Marchia - region ciekawostka

Marchia to jeden z mniej znanych włoskich regionów. Pod względem produkcji jest co prawda na 13 miejscu (na 20 możliwych), ale większość tamtejszych win zostaje konsumowana na miejscu. Mam też wrażenie, że polscy importerzy boją się sprowadzać wina z Marchii, ponieważ region ten nie ma wyrobionej u nas marki. Mając do wyboru wino z Toskanii (np. Chianti) lub Abruzji i Marchii, większść Polaków wybierze te dwa pierwsze. Szkoda, wielka szkoda, bo smaków w Marchii wiele, aż pięć apelacji DOCG i (Marchianie? - tak to się odmienia?) mają się czym pochwalić. Podczas warsztatów "Marchia i Umbria", miałem okazję kilku spróbować i ocenić. Poniżej notki na temat pięciu z nich. O winach z Umbrii w kolejnym artykule...

Chianti. Które najlepsze?

W świadomości większości konsumntów wina w Polsce, Chianti to czerwone, proste, lekkie, kwasowe wino. Ten stereotyp utrwalił się poprzez ocean tanich win dostępnych w dyskontach i marketach. Fakt, wina za 15-30 zł, które wpasowują się w główny nurt poszukiwań Polaków, to wina niezbyt skoncentrowane. Głównym błędem jednak jest wrzucanie wszystkich win Chianti do jednego worka. Dlaczego? Po pierwsze Chianti i Chianti Classico to dwie osobne apelacje DOCG z odmiennymi regulacjami prawnymi. Po drugie rozbieżność cenowa, jak i jakościowa jest ogromna. A po trzecie wewnątrz apelacji jest cała klasyfikacja segregująca wina pod kątem leżakowania, ekstraktu i alkoholu. Poniżej znajdziecie przekrój dostępnych na naszym rynku win Chianti (24 różne wina), które posegregowałem pod kątem klasyfikacji. Najpierw przeczytacie o winach z apelacji Chianti DOCG, następnie Chianti Classico DOCG, a po nich zestawiłem Riservy (obu DOCG) i nowość w Chianti Classico - Gran Selezione. Wina były degustowane podczas warsztatów 7 i 8 maja 2017.

 x 

Twój koszyk jest pusty