Burgenland - wizytówka austriackiego winiarstwa

O winach austriackich pisałem już wiele razy, zarówno w panelu na temat Grunerów Veltlinerów, a także nietypowo o Austrii mniej znanej. W wielu innych, przekrojowych panelach dotyczących na przykład Pinot Noir, Chardonnay czy Syrah wina austriackie zdobywały wysokie noty. Bywalcy moich warsztatów i czytelnicy strony ms-sommelier.pl wiedzieli już wcześniej, że Austria produkuje głównie jakościowe wina. Tym razem, podczas warsztatów skupiliśmy się na jednym austriackim regionie. Łukasz Głowacki zaprezentował różnorodne winiarstwo Burgenlandu. Poniżej znajduje się krótka analiza 11 win regionu, która ukazuje wszechstronność Burgenlandu, zarówno szczepową, jak i stylistyczną. Są tu przedstawiciele najważniejszych odmian, jak i reprezentanci wszystkich czterech tutejszych DAC oraz wyjątkowy dla Burgenlandu styl wina słodkiego - Ausbruch.

Czytaj więcej: Burgenland - wizytówka austriackiego winiarstwa

Sherry - złoto Andaluzji

Sherry to wzmacniane wino pochodzące z południowej Andaluzji (Hiszpania), wytwarzane wewnątrz apelacji D.O. Jerez-Xerez-Sherry. Ze względu na możliwość użycia trzech odmian (Palomino, Moscatel i Pedro Ximenez), a także ze względu na dwie metody dojrzewania - biologiczną (pod drożdżowym kożuchem, zwanym flor) i poddając je utlenieniu w dużych beczkach "botts" - stylistyka Sherry jest bardzo rozbudowana. Jedno jest pewne, wszystkie Sherry są winami białymi, nawet jeśli przypominają w kolorze bursztyn, daktyle czy sos sojowy. Poniżej znajdziecie opis dziesięciu Sherry dostępnych na polskim rynku, a każde z nich jest przedstawicielem osobnego gatunku Sherry. Pod koniec artykułu przedstawiam również kilka sugestii dotyczących doboru Sherry do wielkanocnego menu.

Czytaj więcej: Sherry - złoto Andaluzji

 x 

Twój koszyk jest pusty