Wino Na Widelcu

# Klub Kolacyjny nr 7 - dobór win do zup

Nasze kluby kolacyjne to papierek lakmusowy, podczas których testujemy połączenia nie w zaciszu domowym, ale na kubkach smakowych zainteresowanych gości. Temat doboru win do zup zdawał się być kontrowersyjny, ale nie przeszkodziło to osiągnąć zadowalającą frekwencję. Stereotypowe wyobrażenie o zupach należało odłożyć na bok, bo menu przygotowane przez Igę składało się z bogatych potraw o różnej konsystencji, ciekawie dobranych składnikach i wielości smaków i aromatów. Poza niekonwencjonalnym menu, na uwagę zasługiwało także wino. Eksperyment był na tyle odważny, że nie została przeprowadzona próba generalna.

Czytaj więcej: # Klub Kolacyjny nr 7 - dobór win do zup

Tatar z gęsiny z polskim Muller Thurgau

Tatar, czyli świeże siekane lub mielone mięso z dodatkami i przyprawami. Najczęściej spotyka się wołowy, ale bardzo wysokie noty uzyskują tatary z koniny, choć mięso jest kontrowersyjne. W sushi-barach jada się "tatar" z tuńczyka i łososia. Każdy z nich smakuje inaczej, ma inną konsystencję, tłustość i smak. Dlatego pod względem doboru wina, należy każdy jego rodzaj rozpatrzyć indywidualnie. Tak, wiemy, że "staro-obrzędowcy" powiedzą, że do tatara tylko wódka... ale właściwie dlaczego? Dlaczego lekkie mięso przytłaczać 40% alkoholem? Nijak się to ma do dobrej kompozycji.

Czytaj więcej: Tatar z gęsiny z polskim Muller Thurgau

Pomidory po rosyjsku & Pinot Grigio

Postanowiliśmy i w tym przepisie wykorzystać obfitość darów późnego lata i przygotowaliśmy pomidory po rosyjsku. Iga sięgnęła po przepis nieżyjącego już niestety Marka Łebkowskiego, autora wielu książek kulinarnych, którego darzy wielkim szacunkiem i od wielu lat jego przepisy są dla niej inspiracją. Pan Marek pisze tak: "Nie wiem skąd wzięła się nazwa tej pysznej sałatki, bowiem jej związek z kuchnią rosyjską jest równie tajemniczy jak śledzia po japońsku z kuchnią japońską, jeżeli uda nam się zapomnieć o tej nieco egzotycznej nazwie, to pomidory w słodko-kwaśnym sosie mają wiele zalet".

Czytaj więcej: Pomidory po rosyjsku & Pinot Grigio

Aleatico & oładki z owocami

Misją naszej działalności jest poszukiwanie smaków powiązanych zestawieniami win i potraw, ale bardzo ciekawym doświadczeniem są doznania na co dzień niedostępne - wina i potrawy niespotykane. Cieszymy się z każdej możliwości skosztowania mało znanych regionalnych szczepów oraz składników kulinarnych właściwych dla małych lokalnych kuchni. Dziś degustowaliśmy wino z odmiany Aleatico (dzięki uprzejmości Tomasza mieszkającego w Puglii, który nam butelkę sprezentował). O szczepie dotąd tylko słyszeliśmy, a nigdy wina takiego nie próbowaliśmy. Podobno jest to czerwona odmiana spokrewniona z rodziną muskatów, dlatego czasem można spotkać go pod synonimem Red Muscat. Może to być prawda, bo szczep ma tendencje do kumulowania cukru resztkowego. W przypadku gdy uprawiany jest w tak gorącym siedlisku jak Puglia, może osiągać spore zawartości cukru, a co za tym idzie również alkoholu. Erario Aleatico 2011, które dziś prezentujemy, jest w wersji słodkiej, ale nie wzmacnianej. Część gron przeznaczona do wytworzenia wina była podsuszana, a wino osiągnęło 20% alkoholu (według etykiety alkohol opisany jest jako 15%+5%). Barwa wina jest ciemna i nieprzenikniona, aromat przypominał wiśnie z likieru i słodkie liczi lub dziką różę. W smaku natomiast poza słodyczą, wyraźny był cierpki posmak owoców przypominający wina z odmiany Negroamaro. Bardzo możliwe, że wino spędziło kilka miesięcy w dębowych beczkach.

Czytaj więcej: Aleatico & oładki z owocami

 x 

Twój koszyk jest pusty