Macon Villages 2013 (M&S)

Zadzwonił do mnie Winettoo, że drogą kupna wszedł w posiadanie ciekawego białego wina. Postanowiliśmy, że obaj go spróbujemy i opiszemy - on jako MS Bloger, ja jako MS Sommelier (obaj mamy inicjały MS - przypadek?). Tak się złożyło, że sklep w którym wino zostało zakupione również jest MS, a dokładniej M&S (Marks & Spencer).

Postanowiłem rozłożyć wino na składniki pierwsze i przyjrzeć mu się z sommelierskiego punktu widzenia...

OKO: Wino białe, bladosłomkowe, klarowne, czyste i lśniące. Brak oznak perlistości.

NOS: Intensywność aromatu umiarkowana, raczej stonowana. W winie dominują subtelne aromaty kwasowych owoców, głównie zielonego jabłka i cytryny. Brak aromatów wskazujących na beczkowanie. Wino posiada typowy aromat młodego wina z odmiany Chardonnay.

USTA: Wino jest wytrawne, kwasowość zarysowana, trochę ponad średnią, alkohol umiarkowany (13%). Charakterystyka smaku podobna do aromatu - przeważa zielone kwaśne jabłko i cytrus, a lekki gorzki posmak przypominający skórkę cytryny dodaje winu charakteru.

KONKLUZJA: Wino jest młode (2013), świeże i do picia teraz. Nie posiada potencjału. Kwasowość jest zarysowana, ale nie tak wysoka jak w Chablis, więc jest typowa dla Chardonnay z apeacji A.O.C. Macon Villages. Sugeruję serwować w temperaturze 6-8 stopni, w kieliszku do białego wina. Doskonale sprawdzi się jako partner do owoców morza, dań rybnych, a szczególnie do surowego łososia (tatar, gravlax).

Wino jest dobrej jakości, sprawia dużo satysfakcji podczas degustacji i ulokowałbym je w przedziale cenowym 20-50 zł, a nawet 30-50 zł. Tym bardziej cieszy fakt, że to Macon Villages kosztowało 27,00 zł w regularnej ofercie Marks & Spencer, a podczas świątecznej wyprzedaży 20,00 zł. Podobno przy zakupie 3 butelek cena spadała do 18,00 zł !!! Warto je zakupić nawet w cenie standardowej, ba, nie bulwersuje mnie cena w brytyjskim Marc & Spencer - L9.49.

Specjalnie dla sieci Marks & Spencer, to wino wytworzył winemaker Georges Brichon z Cave de Prissé.

A co napisał o tym winie MS Bloger przeczytacie TUTAJ.

MACIEJ SOKOŁOWSKI 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

 x 

Twój koszyk jest pusty