Supertoskany do 200 zł godne polecenia

O "supertoskanch" mówi się dużo. Dlaczego budzą takie zainteresowanie i czym są? Najprościej mówiąc - czerwonymi, super winami z Toskanii. Definicja być może banalna, jednak innej nie ma. W latach 60-tych XX wieku, kiedy powstawały pierwsze włoskie apelacje - określały one zasady produkcji win z typowych dla Toskanii odmian, z naciskiem na Sangiovese i tradycyjne metody winifikacji (np. stosowanie używanego dębu slawońskiego, a nie nowoczesnego "barrique"). Wzbudziło to opór u niektórych producentów, którzy nie chcieli się podporządkować nowym regułom. W efekcie tworzyli wina stołowe "Vino da Tavola", które często były wysokiej jakości. Pierwszym "supertoskanem" była Sassicaia, chociaż to Tignanello zostało jako pierwsze tak nazwane przez Roberta Parkera. Nazwa przyjęła się. Od 1992 roku, gdy wprowadzono apelacje regionalne IGT, większość "supertoskanów" przeskoczyła do apelacji IGT Toscana i tak już zostało. Wyjątkiem są wina wytwarzane w Bolgheri (gdzie nigdy nie było klasycznych apelacji) i ten teren w 1983 roku otrzymał apelację DOC Bolgheri (dodatkowo od 2013 monopol dla DOC Bolgheri Sassicaia).

@art-desiree.com

Jak zatem rozróżnić zwykłe IGT Toscana od IGT Toscana "supertoskana"? Nigdzie nie znajdziemy granicy cenowej, ponieważ takowej nie ma. Różnica polega na jakości (supertoskan musi być super) i deklaracji producenta. Czy wino za 80 zł jest "supertoskanem", czy zwykłym winem regionalnym? Ta decyzja należy właśnie do producenta. Dla potrzeb warsztatów, przyjąłem, że granica ta przebiega na mniej więcej 100 zł. "Supertoskany" potrafią kosztować setki, a nawet tysiące złotych, szczególnie te ze starszych roczników. Na szczęście można znaleźć w Polsce bardzo dobre wina w tej kategorii poniżej 200 zł. W niniejszym artykule rekomendacja trzech z nich.


POGGIO AL TESSORO "SONDRAIA" 2013
Poggio al Tessoro zostało założone w 2002 przez Allegriniego (znanego z bardzo dobrych produkcji z regionu Veneto). Winnice przylegają do posiadłości innego renomowanego producenta - Ornellaia. Sondraia to typowy blend bordoski, z dominacją Cabernet Sauvignon. Dzięki dojrzewaniu w beczkach pojawia się wielość aromatów drugorzędowych. Doszukamy się cassisu, wanilii i czekolady, które świetnie komponują się z typowością caberneta - czarną porzeczką, grillowaną papryką, miętą i pieprzem. Usta są mocne, strukturalne i pikantne. Alkoholu jest sporo, ale jeśli wino odpowiednio schłodzimy (17-18 stopni), będzie on delikatnie przytłumiony. W smaku pojawiają się dojrzałe czarne porzeczki, likier wiśniowy, powidła z aronii, które podkreślane są charakterną taniną. Finisz jest długi, pikantno-ziołowy. Bardzo dobre.

CENA: 174,00
IMPORT:  Vininova


TENUTA CAMPO DI SASSO INSOGLIO DEL CINGHIALE 2015
Campo di Sasso to winnica w okolicach Bibbony w Bolgherii należąca do Tenuta di Bisero - Lodovico Antinoriego. Cinghiale to w miejscowym dialekcie "dzik" i to wino ewidentnie jest wytwarzane pod kuchnię opartą na leśnej zwierzynie. Blend Syrah, Cabernet Franc, Merlot i Petit Verdot daje aromaty śliwek, dymu wędzarniczego, wędzonki, tytoniu i kuchennych ziół. Usta krągłe, z pikantno-ziołowym pazurem oraz kwasowością i taniną powyżej średniej. Dzięki zaledwie 4 miesiącom w beczkach wino wciąż jest bardzo soczyste i owocowe, ukazując ziołową charakterystykę użytych odmian. Bardzo dobre.

CENA: 130,00
DYSTRYBUCJA:  Młyńska 12 / Red Selection


BIONDI SANTI SASSOALLORO 2012
Jacopo Biondi Santi pochodzi ze słynnej rodziny wytwarzającej Brunello di Montalcino i dzięki której zawdzięczamy osobny klon Sangiovese "brunello". Jacopo zaszczepił go również w Maremmie, nadmorskim regionie Toskanii, w okolicach Grosetto. Z tego klonu Sangiovese wytwarzane jest właśnie Sassoalloro. W stylu przypomina lżejsze Brunello, a właściwie ciekawsze Rosso di Montalcino. Nos złożony, jednocześnie o aromatach wiśni i śliwek, jak i akcentach pieczonych kasztanów, czarnych oliwek. Pojawiają się również niuanse waniliowe. Usta są soczyste i aksamitne, przy dobrej strukturze i balansie tanin z kwasowością. Poza likierową wiśnią, na podniebieniu króluje wanilia i mokka. Bardzo dobre.

CENA: 149,00
DYSTRYBUCJA:  Bottega del Gusto

MACIEJ SOKOŁOWSKI

Braterstwo ikon

Brotherhood szczyci się mianem najstarszej, wciąż działającej amerykańskiej winiarni. Założona w 1839 roku przechodziła z rąk do rąk, nigdy nie pojawiając się wśród wiodących winnic kraju. Miała bardzo dużo szczęścia podczas ogólnonarodowej prohibicji, ponieważ Brotherhood Winery dostało zezwolenie na wytwarzanie wina mszalnego dla nowojorskich kościołów. Przez ponad 150 lat winnice obsadzane były głównie odmianami z gatunków innych niż vinifera. Sytuacja zmieniła się dopiero w latach 90-tych XX wieku, kiedy aktualny właściciel skupił się na szlachetnych odmianach takich jak Riesling, a wraz z zakupem winnic w cieplejszym siedlisku Long Island pojawiły się nasadzenia Merlota i Cabernet Sauvignon. W 2000 roku Brotherhood Winery została wpisana do "Narodowego Rejestru Historycznych Miejsc (National Register of Historic Places)" co znacznie pomaga w promocji win, jak i samej winiarni.

 x 

Twój koszyk jest pusty