Wino do steka z grilla
Stek to dla wielu jedno z ulubionych dań z grilla. Różne kawałki wołowiny, używane na steki, mają inną charakterystykę. Ale pomimo części wołowiny, zasada doboru wina jest jedna. Jeśli mamy więcej surowego mięsa, poszukujemy czerwone wina z taniną. Jeśli jednak preferujemy wysmażone mięso, szukajmy soczystości i kwasowości (tanina jest zbędna). Sytuacja zmienia się gdy do akcji wkracza sos. W tej sytuacji dobieramy wino do sosu.
Wino do kiełbasy z grilla
Lato trwa w najlepsze. Chętnie spotykamy się w gronie rodziny i przyjaciół, żeby spędzić miło czas na świeżym powietrzu. Spotkaniom najczęściej towarzyszy grill. Grillujemy rozmaite produkty - są warzywa, ryby, drób, wieprzowina i wołowina... ale najbardziej powszechnym bohaterem grilla jest kiełbasa. Kiełbasa zazwyczaj wieprzowa, z mieszanego mięsa - są elementy chude, ale też tłuszcz wieprzowy. W kiełbasie nie brakuje też ziół. Całość zamknięta jest we flak, który na grillu tworzy chrupiącą, często zwęgloną skórkę. Co pić do kiełbasy z grilla? Większość Polaków wybierze piwo i nie jest to złe rozwiązanie. Ale jeśli kochamy wino - pewne gatunki wypadają lepiej od innych...