Wina z Katalonii

Katalonia to teren autonomiczny w Hiszpanii, w którym mieszkają Katalończycy. Jest to grupa etniczna, władająca własnym językiem, zamieszkująca wybrzeże Morza Śródziemnego, nie tylko w części hiszpańskiej. Szacuje się, że jest ich ok. 8 mln, a żyją nie tylko na terenie Hiszpanii (Katalonia, Valencia, Baleary i nawet Murcia), ale też we Wschodnich Pirenejach (Francja), w Andorze oraz w enklawie na Sardynii! W niniejszym artykule zaprezentuję 11 win "katalońskich", ale 10 wytwarzanych jest na terenie Hiszpanii i jedno we francuskim Roussillon (IGP Cotes Catalanes).

Katalonia jako region znajduje się geograficznie i kulturowo pomiędzy Hiszpanią i Francją. Nigdyś podczas unii z Aragonią, terenami tymi władali królowie francuscy. Obecnie, większy wpływ na region ma Hiszpania. Warto też pamiętać o silnych tendencjach autonomicznych. Efektem położenia, historii i tradycji jest częste łączenie odmian francuskich / bordoskich (Cabernet Sauvignon, Merlot), ze śródziemnomorskimi (Syrah, Grenache, Carignan aka Samso czy Picapoll aka Picpoul) oraz hiszpańskimi i lokalnymi (Tempranillo, Macabeo, Parellada, Xarel-lo). Warto odnotować, że wielu producentów używa beczek francuskich, a nawet jeśli stosują amerykańskie, nie tak mocno co np. w Rioja.

Region znany jest przede wszystkim z win musujących, wytwarzanych metodą tradycyjną (Cava) oraz z mocarnych, czerwonych win z DOC Priorat. Ogólnie znajdziemy tu 11 apelacji DO i jedno DOC (właśnie Priorat). Jest w czym wybierać i co degustować. Poniżej opisy 11 z nich.

TORREBLANCA CAVA BRUT NATURE N/V
Wino o jasnosłomkowym kolorze, początkowo sporej perlistości, która zamienia się w trwałe musowanie z pęcherzykami o różnych rozmiarach (!) Nos świeży i młody, mało osadowy. Dominują jabłka, zielona gruszka, pigwa oraz pomelo. Można doszukać się akcentów owocowej skórki (jabłko i pomarańcza). Usta wytrawne, chociaż nie tak bardzo jak na "brut nature". Kwasowość dobrze zarysowana, soczysta, ale nie męcząca. W smaku soczyste jabłko i dojrzałe cytryny oraz delikatne chlebowe akcenty. Finisz umiarkowanie długi, subtelnie ziołowy.

OCENA: 6,6 (dobre+)
CENA: 44,00
IMPORT: Wine & You


TORREBLANCA CAVA BRUT N/V
Teoretycznie jest to to samo wino co poprzednie, tylko z wyższą zawartością cukru. Kilka gram na litr dużo zmienia w odbiorze. Kolor wina i zachowanie bąbelków jest podobne jak w poprzednim winie. W nosie również pojawia się aromat dojrzałych cytrusów, jak pomelo, a nawet pomarańcze. Doświadczymy więcej nut chlebowych, drożdżowych. Usta wytrawne, ale trochę słodsze. Poza chlebową charakterystyką, pojawia się brioszka, dojrzałe jabłko i zielony melon. Finisz soczysty i relaksujący.

OCENA: 6,4 (dobre+)
CENA: 38,00
IMPORT: Wine & You

 
TORREBLANCA CAVA ROSADO BRUT N/V
Różowe wino wytworzone w 100% z Pinot Noir. Kolor jasnoróżowy z blado fioletowymi refleksami. Nos lekki, świeży, ukazujący dojrzałość malin i truskawek oraz słodką suszoną żurawinę. Można doszukać się drożdżówki z rabarbarem. Usta delikatnie wytrawne (Brut) z rześką kwasowością balansującą cukier. W smaku dojrzałe maliny i truskawki oraz gotowane czerwone owoce. Finisz zaskakujący, delikatnie pikantny.

