Wino Na Widelcu

# Klub Kolacyjny nr 8 - kuchnia baskijska

Od zawsze walczą o niepodległość, o zauważenie. Często niezgodnie z prawem, a w XX wieku dopuszczając się nawet ataków terrorystycznych. Najlepiej im jednak wychodzi pokazywanie swojej autonomii w zakresie kuchni. To tu są zauważeni i docenieni na świecie, nie jako Hiszpanie czy Francuzi, ale właśnie jako Baskowie. Region "Pais Vasco" (z języka hiszpańskiego "Kraj Basków") to teren położony nad zatoką Biskajską na pograniczu hiszpańsko-francuskim. Na obszarze zbliżonym do województwa wielkopolskiego posiada zarówno dostęp do oceanu, jak i do wysokich gór. Położenie geograficzne sprzyja bogactwu kulinarnemu - są tu doskonałe owoce morza, świeże ryby, ale także dzięki górskim pastwiskom - owcze sery i baranina. Najistotniejszą jednak kwestią w zakresie rozwinięcia kuchni baskijskiej są organizowane przez miejscowych mikrospołeczności "txocos", skupiające się w celu wspólnego gotowania i biesiadowania. Każdy Bask uczestniczący w takich spotkaniach, poznaje narodowe smaki i uczy się przywiązania do baskijskich wartości. Rozwinięta świadomość kulinarna, w połączeniu z wpływem nowoczesnej kuchni francuskiej (wpływy francuskie są dla Basków lepsze niż hiszpańskie) spowodował bardzo wysoki poziom miejscowej gastronomii. W samym San Sebastian znajduje się osiem gwiazdkowych restauracji Michelin, w tym trzy z trzema gwiazdkami, a dwie regularnie notowane w pierwszej dziesiątce restauracji świata. Dla porównania w Polsce jest tylko jedna restauracja i to z jedną gwiazdką.

Czytaj więcej: # Klub Kolacyjny nr 8 - kuchnia baskijska

Cotes du Rhone i potrawy

Smaczne i niedrogie, owocowe, lekko przyprawowe, charakteryzujące się delikatną taniną i niezbyt dużą kwasowością i wytrawnością - wina Cotes du Rhone. W większości są one bardzo uniwersalnymi winami przy łączeniu z kuchnią. Znajdują wspólną drogę z potrawami składającymi się z pieczystego drobiu, indyka, przepiórek, wieprzowiny, po lekką dziczyznę, pasztety, sery i wędliny. Sprawdziliśmy czy tak faktycznie jest na kilku przykładach win i potraw.

zapiekanka "shepherd's pie" oraz wino cotes du rhone w kieliszku Eisch

Czytaj więcej: Cotes du Rhone i potrawy

Czekoladowe fondue i wino

Czekoladowe fondue chodziło za nami od dawna, a ponieważ już jesień to nawet Iga ma ochotę na coś słodkiego (dla Igi nawet gorzka czekolada jest słodka). Przygotowaliśmy czekoladowe fondue z dobrej gorzkiej czekolady i wzbogaciliśmy ją dodatkiem chili, imbiru, cynamonu, gałki muszkatołowej i tłuczonej kolendry. W naczyniu do fondue, w czerwonym winie, rozpuściliśmy połamaną na kawałki czekoladę i doprawiliśmy wyżej wymienionym przyprawami. Zajadaliśmy ze smakiem, maczając nadziane na szpadki ostatnie chyba już w tym roku śliwki.

Czytaj więcej: Czekoladowe fondue i wino

Cru Beaujolais Fleurie + stek z tuńczyka

Rozpoczął się listopad i już odliczamy dni do "Święta Beaujolais Nouveau", które tradyjnie obchodzimy w trzeci czwartek miesiąca. Właśnie z młodym, kwasowym winem "Nouveau" (często podłej jakości) większość z nas kojarzy wina Beaujolais. Niestety, bo w Beaujolais jako podregionie Burgundii wytwarza się szereg win ambitniejszych, których nie trzeba, a nawet nie należy wypijać aż tak szybko jak Nouveau. Wszystkich malkontentów i przeciwników święta zachęcamy aby zamiast Nouveau, zamówili Villages lub któreś z dziesięciu Cru Beaujolais. Dodajmy, że dobrej jakości Beaujolais jest niesamowicie uniwersalnym winem w kontekście doboru do potraw... Można zaproponować je do lekko pleśniowych serów (brie), do pieczonego drobiu, perliczki, lekkiej dziczyzny, pasztetów czy ryby. A jakiej ryby? O tym traktuje dzisiejszy artykuł.

 

Czytaj więcej: Cru Beaujolais Fleurie + stek z tuńczyka

Jakie wino do nutrii?

Niespodzianek kulinarnych ciąg dalszy! Niestety nie możemy zdradzić skąd mieliśmy to mięso, ale było warte grzechu. Przygotowaliśmy nutrię na dwa sposoby - comber i udo. Brzmi jakbyśmy oprawiali dziczyznę, ale z mięsa nutrii również można te części wyodrębnić.

Czytaj więcej: Jakie wino do nutrii?

 x 

Twój koszyk jest pusty