Villany i Szekszard

Villany i Szekszard to dwa winiarskie regiony południowych Węgier. Oddalone od siebie o kilkadziesiąt kilometrów, wymieniane są jednym tchem, jednak po bliższej analizie różni je wiele. Winiarze zaczynają skrupulatnie wykorzystywać różnorodność terroir, ale również, a może przede wszystkim specjalizować się w konkretnych odmianach. Tak jak w Szekszardzie skupiono uwagę na miejscowych odmianach - Kekfrankosie, Kadarce i na tradycyjnym blendzie Szekszardi Bikaver, tak w Villany koncentrują się bardziej na odmianach bordoskich, głównie Cabernet Franc i Merlot. Nie znaczy to, że winiarze nie eksperymentują. Warunki klimatyczne, wpływ zarówno klimatu kontynentalnego, jak i śródziemnomorskiego (tak, tak!) sprzyjają uprawie wielu ciekawych odmian, jak np. Tannat czy Sagrantino.

Czytaj więcej: Villany i Szekszard

Ribera del Duero - potwory i spółka

Ribera del Duero to niekwestionowana gwiazda Hiszpanii. Co prawda nie posiada denominacji D.O.C. jak Rioja, ale w wielu przypadkach wymieniana jest z Rioją jednym tchem, jako najbardziej rozpoznawalne hiszpańskie regiony winiarskie. Ludzkość zakochała się w potędze Ribery, bezkompromisowej taninie, wspartej soczystą kwasowością i solidną dawką beczki. Jeśli do taniny i kwasowości dodamy wysoki ekstrakt (wynikający z niskiej wydajnści starych krzewów), otrzymujemy kombinację cech wymagających długiego leżakowania. Niestety przy obecnym popycie na wina z Ribera del Duero, nie mają one czasu dojrzeć... A jakie są tego efekty, przeczytacie poniżej w zestawieniu win, które degustowaliśmy podczas wrześniowych warsztatów (09.2017).

Czytaj więcej: Ribera del Duero - potwory i spółka

 x 

Twój koszyk jest pusty