Sauvignon Blanc dookoła świata

Podczas moich warsztatów przerabialiśmy już Rieslingi (Mozelę i Rieslingi z mniej oczywistych miejsc), ocenialiśmy także Chardonnay. Przyszedł czas na wina ze szczepu stanowiącego trzecią siłę na świecie - Sauvignon Blanc. Odmiana pochodząca z Francji, a dokładniej, jak wskazują badania genetyczne i historyczne, z Doliny Loary, znalazła idealne dla siebie siedliska w różnych zakątkach świata. Sauvignon Blanc potrafi dać bardzo dobre wina, gdy trafi na odpowiedni klimat (nie za ciepło, nie za zimno) i rękę zdolnego winiarza.

@corkscrewerreport.com

Podczas warsztatów spróbowaliśmy kilkunastu win, degustując w ciemno (w przypadkowej kolejności). Dzięki ślepemu testowi nikt nie sugerował się, że mineralność powinniśmy wyczuć w Sancerre, a liść porzeczki w SB z Nowej Zelandii. Na koniec uczestnicy warsztatów głosowali na swoje ulubione wina. 
Podczas tych warsztatów celowo nie zaprezentowałem wina z Bordeaux, ponieważ przerabialiśmy białe wina stamtąd podczas osobnego panelu organizowanego kilka tygodni wcześniej.

Wina z Katalonii

Katalonia to teren autonomiczny w Hiszpanii, w którym mieszkają Katalończycy. Jest to grupa etniczna, władająca własnym językiem, zamieszkująca wybrzeże Morza Śródziemnego, nie tylko w części hiszpańskiej. Szacuje się, że jest ich ok. 8 mln, a żyją nie tylko na terenie Hiszpanii (Katalonia, Valencia, Baleary i nawet Murcia), ale też we Wschodnich Pirenejach (Francja), w Andorze oraz w enklawie na Sardynii! W niniejszym artykule zaprezentuję 11 win "katalońskich", ale 10 wytwarzanych jest na terenie Hiszpanii i jedno we francuskim Roussillon (IGP Cotes Catalanes).

Katalonia jako region znajduje się geograficznie i kulturowo pomiędzy Hiszpanią i Francją. Nigdyś podczas unii z Aragonią, terenami tymi władali królowie francuscy. Obecnie, większy wpływ na region ma Hiszpania. Warto też pamiętać o silnych tendencjach autonomicznych. Efektem położenia, historii i tradycji jest częste łączenie odmian francuskich / bordoskich (Cabernet Sauvignon, Merlot), ze śródziemnomorskimi (Syrah, Grenache, Carignan aka Samso czy Picapoll aka Picpoul) oraz hiszpańskimi i lokalnymi (Tempranillo, Macabeo, Parellada, Xarel-lo). Warto odnotować, że wielu producentów używa beczek francuskich, a nawet jeśli stosują amerykańskie, nie tak mocno co np. w Rioja.

Region znany jest przede wszystkim z win musujących, wytwarzanych metodą tradycyjną (Cava) oraz z mocarnych, czerwonych win z DOC Priorat. Ogólnie znajdziemy tu 11 apelacji DO i jedno DOC (właśnie Priorat). Jest w czym wybierać i co degustować. Poniżej opisy 11 z nich.

 x 

Twój koszyk jest pusty