Wina musujące - style i gatunki

Bąbelki w winie to nic innego jak dwutlenek węgla zamknięty w butelce. Skąd się tam wziął? W sposób naturalny! Gaz ten towarzyszy winu od pierwszych jego chwil. Jest bowiem efektem ubocznym procesu winifikacji. W wyniku konsumpcji cukrów przez drożdże otrzymujemy alkohol i właśnie dwutlenek węgla. Podczas klasycznej fermentacji alkoholowej ulatuje on w powietrze, ale gdy zamkniemy mu wyjście, pozostanie w cieczy. Już starożytni kronikarze wzmiankowali o winie z pęcherzykami powietrza. Wiązano to jednak z oddziaływaniem dobrych i złych bóstw, zamiast z metodami procesu wytwarzania wina.

FOT. Maciej Kopiński

Mozela - siedliska jakości

Dolina Mozeli to region winiarski rozciągający się wzdłuż rzeki na terenie Francji, Luksemburga i Niemiec. W związku z bardzo dużą różnorodnością glebową (prawdopodobnie największą na świecie), ukształtowaniem terenu determinowanym przez meandrującą Mozelę (bardziej i mniej strome tarasy, z różnym nachyleniem do słońca) i różnice w amplitudach opadów i temperatur (chociaż w mniejszym stopniu) - wina znad Mozeli potrafią być bardzo różnorodne. Dodatkowo biorąc pod uwagę odmienne podejścia do produkcji, podejście tradycyjne i nowoczesne, nad Mozelą spotkamy niezwykle ciekawą mozaikę win. Wiadomo, że wśród mozelskich Rieslingów znajdziemy dużo cech wspólnych, ale doszukamy się także mniejszych i większych różnic. W niniejszym panelu, organizowanym razem z Jakubem Małeckim, skupiliśmy się tylko na pochodzących znad Mozeli niemieckiej winach białych, szczególnie Rieslingach (z jednym wyjątkiem). Kolejność win w artykule zgodna jest z kolejnością serwowania podczas panelu degustacyjnego, który odbył się 18 lipca 2016 w Poznaniu.

 x 

Twój koszyk jest pusty