Pairing

Wino do wigilii

Wigilia Bożego Narodzenia to piękny czas. Spędzamy go z najbliższymi przy suto zastawionym stole i wyjątkowej kolacji. Taką ucztę można jeszcze dopełnić odpowiednio dobranym winem. Jakie wina dobrać do śledzia i ryby po grecku? A jakie do karpia, kapusty i deserów? To pytania, które pojawiają się co roku...

www.polskatradycja.pl

Wino do steka z grilla

Stek to dla wielu jedno z ulubionych dań z grilla. Różne kawałki wołowiny, używane na steki, mają inną charakterystykę. Ale pomimo części wołowiny, zasada doboru wina jest jedna. Jeśli mamy więcej surowego mięsa, poszukujemy czerwone wina z taniną. Jeśli jednak preferujemy wysmażone mięso, szukajmy soczystości i kwasowości (tanina jest zbędna). Sytuacja zmienia się gdy do akcji wkracza sos. W tej sytuacji dobieramy wino do sosu.

Wino do kiełbasy z grilla

Lato trwa w najlepsze. Chętnie spotykamy się w gronie rodziny i przyjaciół, żeby spędzić miło czas na świeżym powietrzu. Spotkaniom najczęściej towarzyszy grill. Grillujemy rozmaite produkty - są warzywa, ryby, drób, wieprzowina i wołowina... ale najbardziej powszechnym bohaterem grilla jest kiełbasa. Kiełbasa zazwyczaj wieprzowa, z mieszanego mięsa - są elementy chude, ale też tłuszcz wieprzowy. W kiełbasie nie brakuje też ziół. Całość zamknięta jest we flak, który na grillu tworzy chrupiącą, często zwęgloną skórkę. Co pić do kiełbasy z grilla? Większość Polaków wybierze piwo i nie jest to złe rozwiązanie. Ale jeśli kochamy wino - pewne gatunki wypadają lepiej od innych...

Sushi i wino vol 2.

Sushi i wino to bardzo wdzięczna para. Może nie jest tradycyjnie japońska, ale dzisiejsze "międzynarodowe sushi" również nie jest tradycyjne (poza nigiri i hosomaki). Poprzez wpływ Zachodu, w sushi znalazły się nowe smaki, tekstury, sosy. Jest też bogactwo składników. Sushi dziś przyjmuje rozmaite formy, prezentuje różne style, dlatego do każdej potrawy można pokusić się o inne wino.

Wino do zupy - dwie rekomendacje

Dobrze dobrać wino do zupy to spore wyzwanie. Można je porównać do pracy sapera. Są możliwe tylko dwa efekty - albo wszystko wyleci w powietrze, albo nadal cieszymy się życiem i uznaniem otoczenia. Biorąc pod uwagę wysokie ryzyko niepowodzenia, wielu sommelierów rezygnuje z serwowania win do zup. Warto jednak zaryzykować! W ostatnich tygodniach miałem okazję wcielić się w takiego sapera i podczas dwóch niezależnych kolacji degustacyjnych dobrać wina do zup.

 x 

Twój koszyk jest pusty