Kwasowość

 - Dzień dobry, poproszę białe wino, ale takie żeby nie było kwaśne... 

To bardzo częsta prośba skierowna do kelnerów, sommelierów i sprzedawców w restauracjach i sklepach specjalistycznych. W handlu mówi się "nasz klient/gość, nasz Pan" i powinien dostać to na co ma ochotę, ale czy branża jest w stanie zadowolić takiego konsumenta i odpowiedzieć na to "fundamentalne" w Polsce pytanie? Bo jak tu doradzić wino przez pryzmat "niekwaśności", jeśli jest to (poza ceną) główne kryterium wyboru wina? Jak żyć?

Rieslingi - jedne z najbardziej kwasowych win. To także dzięki kwasowości wytrzymują próbę czasu.

Czytaj więcej: Kwasowość

Tanina

Czym jest tanina?

Taniny to grupa organicznych związków o podobnej budowie chemicznej występujący w roślinach. Nie tylko w winogronach, ale też w innych owocach, łodygach i w korze drzew. Tanina spełnia w nich funkcję ochronną, ponieważ przez swój gorzki smak odstrasza większość zwierząt. Ludzi odstraszyć się nie udało, gdyż lubujemy się w taninie, szczególnie tej dojrzałej pochodzenia winogronowego. Tanina to ciało stałe (na szczęście rozpuszczalne w wodzie i alkoholu), które odnajdziemy w skórce winogron, w pestkach i łodyżkach.

Czytaj więcej: Tanina

 x 

Twój koszyk jest pusty