OCENA: 6,3 (dobre+)
CENA: 44,00
IMPORT: Wine & You

 


PERELADA GRAN CLAUSTRO CAVA BRUT NATURE 2012
Rocznikowa Cava wytwarzana ze szczepów szampańskich - Pinot Noir i Chardonnay, które dają w sumie 90% składu (w równych proporcjach). Lokalny Xarel-lo stanowi jedynie domieszkę. Wino dojrzewało 24 miesiące na osadzie. Nos złożony, osadowy. Sporo nut drożdżowych, ciasteczkowych. Doszukamy się zbitego jabłka, brioszki, jabłecznika, ale też białych śliwek i skórki od chleba. Wino w aromacie jest zdecydowanie mniej owocowe od poprzednich. Usta kompleksowe, z wyraźną cytrynowo-jabłkową kwasowością. W smaku pojawia się też zakwas chlebowy i sporo świeżej ziołowości. Bardzo wytrawne, z długim finiszem.

OCENA: 7,2 (bardzo dobre)
CENA: 89,00
IMPORT: Mielżyński

 


ABADAL PICAPOLL 2016
Picapoll zwana na południu Francji Picpoul'em, jest odmianą białą i aromatyczną. Zwykle wytwarza się z niej lekkie i świeże białe wina, tak jak uczynił to producent Abadal. Wino posiada rześki, słodki nos, przypominający soczystego, świeżego ananasa. Są tu też nuty melona, słodkiej gruszki oraz bardzo dojrzałych (może nawet przejrzałych) brzoskwiń. Pojawiają się akcenty owocowej skórki. Usta wytrawne z umiarkowaną kwasowością. Ciała nawet sporo (13%). W smaku białe, pestkowe owoce, winogrona i gruszki. Na uwagę zasługuje finisz, w którym zaskakują słone akcenty. Całość ma ciekawą słodko- słono-kwasową formułę.

OCENA: 7,0 (bardzo dobre)
CENA: 57,00
IMPORT: El Catador

 


TOMAS CUSINE FINCA RACONS MACABEU 2014
Macabeo, znane też jako Viura, posiada sporo podobieństw z Chardonnay. Proste wina są dość neutralne, ale gdy producent zdecyduje się na wersję poważniejszą, fermentując i/lub dojrzewając je w dębowych beczkach, powstają ciekawe wina. Finca Racons to fermentowane we francuskim dębie Macabeo. Nos złożony, początkowo obejściowy, ale po chwili wychodzi pieczona pieczarka, nuty serowe, bandaż, skórka zielonego jabłka, suszone białe owoce i zielone migdały. Usta bogate i tłuste (14,5% alk). Na szczęście kwasowość jest dobrze zarysowana i odświeża kompozycję. Poza smakiem jabłka, gruszki i moreli, doświadczymy ziołowo-żywicznych akcentów, oraz trwałego, subtelnie pikantnego finiszu. Ambitna propozycja, z potencjałem leżakowania.

OCENA: 7,1 (bardzo dobre)
CENA: 99,00
IMPORT: El Catador

 


DOMAINE DE L'HORIZON MAR Y MUNTANYA 2015
Wino wytwarzane niedaleko granicy hiszpańsko-francuskiej, ale po stronie Francji, w Roussillon. Apelacja IGP Cotes Catalanes również wskazuje na łączność z Katalonią. Mar y Muntanya odnosi swoją nazwę do bliskości Pirenejów i Morza Śródziemnego, czyli unikalnego terroir. Samo wino powstało poprzez metodę węglową zastosowaną do miejscowych odmian (Syrah, Grenache i Carignan). Nos niby delikatny, młody, ale jednocześnie zadziorny. Niby są truskawki, ale umorusane ziemią, są też dzikie maliny wraz z leśną śćiółką. Doszukamy się również suszonej roślinności i dzikiej róży. Usta jedbawiste, z wystarczająco zarysowaną, soczystą kwasowością i subtelną taniną. W smaku jagody i jeżyny oraz delikatna ziołowość na finiszu.

