Lewy brzeg Bordeaux z lat 80-tych!

Otwieranie dojrzałych, ponad 30-letnich win wytrawnych wiąże się z ogromnymi emocjami. Ekscytacja sięga zenitu szczególnie, jeśli stoi przed Tobą butelka wina z tego samego rocznika co Twój. Do ostatniej chwili jest dylemat czy otwierać, czy weryfikować..? Co jeśli wino nie spełni oczekiwań? Co jeśli nie wytrzymało próby czasu? Zostanie wtedy żal, że nie zostawiliśmy jej zamkniętej na półce jako wartość sentymentalną... A jednak ciekawość bierze górę, żeby sprawdzić co jest po drugiej stronie korka i w jakiej formie są "Twoi rówieśnicy".

Dojrzałe wino - czy jest lepsze?

Gdy od wielu wieków, powtarza się stwierdzenie o tym, że "wino (jest) im starsze, tym lepsze", wiele osób uznało je za prawdziwe. Przysłowie powstało prawdopodobnie w czasach kiedy za najlepsze wina świata uznawano wina słodkie - faktycznie korzystające na wieloletnim dojrzewaniu. Dla win współcześnie wytwarzanych to stwierdzenie jest już nieprawdziwe. Mało win bowiem korzysta na dojrzewaniu dłuższym niż 10 lat. Dodatkowo, należy zadać pytanie czy jeśli wino ma predyspozycje do dojrzewania, to czy faktycznie będzie lepsze (gdy będzie starsze)?

 x 

Twój koszyk jest pusty