Włoskie wina musujące

Włoskie wina musujące większości konsumentów kojarzą się jednoznacznie - z Prosecco. Ten fakt nie dziwi. Po pierwsze dlatego, że olbrzymia ilość niedrogich "bąbelków" z okolic Treviso zalała rynek i zdominowała półkę cenową do 30 zł. Po drugie, jeśli ktoś poszukuje win ambitniejszych, wytwarzanych metodą klasyczną, chętniej sięgnie po Szampana, a przy ograniczonych funduszach - po Cava. W efekcie popyt na włoskie wina musujące, inne niż Prosecco, jest nikły - a szkoda, bo jak Italia długa, w każdym regionie wytwarza się wina musujące. Najsłynniejsze apelacje znajdują się na północy kraju - w Veneto, Lombardii i Piemoncie.

Podczas dwóch warsztatów, po wstępnej selekcji, spróbowaliśmy 23 włoskich win musujących (w różnych stylach). Tutaj opisuję 13 win, najlepszych w swoich kategoriach. Wszystkie wina bardzo dobre i godne polecenia.

Wachau - naddunajski smaragd

Wachau to region szczególny pod różnymi względami. Po pierwsze, co doceni niemal każdy, jest tam pięknie. Strome zbocza Dunaju, z malowniczymi miasteczkami i z charakterystycznymi kamiennymi murkami w winnicach, chroniącymi brzegi przed erozją, doczekały się w 2000 roku wpisania na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Po drugie, na niewielkim odcinku meandrującego Dunaju, region poddany jest aż czterem wpływom klimatycznym. Zimne wiatry od północnego-wschodu, ciepłe powietrze znad Równiny Panońskiej, chłodne powietrze z zalesionego Waldviertel oraz oddziaływanie rzeki, sprawiają, że w zależności od konkretnego siedliska, mikroklimat w winnicy jest niepowtarzalny. Zaskakiwać może fakt, że we wschodniej (cieplejszej) części Wachau zbiory winogron następują nawet 2 tygodnie szybciej, niż w części zachodniej w Spitz, położonym raptem 15 km dalej! Po trzecie, gdy do różnorodności mikroklimatycznej dodamy złożoność geologiczną, nie dziwi fakt skupienia się winiarzy z Wachau na charakterze konkretnych "Lage" - winnic z imieniem. Jest ich obecnie 124. Po czwarte, winiarze Wachau nie przystąpili do ogólno-austriackiego systemu DAC, ponieważ już od 1983 posiadali swoją organizację Vinea Wachau, zrzeszającą większość tamtejszych winiarzy i dbającą o jakość oraz oryginalność produktów ze swojego regionu. Organizacja wprowadziła Codex, wedle którego podzielono wina na trzy pułapy jakościowe - Steinfeder (wina najprostsze, stołowe), Federspiel (średniej klasy wina) i Smaragd (wina najwyższej klasy). Dzięki wysokim rygorom jakościowym i unikalnym właściwościom konkretnych siedlisk, otwierając butelkę oznaczoną jaszczurką (Smaragd to nazwa miejscowej jaszczurki), możemy być pewni winiarskiej przygody. Podczas warsztatów, wraz z moimi gośćmi, miałem okazję degustować 14 win z Wachau, z których najlepszych 8 opisuję w niniejszym artykule.

@vinea-wachau.at

 x 

Twój koszyk jest pusty