Wino Na Widelcu

Pasztet z tuńczyka & czerwone Vinho Verde

Po około miesięcznej przerwie spowodowanej wakacjami Igi i przygotowaniami Macieja do Mistrzostw Polski Sommelierów - wracamy do pisania artykułów z tym większą ochotą i nowymi pomysłami. Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie rozpoczęli od małej kontrowersji i oryginalnej potrawy... Dziś proponujemy pasztet z tuńczyka oraz mało w Polsce znane czerwone Vinho Verde.

Czytaj więcej: Pasztet z tuńczyka & czerwone Vinho Verde

Słodycz ostateczna

Potrzebowaliśmy około miesiąca, żeby po Świętach Wielkanocnych nabrać apetytu na słodkie rzeczy. Tym razem artykuł o naszych rodzimych łakociach, a dokładniej o specjałach ściśle związanych z Krakowem. Iga nabyła drogą kupna kilka ciekawych eksponatów... kremówkę, ciastko francuskie z makiem na słodko, napoleona oraz nugata.
UWAGA, terminologia jest krakowska, ponieważ w innych regionach nie odróżnia się np. kremówki od napoleonki ;)

Czytaj więcej: Słodycz ostateczna

Okra w sosie pomidorowym & Pinot Grigio

Znacie okrę? Jedliście ją kiedyś? To dość rzadko spotykane w Polsce warzywo, a jeszcze trudniej kupić je świeże. Okra czyli "piżmian jadalny", zwany też "ketmią" czy "gumbo" mimo tego, że wyglądem przypomina chilli, jest krewniakiem hibiskusa. Iga
zakupiła ją w Krakowie w zaprzyjaźnionym sklepie "naturalnym".

Okra rośnie w krajach tropikalnych i subtropikalnych. Owoce są długie, zielone i pokryte delikatnym meszkiem. Podczas obróbki cieplnej są lekko śluzowate, co pozwala zagęścić potrawę bez dodawania mąki czy śmietany. Okra jest bardzo zdrowa, niskokaloryczna i bogata w witaminę C oraz kwas foliowy.

Czytaj więcej: Okra w sosie pomidorowym & Pinot Grigio

Wino na Wielkanoc

Wino na Wielkanoc?
Pierwsze pytanie jakie powinniśmy sobie zadać, to "jakie będzie menu"? Poza zawartością koszyczka ze "święconką" i niektórymi ciastami, każda gospodyni posiada w głowie wizję innego repertuaru potraw. Dlatego wraz z propozycjami win, podpowiemy też przykładowe dania.

Czytaj więcej: Wino na Wielkanoc

Wino do mazurka wielkanocnego

Mazurek wielkanocny to jeden z klasyków świątecznego stołu. Zazwyczaj wieńczy menu, ze względu na swoją wysoką słodycz.
Do przygotowania ciasta potrzebowaliśmy: 300 g mąki, 150 g masła, 100 g cukru, 1 łyżkę proszku do pieczenia, 1 jajko i 1 łyżkę śmietany. Do masy kajmakowej, która pokrywa ciasto przygotowaliśmy 500 ml śmietanki 36%, 300 g cukru, 2 łyżki masła. Pomiędzy ciasto a masę kajmakową położyliśmy jeszcze warstwę konfitury agrestowej, aby całość była bardziej owocowa i soczysta.

Czytaj więcej: Wino do mazurka wielkanocnego

 x 

Twój koszyk jest pusty