Wino Na Widelcu

Wino do kolacji

Drogi internauto, opowiemy Ci historię zasłyszaną przez Macieja, a właściwie historię w której brał udział. Sytuacja miała miejsce parę lat temu, podczas "Festiwalu Smaku" w Wałbrzychu. Do stoiska podeszła kobieta ok. 50-letnia, aby spróbować prezentowanych win. Po degustacji zapytała do czego podać te wina. Maciej, jak to Maciej, rozłożył wino na czynniki pierwsze, opowiedział o smakach win, o potrawach i o idealnych sosach oraz dodatkach. Pani grzecznie podziękowała i poszła do kolejnego stoiska. Tam sytuacja się powtórzyła. Po degustacji, klientka zapytała o dobór win do potraw. Odpowiedź była zupełnie inna niż przy stoisku Macieja - wino "A" okazało się być idealnym winem do obiadu, a wino "B" i "C" do kolacji. Pani zakupiła wszystkie prezentowane wina idealne do kolacji.

Czytaj więcej: Wino do kolacji

Riesling Krojcig & kulebiak z kapustą i grzybami

Ze względu na wojaże Igi po Hiszpanii, publikujemy dziś krótki artykuł wspominkowy, który przygotowaliśmy przy okazji spotkania wigilijnego z naszymi fanami. Z okazji Świąt przygotowaliśmy tradycyjny, staropolski, a w zasadzie kresowy kulebiak z farszem kapuściano-grzybowym. Kulebiak to duży pieczony pieróg wytwarzany z ciasta drożdżowego.

Czytaj więcej: Riesling Krojcig & kulebiak z kapustą i grzybami

Mus z awokado ze śledziem & polskie wino musujące

Święta za nami, czas przywitać Nowy Rok winem musującym. Jak wiadomo, nie samym winem żyje człowiek podczas zabawy. Potrzebne jest jeszcze odpowiednie, imprezowe jedzenie. Z tej okazji postanowiliśmy sylwestrowo dobrać coś do "bąbelków" i nasz wybór padł na mus z awokado ze śledziem. Przygotowanie tej przekąski jest niezwykle proste, chociaż czasochłonne.

Czytaj więcej: Mus z awokado ze śledziem & polskie wino musujące

Bolo rei & White Porto - pomysł na święta

Bolo rei to tradycyjne portugalskie ciasto bożonarodzeniowe. Legenda głosi, że powstało gdy Trzej Królowie zdążając do Betlejem sprzeczali się, których z nich pierwszy ma wręczyć swoje dary. Spór rozstrzygnął piekarz, który upiekł ciasto w kształcie okręgu, ukrywając w środku ziarnko bobu. Ten z króli, który je znalazł miał pierwszeństwo we wręczaniu darów. Tyle legenda, a dziś bolo rei to ciasto drożdżowe w kształcie wieńca pełne bakalii, orzechów, kandyzowanych owoców, pieczone z dodatkiem porto i ciemnego piwa, udekorowane cukrem pudrem symbolizującym śnieg, którego w Portugalii jak na lekarstwo oraz owocami w cukrze symbolizującymi królewskie klejnoty.

Czytaj więcej: Bolo rei & White Porto - pomysł na święta

Indyk dziękczynny

Przy okazji amerykańskiego Święta Dziękczynienia postanowiliśmy zmierzyć z indykiem w gościnnych progach nowej restauracji Pinta Klepka. Do walki stanęliśmy z indorem o wadze 7,700 (bez farszu). Po długich debatach zdecydowaliśmy się na klasyczny farsz z suszonych śliwek i pokrajanych w ćwiartki jabłek. Ptaszysko dokładnie umyliśmy, osuszyliśmy i natarliśmy solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem - w środku i na zewnątrz. Następnie nafaszerowaliśmy namoczonymi wcześniej suszonymi śliwkami, ćwiartkami jabłek ze skórką i świeżym rozmarynem (to już wariacja Igi). Istotne było włożenie między owoce kostki masła pokrojonego na małe kawałki, co spowodowało niezwykłą soczystość mięsa. Zaszyliśmy otwór aby farsz nie wydostał się na zewnątrz i indyk wylądował w piekarniku.

Czytaj więcej: Indyk dziękczynny

 x 

Twój koszyk jest pusty