Święto Beaujolais 2017 - co pić?

Beaujolais Nouveau to niezwykle udana akcja marketingowa, która sprawiła, że cały świat zainteresował się regionem. Początki promocji Nouveau sięgają lat 50-tych XX wieku. Wcześniej wina z Beuajolais nie były znane poza regionem, a jeśli już to miały złą reputację. Proste wina służyły bardziej jako akompaniament codziennych (wiejskich) posiłków i racje żywnościowe dla pracowników w Lyońskich fabrykach. Dlaczego tak? Główny szczep Beaujolais, czyli Gamay Noir jest przecież bardzo stary. To burgundzka odmiana, powstała przez samoistną krzyżówkę Pinot Noir i Gouais Blanc. Uprawiany był powszechnie w całej Burgundii do 1395 roku, kiedy to książę Burgundii Filip Śmiały, zabronił upraw Gamay (org. Gammez) w swoim księstwie. Uzasadnił to tym, że szczep daje wina niskiej jakości, o bardzo cierpkiej charakterystyce. Ponadto Gamay miało być według księcia groźne dla ludzi powodując choroby. Od tego czasu Gamay Noir ostało się tylko na peryferiach Burgundii, w regionie Beaujolais, gdzie na granitowej glebie napotkało idealne warunki do rozwoju.

Dziś świat zna Beaujolais, ale czy reputacja regionu wzrosła? Niekoniecznie. Nouveau ekspediowane w świat jest dość niskiej i średniej jakości. Powszechny winerunek Beaujolais związany jest właśnie z bardzo młodym winem, którego charakterystyka jest pochodną technik winifikacji - metodzie węglowej i użytych drożdży. To dzięki temu (lub przez to), Nouveau pachnie i smakuje nie tylko czerwonym owocem, ale również landrynkami, galaretką i bananem.

Tak jak w całym świecie winiarskim, w każdym regionie i z każdego szczepu można wytworzyć zarówno wina proste, podstawoej jakości, jak i bardziej złożone, ambitniejsze. Również i w regionie Beaujolais, ze szczepu Gamay można stworzyć bardzo dobre wina. Chyba właśnie nadszedł czas, by przy zachwytach na Pinot Noir, świat bardziej docenił najlepsze wina z Beaujolais, nie tylko z dziesięciu gmin Cru, ale też zainteresował się ambitniejszymi pozycjami Villages i Nouveau!

Czytaj więcej: Święto Beaujolais 2017 - co pić?

Villany i Szekszard

Villany i Szekszard to dwa winiarskie regiony południowych Węgier. Oddalone od siebie o kilkadziesiąt kilometrów, wymieniane są jednym tchem, jednak po bliższej analizie różni je wiele. Winiarze zaczynają skrupulatnie wykorzystywać różnorodność terroir, ale również, a może przede wszystkim specjalizować się w konkretnych odmianach. Tak jak w Szekszardzie skupiono uwagę na miejscowych odmianach - Kekfrankosie, Kadarce i na tradycyjnym blendzie Szekszardi Bikaver, tak w Villany koncentrują się bardziej na odmianach bordoskich, głównie Cabernet Franc i Merlot. Nie znaczy to, że winiarze nie eksperymentują. Warunki klimatyczne, wpływ zarówno klimatu kontynentalnego, jak i śródziemnomorskiego (tak, tak!) sprzyjają uprawie wielu ciekawych odmian, jak np. Tannat czy Sagrantino.

Czytaj więcej: Villany i Szekszard

 x 

Twój koszyk jest pusty