OCENA: 6,9 (dobre+)
CENA: 74,00
IMPORT: Winoblisko

 


PARTIDA CREUS TN 2014
TN, czyli Tinto Natural, naturalne wino z miejscowych odmian (Queixal de Llop, Garrut czy Sumoll). Nos początkowo lakierowy, z akcentami pleśniowego sera, ale po chwili gdy wino nabrało powietrza ukazał się soczysty owoc dojrzałej wiśni z pestką. Doszukałem się nieco brett'u, co akurat wpisuje się w styl wina i nie przeszkadza. Usta wytrawne, kwasowo- goryczkowe jak dzika wiśnia. Odnajdziemy nuty porzeczkowej nalewki i aroniowej konfitury. Delikatna tanina dodaje charakteru.

OCENA: 6,8 (dobre+)
CENA: 54,00
IMPORT: Winoblisko

 


PARES BALTA MAS IRENE 2013
Mas Irene to wino katalońskie, ale wytwarzane na styl prawobrzeżnego Bordeaux. 78% Merlota i 22% Cabernet Franc, a do tego kilkanaście miesięcy dojrzewania we francuskim dębie. Nos złożony, zdominowany przez przetworzone owoce - macerowaną wiśnie i smażone śliwki, ale po chwili pojawia się ziemia, siodło i ziołowy pieprz. Usta na wskroś wytrawne, cukier przefermentowany niemalże do końca. Tanina dobrze zarysowana, tak samo jak kwasowość. Obie składowe przyjemnie się uzupełniają. Wino posiada sporo ciała, dobry ekstrakt i długo pozostaje na podniebieniu. W smaku śliwkowe powidła, wytrawna nalewka wiśniowa oraz zelony pieprz i liść laurowy.

OCENA: 7,4 (bardzo dobre)
CENA: 125,00
IMPORT: Centrum Wina

 


PERELADA 5 FINQUES 2013
W Katalonii znajdziemy sporą różnorodność glebową, sprzyja jej bliskość gór, morza oraz wiele dolin rzecznych. Niektórzy producenci przekuwają to w atut, szczególnie przy winach wieloszczepowych. Na poszczególnych glebach najlepiej udają się konkretne szczepy. Perelada 5 Finques to właśnie przykład idealny, gdzie ponad 6 odmian (w niektórych rocznikach więcej) uprawianych na 5 różnych siedliskach, daje ciekawą kombinację. Wino wsparte jest również beczką (amerykańską i francuską). Nos umiarkowanie intensywny, w początkowej fazie rozwoju, ze słodkimi akcentami wynikającymi z leżakowania w beczkach. W aromacie cassis, powidła z czarnej i czerwonej porzeczki, wędzona śliwka, ale też mokka i gorzka czekolada. Usta złożone, wytrawne, z dobrze zarysowaną i jednocześnie wkomponowaną kwasowością i słodką taniną.

OCENA: 7,2 (bardzo dobre)
CENA: 79,00
IMPORT: Mielżyński

 


CASA GRAN DE SIURANA CRUOR 2012
Priorat to katalońska gwiazda. Od 2009 oficjalnie drugie DOC na terytorium Hiszpaii (i jedyne w Katalonii), stoi w opozycji do Rioja, która zbudowana jest przeważnie na Tempranillo. W Prioracie Tempranillo jak na lekarstwo. Królują Garnacha, Syrah, Cabernet Sauvignon i Syrah. Na wzgórzach Prioratu dominuje łupkowe podłoże, często czarne, zwane licorellą. Dzięki niej owoce nie tylko otrzymują ciepło i promienie słoneczne z góry, ale też odbite od łupków. W efekcie, grona posiadają sporą koncentrację cukrów, które przekładają się podczas fementacji w wyższy alkohol - zazwyczaj 15-16%. Cruor to typowy Priorat o słodkich aromatach smażonych czereśni, jagód i jeżyn. Doszukamy się malinowej nalewki, czeremchy, ale też lukrecji, wanilii i czekolady. Usta potężne (15% alk), nieco balansowane kwasowością. Tanina wysoka, ale nieco tępa. W smaku wiśnia, porzeczka i czereśnia. Finisz długi i pikantny.

OCENA: 7,1 (bardzo dobre)
CENA: 98,00
IMPORT: Mielżyński

MACIEJ SOKOŁOWSKI

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

 x 

Twój koszyk jest pusty