Brunello di Montalcino - Castello Romitorio
Brunello di Montalcino to gwiazda włoskiego winiarstwa. Od 1980 kiedy apelacja awansowała z DOC do DOCG, jakość win jest skwapliwie kontrolowana, a normy pilnowane i nawet śrubowane (korekta przepisów w 2016 dotycząca między innymi wzrost ekstraktu). Ze względu na potencjał taninowy i kwasowy, winom Brunello sprzyja leżakowanie w dębie (min. 2 lata), ale również czas spędzony w piwnicy u producenta. Te słynne wina z Montalcino mogą być sprzedawane najwcześniej 1 stycznia w piątym roku po zbiorach, a Riserva nawet w szóstym. Wiele win w szóstym roku jest w szczycie formy, albo swój najlepszy czas za sobą, a tymczasem Brunello jest nadal młodym, pełnym, ekstraktywnym i tanicznym winem wymagającym dalszego dojrzewania! We wrześniu nadarzyła się idealna okazji, żeby prześledzić w jaki sposób Brunello dojrzewa, ale także uchwycić różnice pomiędzy rocznikami. Pionowa degustacja Castello Romitorio Brunello w rocznikach 2010-2004 i Riservy 2006 oraz 2004 odbyła się dzięki uprzejmości firmy Wine&you.
Castello Romitorio 2010
Kolor jasno-rubinowy z ceglastymi refleksami. Nos czysty i umiarkowanie intensywny. W aromacie soczysta wiśnia, ale też fiołki i akcenty liściaste. Usta wytrawne, pełne. Tanina ściągająca i ostra. Wiśniowa kwasowość próbuje balansować taninę, ale oba składowe są jeszcze niedojrzałe. W finiszu akcent ziemistości. Mimo 6 lat dojrzewania (26 mies beczki + butelka) wino jest jeszcze za młode. Nie pomogły 2 godziny napowietrzania. Wino bardzo dobre i z olbrzymim potencjałem.
OCENA: 7,5 (bardzo dobre)
Castello Romitorio 2009
Kolor prawie identyczny jak 2010, ale z lekko ciemniejszym "rdzeniem". Nos czysty i średnio-intensywny. Mniej wiśniowy, bardzie truskawkowy, z zadziorną ziemistością. Można doszukać się akcentów czarnego pieprzu. Wino wytrawne, z wysoką taniną i dobrze zaznaczoną kwasowością. Tanina już bardzie wygładzona, nawet delikatnie słodka i soczysta. Można doszukać się słodkiej, czarnej wiśni i akcentów herbacianych w finiszu. Odrobinę lepiej zintegrowane niż 2010.
OCENA: 7,6 (bardzo dobre)
Castello Romitorio 2008
Kolor skórki granatu, ukazujący dojrzałość kolorystyczną. W nosie nuty tytoniowe, liście, gorzka czekolada. Po dłuższej chwili zza tych aromatów wyłania się czerwony, suszony owoc - wiśnia i żurawina. Usta są taniczne, ale wygładzone. Nie ma akcentów słodyczy jak w roczniku 2009. Finisz długi i przyprawowy. Moim zdaniem gotowe do picia i znajduje się już w piku.
OCENA: 7,8 (bardzo dobre)
Castello Romitorio 2007
Kolor skórki granatu z ceglastym rantem. Nos umiarkowanie intensywny, czysty i rozwinięty z aromatami suszonych liści, suszonej dzikiej róży, skórki pomarańczowej, anyżu. Po chwili też suszone polne kwiaty. W ustach kompleksowe, z nieco łagodniejszą taniną i zintegrowaną kwasowością. Owoc jest nad wyraz soczysty i świeży, a finisz długi i rozgrzewający. W kolorze i aromacie można stwierdzić, że to dojrzałe wino, jednak usta są nadal młode i witalne. Świetny rocznik - świetne wino. Jeszcze ze sporym potencjałem.
OCENA: 8,2 (wyśmienite)
Castello Romitorio 2006
Kolor zbliżony do tego z rocznika 2008, czyli skórka granatu. W aromacie delikatnie lotna kwasowość, a po chwili minimalne utlenienie. Osobiście mi to nie przeszkadza. Wino ma 10 lat. Można doszukać się jeszcze zielonych laskowych orzechów, suszonych ziół, pieprzu i akcentów drzewnych. Usta ostre, z zaznaczoną taniną i ziołowym finiszem. Kwasowość jest wyższa. Przy braku owocowości, wino zdaje się być trudniejsze, ale wciąż bardzo dobre. Wino w piku.
