Pairing

Wino do steka z grilla

Stek to dla wielu jedno z ulubionych dań z grilla. Różne kawałki wołowiny, używane na steki, mają inną charakterystykę. Ale pomimo części wołowiny, zasada doboru wina jest jedna. Jeśli mamy więcej surowego mięsa, poszukujemy czerwone wina z taniną. Jeśli jednak preferujemy wysmażone mięso, szukajmy soczystości i kwasowości (tanina jest zbędna). Sytuacja zmienia się gdy do akcji wkracza sos. W tej sytuacji dobieramy wino do sosu.

Wino do kiełbasy z grilla

Lato trwa w najlepsze. Chętnie spotykamy się w gronie rodziny i przyjaciół, żeby spędzić miło czas na świeżym powietrzu. Spotkaniom najczęściej towarzyszy grill. Grillujemy rozmaite produkty - są warzywa, ryby, drób, wieprzowina i wołowina... ale najbardziej powszechnym bohaterem grilla jest kiełbasa. Kiełbasa zazwyczaj wieprzowa, z mieszanego mięsa - są elementy chude, ale też tłuszcz wieprzowy. W kiełbasie nie brakuje też ziół. Całość zamknięta jest we flak, który na grillu tworzy chrupiącą, często zwęgloną skórkę. Co pić do kiełbasy z grilla? Większość Polaków wybierze piwo i nie jest to złe rozwiązanie. Ale jeśli kochamy wino - pewne gatunki wypadają lepiej od innych...

Sushi i wino vol 2.

Sushi i wino to bardzo wdzięczna para. Może nie jest tradycyjnie japońska, ale dzisiejsze "międzynarodowe sushi" również nie jest tradycyjne (poza nigiri i hosomaki). Poprzez wpływ Zachodu, w sushi znalazły się nowe smaki, tekstury, sosy. Jest też bogactwo składników. Sushi dziś przyjmuje rozmaite formy, prezentuje różne style, dlatego do każdej potrawy można pokusić się o inne wino.

Wino do zupy - dwie rekomendacje

Dobrze dobrać wino do zupy to spore wyzwanie. Można je porównać do pracy sapera. Są możliwe tylko dwa efekty - albo wszystko wyleci w powietrze, albo nadal cieszymy się życiem i uznaniem otoczenia. Biorąc pod uwagę wysokie ryzyko niepowodzenia, wielu sommelierów rezygnuje z serwowania win do zup. Warto jednak zaryzykować! W ostatnich tygodniach miałem okazję wcielić się w takiego sapera i podczas dwóch niezależnych kolacji degustacyjnych dobrać wina do zup.

Wino do sushi

Fani sushi wiedzą doskonale, że może ono przybrać wiele kształtów. Bogactwo warzyw, owoców, pędów, rozmaitych ryb (surowych, gotowanych, grillowanych) oraz inne składniki, mogą przyprawić o zawrót głowy każdego kto pomyśli o doborze wina. Ponadto należy dodać wpływ esencjonalnego i słonego sosu sojowego, pikantność marynowanego imbiru i ostrość wasabi. Sushi to eksplozja smaków, w którym do kompletnej układanki brakuje nieco kwasowości wina...

"Jakie wino do sushi?". To bardzo dobre pytanie! Ze względu na indywidualne kreowanie potraw przez sushi-masterów i nieograniczone możliwości smaków, do każdej kompozycji sushi można dobrać inne wino. Poniżej kilka moich sugestii odnośnie tzw. pairingu na przykładzie dziesięciu przysmaków zaserwowanych w Sakana Sushi w Poznaniu.

 x 

Twój koszyk jest pusty