Vinho Verde niejedno ma imię

Apelacja Vinho Verde ulokowana jest w regionie Minho - w północnej Portugalii. Wytwarza się tutaj najwięcej portugalskiego wina. Produkcja w 2017 roku wyniosła 59,7 mln butelek, co stanowi 20% wzrost w ciągu ostatnich pięciu lat! Świat żąda prostoty, orzeźwienia i niskiej ceny, a dokładnie to oferuje "typowe" Vinho Verde. Zdarza się, że butelka wina potrafi być tańsza niż butelka wody. Charakterystyka "Verde" tak głęboko wbiła się w świadomość konsumentów na całym świecie, że nawet władze apelacyjne nie starają się z tym wizerunkiem walczyć - promując region hasłami "tastefully light, tastefully fresh". W zaistniałej sytuacji niezwykle trudno jest wytłumaczyć klientom w sklepie i gościom w restauracji, że Vinho Verde może być... jakościowe.

Wina z Chile - jakościowa odmiana

Chile to najdłuższy kraj świata, rozciągający się na ponad 4000 kilometrach. Rozpalone słońcem, pustynne, północne Chile (17°S) nie stwarza warunków pod produkcję wina, tak samo jak arktyczne powietrze południowych rubieży kraju (55 °S). Winorośl uprawia się "zaledwie" na 1300 kilometrach w środkowej, bardziej umiarkowanej strefie. To i tak jest spora rozpiętość geograficzna, wpływającą na zróżnicowanie klimatyczne chilijskiego winiarstwa. Trzynaście regionalnych apelacji, usytuowanych północ-południe, zostało w 2012 podzielonych na strefy: strefę przybrzeżną (Costa), z największym wpływem Oceanu Spokojnego i chłodnego prądu Humboltda; strefę górską (Andes), u podnóża wysokich Andów, z największym wpływem kontynentalnym; a także strefą pośrednią (Entre Cordilleras) pomiędzy Andami, a niższym pasmem gór wybrzeżnych (oceaniczne powietrze dostaje się tam jedynie dolinami rzek). Świadomi winiarze dostosowują szczepy do warunków klimatycznych i glebowych, a jeśli dodać, że coraz więcej z nich dba o jakość swoich produktów - obraz winiarstwa Chile ulega pozytywnej zmianie. Należy mu się bliżej przyjrzeć.
W artykule wymieniam kilka bardzo dobrych chilijskich win dostępnych na polskim rynku.

 x 

Twój koszyk jest pusty