazwy tej potrawy jest kilka, Marek Lebkowski nazywa ją Boeuf Strogonow, a i dla nas taka nazwa jest najbliższa).
Wersji tej potrawy jest wiele, ba, nawet tych "klasycznych" jest kilka. W wersji najszlachetniejszej używa się mięsa z polędwicy wołowej, jednak taka potrawa jest bardziej kosztowna. Zdecydowaliśmy się na mięso z ligawy. Zanim przystąpiliśmy do obróbki mięsa, posiekaliśmy cebulę i wraz z niewielkimi pieczarkami zrumieniliśmy na klarowanym maśle. Gdy już były gotowe, odłożyliśmy je do miski i na tej samej patelni obsmażyliśmy pocięte w paski mięso ligawy. (Jak długo? na rumiano, a czas zależy
od grubości pasków i ilości mięsa na patelni).

Czytaj więcej: Jakie wino do strogonowa?

 x 

Twój koszyk jest pusty