Marchia - region ciekawostka
Marchia to jeden z mniej znanych włoskich regionów. Pod względem produkcji jest co prawda na 13 miejscu (na 20 możliwych), ale większość tamtejszych win zostaje konsumowana na miejscu. Mam też wrażenie, że polscy importerzy boją się sprowadzać wina z Marchii, ponieważ region ten nie ma wyrobionej u nas marki. Mając do wyboru wino z Toskanii (np. Chianti) lub Abruzji i Marchii, większść Polaków wybierze te dwa pierwsze. Szkoda, wielka szkoda, bo smaków w Marchii wiele, aż pięć apelacji DOCG i (Marchianie? - tak to się odmienia?) mają się czym pochwalić. Podczas warsztatów "Marchia i Umbria", miałem okazję kilku spróbować i ocenić. Poniżej notki na temat pięciu z nich. O winach z Umbrii w kolejnym artykule...
PIEVALTA VERDICCHIO DEI CASTELLO DI JESI DOC 2014
Verdicchio to najważniejszy biały szczep Marchii. To na nim zbudowane są wina z okolic Jesi i Matelica (DOC) i ich leżakowane min 18 miesięcy Riservy (DOCG). Pievalta Verdicchio dei Castello di Jesi to wino świeże, bez udziału beczki. Nos umiarkowanie intensywny, czysty, o aromatach białych owoców (niedojrzała nektarynka, morela), ale są one podkreślone przez kiszoną kapustę i mineralnosć. Usta kwasowe, choć harmonijne, mineralne i ziołowe. Można doszukać się nut warzywnych, skórkowych i owocowych - jabłko i zielone winogrona ze skórką. Na finiszu ziołowość przeistacza się jakby w anyż i lukrecję. Wino w idealnym czasie do degustacji. Intrygujące!
OCENA: 6,9 (dobre+)
CENA: 64,00
IMPORT: Krako Slow Wines
PIEVALTA PERLUGA EXTRA DRY N/V
Kolejne wino od producenta Pievalta, tym razem musujące. Producent chwali się, że to bodaj najlepsze włoskie wino musujące wytwarzane metodą klasyczną w relacji cena/jakość. Nie mówię, że nie, ale muszę przyznać, że z pewnością najbardziej oryginalne. Wytworzone w 100% z odmiany Verdicchio, dojrzewające 21 miesięcy na osadzie. Nos intensywny i różnorodny. Na początku aromaty są bardziej owocowo-kwiatowe - powidła śliwkowe, róże, by po chwili przeistoczyć się w migdały, włoskie orzechy, cantuccini, ciasto z kremem kawowym... Usta złożone, kremowe, z wyraźnym akcentem drożdżowym (chleb i ciasto kakaowe) i jakby delikatnie utlenionymi nutami orzechowo-migdałowymi. Kwasowość umiarkowana, a cukier delikatnie podwyższony (extra-dry). Powiedzieć o tym winie, że jest zakakujące, to jakby nic nie powiedzieć.
OCENA: 7,0 (bardzo dobre)
CENA: 86,00
IMPORT: Krako Slow Wines
COCCHI GRIFONI COLLE VECCHIO OFFIDA PECORINO DOCG 2014
Offida to DOCG dla win białych i czerwonych. W wersji białej, dopuszcza się odmiany Pessarina i Pecorino. Cocchi Grifoni do swojego wina użyli 100% Pecorino - białego miejscowego szczepu (uprawiany też z powodzeniem w Abruzji). Nos stonowany, elegancki, z dominującym dojrzałym białym owocem (morela i gruszka). W drugim nosie trochę ziół i sucha ziemia. Usta pełne (14%), z niższą kwasowością niż Verdicchio, ale bardziej skórkowe i jabłkowe. Finisz ziołowo-kremowy, dość balsamiczny.
OCENA: 6,7 (dobre+)
CENA: 57,56
IMPORT: NOMA Wina Włoskie
COCCHI GRIFONI VIGNA MASSIERI ROSSO PICENO SUPERIORE DOC 2010
Rosso Piceno to największa terytorialnie apelacja w Marchii. Wina tu tworzone to głównie zestawienie szczepów Montepulciano i Sangiovese przy dominacji tego pierwszego. Beczka nie jest wymogiem, ale wielu producentów używa ich podczas winifikacji. Rosso Piceno od Cocchi Grifoni to 70% Montepulciano i 30% Sangiovese, a całość leżakowała 24 miesiące w dużych beczkach z dębu slawońskiego. Nos jest dojrzały, skoncentrowany z dominacją aromatu smażonych wiśni i truskawek. Można doszukać się również suszonych śliwek i przejrzałych porzeczek, a także delikatnej ziołowości. Usta są harmonijne, ze świetnym balansem taniny i kwasowości. Dojrzała wiśnia z pestką, kontrowana jest przez przyjemne akcenty słodkich ziół. Finisz jest długi i przypomina pieprz ziołowy.
OCENA: 7,2 (bardzo dobre)
CENA: 69,25
IMPORT: NOMA Wina Włoskie
VILLA MALACARI ROSSO CONERO DOC 2011
Rosso Conero to z kolei 100% Montepulciano. Wytwarzane z najdojrzalszych, selekcjonowanych gron, co przełożyło się w bogaty ekstrakt. Dodatkowo przy produkcji zastosowano francuskie barrique. Wino jest bardzo ciemne w kolorze, wręcz nieprzeniknione. Nos dojrzały, z wyraźnymi akcentami pieczonych orzechów pekan, migdałów, nutami balsamicznymi. Owoc jeśli jest, to smażona śliwka, ale bardzo słabo zaakcentowana. Usta skoncentrowane, intensywnie taniczne, ekstraktywne. W smaku smażone powidła śliwkowe i słodka wiśnia z pestką. Finisz długi, czekoladowy.
OCENA: 7,0 (bardzo dobre)
CENA: ok. 65,00
IMPORT: Vini e Affini
Jak widać po opisach powyższych win, Marchia jest regionem gdzie można spotkać wina intrygujące, nietuzinkowe. Warto ich spróbować by rozszerzyć swoje spektrum doświadczeń aromatyczno-smakowych.
MACIEJ SOKOŁOWSKI