OCENA: 7,5 (bardzo dobre)
Castello Romitorio 2005
Kolor skórki granatu. Nos umiarkowanie intensywny, dojrzały. Są tu aromaty rustykalne, jak wiejskie obejście, jest suszona śródziemnomorska roślinność, ale też świeże zioła i kwiaty. Po chwili pojawiły się akcenty kakao i skóry. W ustach całkiem ułożona tanina i zarysowana, chociaż niższa kwasowość niż w młodszych rocznikach. Odnajdziemy tu świeżą i suszoną wiśnię oraz żurawinę, a także gorzką czekoladę. Ciała jak zwykle sporo, a finisz długi i majestatyczny. Jeszcze przed pikiem.
OCENA: 7,9 (bardzo dobre)
Castello Romitorio 2004
Kolor... i tu niespodzianka. Żywszy, świeższy, umiarkowanie rubinowy. Ceglastej obwódki brak! Nos słodko-kwaśny, jak przejrzała wiśnia, odnajdziemy też świeżo garbowaną skórę i mokre liście. Usta kompleksowe, eleganckie, ze świetnie zbalansowanymi taniną i kwasowością. Dużo ciała, obfitość doznań, balsamiczna budowa i przewijające się smaki wiśni i ziół. Wino 12-letnie, z nadzwyczaj udanego rocznika, zachowuje się młodziej niż rocznik 2008. Łączy w sobie dojrzałość z młodością i to chyba jest największy atut tego wina. Z potencjałem!
OCENA: 8,4 (wyśmienite)
Castello Romitorio Riserva 2006
Kolor skórki granatu, ale bardziej nasycony niż w winach "podstawowych". Nos również intensywniejszy, z nutami warzyw korzeniowych (z ziemią), suszonych wiśni i słodkiego tytoniu. W ustach czuć kontakt z beczką (36 miesięcy). Jest szorstko, tanicznie i bogato. Mimo 10 lat, tanina i kwasowość są wysokie i nie ułożone. W smaku można doszukać się ziół, drewna i skórzanego paska. Owocu niewiele, nieśmiała wiśnia nie może wyjść zza podwójnej gardy tanin. Wino zdecydowanie za młode.
OCENA: 7,7 (bardzo dobre)
Castello Romitorio Riserva 2004
Znowu 2004, tym razem w Riservie. Kolor umiarkowanie intensywny, rubinowy. Brak ceglastej obwódki. W aromacie jest to kwintesencja apelacji. Wszystkiego jest po trochu i w odpowiednich proporcjach. Są świeże i suszone owoce (wiśnia, truskawka i żurawina), jest skóra, są suszone zioła, trochę ziemistości, akcenty anyżu, kakao, mięty... Można wąchać bez końca! Usta kompleksowe, mięsiste i mimo wysokiego poziomu taniny i kwasowości, są one harmonijne i nie atakują podniebienia. Czysty jedwab z czekoladowo-herbacianym finiszem. Wino rewelacyjne już dziś, ale również z ogromnym potencjałem, nawet jeszcze 15-20 lat.
OCENA: 8,8 (wyśmienite)
PODSUMOWANIE:
Każde Brunello to 100% Sangiovese, każde wytwarzane jest według norm apelacyjnych, ale każdy producent wytwarza wina na innym siedlisku (różnice glebowe i mikroklimatyczne), a także stosuje różne metody winifikacyjne (długość leżakowania w beczce). To powoduje, że każde Brunello będzie do siebie stylistycznie podobne, ale też można zaobserwować różnice. Przykładowo u Castello Romitorio mało jest nut skórzanych, a więcej ziołowych.
Rocznik rocznikowi nie równy. Na przykładzie powyższych win można zaobserwować, że 2004 był rocznikiem wybitnym, a 2007 bardzo dobrym. Rok 2010 był również świetny, ale wino jest jeszcze za młode.
Wszystkie wina znajdują się w regularnej sprzedaży Wine&You, w cenie detalicznej 159,00 za Brunello i 360,00 za Brunello Riserva.