Pairing

# Korespondencja z Kopenhagi: Grillowane kotlety z młodej koziny

W tym artykule odbiegniemy od tematu kuchni duńskiej, by przedstawić potrawę, która powinna Wam przypaść do gustu, a zarazem przypomnieć niektórym o zapomnianym na naszych stołach mięsiwie. Mowa tu o kozinie. Mięso kozie, a szczególnie młode mięso, spokojnie może stawać w szranki z jagnięciną czy cielęciną. Jest delikatne i dosyć chude, o jasnej barwie. Trzeba zaznaczyć również, że jest lekkostrawne i ma dużą wartość odżywczą, dlatego jest polecane dla małych dzieci oraz dla ludzi starszych. Krajem, w którym króluje kozina są Włochy, ale można ją spotkać na stołach całego świata. Niegdyś kozina była mięsem biedoty, dziś jest przysmakiem zarezerwowanym dla smakoszy i ludzi "lepiej usytuowanych".

Ślimaki po burgundzku - wersja klasyczna

Maj to nie tylko sezon na szparagi, ale również na ślimaki! Wcześniej są za małe, a w drugiej połowie czerwca już zaczynają okres "rozrodczy", więc są pod ochroną. Polska jest "ślimaczaną" potęgą, ale niestety winniczki nie są popularne w rodzimej kuchni. Większość ślimaków eksportujemy do Francji, gdzie stanowią narodowy przysmak. Warto wiedzieć "co w trawie piszczy" i jak smakują rodzime winniczki ukazujące się w maju na naszej działce. Czasami nie zdajemy sobie sprawy, że koło nas przechodzi pyszny obiad... Dziś napiszemy Wam jak przygotować ślimaki w najpopularniejszy sposób, czyli po burgundzku. Niestety jest to bardziej czasochłonne niż przygotowanie innych potraw.

skorupki nafaszerowane ślimakiem i masłem czosnkowo-ziołowym (przed zapieczeniem)

Potrawka z dzika & Cannonau Riserva

Kilka lat temu podczas wakacji na Korsyce Iga zachwyciła się potrawką z dzika. Smak ten bardzo zapadł jej w pamięć, a ponieważ akurat udało nam się zakupić nieco mięsa młodego dzika, postanowiliśmy spróbować odtworzyć smak potrawki. Udziec pokrojony w kostkę marynowaliśmy prawie dwa dni w czerwonym winie, czosnku, tłuczonym jałowcu z dodatkiem ziela angielskiego, pieprzu i estragonu. Po wyjęciu z marynaty, mięso obsmażyliśmy na brązowo w oliwie, dodając dwie pokrojone w piórka cebule. Całość dusiliśmy ok. 2 godzin, delikatnie podlewając bulionem.

Sałatka z sardynkami i sosem marakujowym & urugwajskie Sauvignon Blanc

Długi weekend majowy przeminął i mamy nadzieję, że przeminęły też chłodne dni oraz nocne przymrozki. Postanowiliśmy pomóc pogodzie, odczarowując wiosnę, aby powróciła na właściwe tory. Przygotowaliśmy świeżą i aromatyczną sałatkę okraszoną sosem marakujowym pomysłu Igi. Udoskonaliliśmy ją portugalskimi sardynkami i połączyliśmy z bardzo świeżym urugwajskim Sauvignon Blanc.

 x 

Twój koszyk jest pusty