Górna Adyga i Trentino

Alto Adige i Trentino to jeden z dwudziestu włoskich regionów winiarskich. Jest najbardziej na północ wysuniętym winiarskim skrawkiem Włoch i wciśnięty pośród Dolomitów w wąską dolinę rzeki. Okręg Bolzano (od północy) to chłodna kraina win białych i lekkich czerwieni, a im bardziej przemieszczamy się na południe, tym klimat ociepla się i łagodnieje (także za sprawą jeziora Garda) i coraz częściej napotkać można wina czerwone, w tym odmiany bordoskie. Region słynie z tego, że ma największy w kraju odsetek win jakościowych pod apelacją DOC - aż 89%! A jak smakują wina z Górnej Adygi i Trentino, mogliśmy przekonać się podczas moich pierwszych wrześniowych warsztatów. Efekty degustacji znajdują się poniżej.

@made-in-italy.com

PFEFERER MOSCATO 2016
Młode, bardzo jasne w kolorze. Nos typowy dla Moscato - słodki, dość intensywny, ukazujący aromaty brzoskwini, nektarynki, skórki i kwiatów pomarańczy oraz akcenty gałki muszkatałowej. Usta żywe, wytrawne, z przyjemną kwasowością i subtelną strukturą. Smak konsekwentny, nektarynka ze skórką, brzoskwinia, ale też cynamonowy zadzior. Całkiem przyjemne.

OCENA: 6,2 (dobre+)
CENA: 56,90
IMPORT: VININOVA


LAGEDER PINOT GRIGIO 2016
Pinot Grigio to jeden z bardziej rozpoznawalnych szczepów Górnej Adygi. Przez wielu kochany za swoją dojrzałą owocowość i dość niską kwasowość. Lageder PG wpisuje się w tą charakterystykę. Nos jest umiarkowanie intensywny, młody, z dominującym dojrzałym jabłkiem i gruszką. Pojawiają się migdały i jasne winogrono ze skórką. Usta są wytrawne, z umiarkowaną kwasowością. Owoc jest soczysty, dojrzały, przypominający świeżo zerwaną z drzewa gruszkę. Można wyodrębnić też charakterystyczną dla Pinot Grigio migdałową goryczkę.

OCENA: 6,2
CENA: 74,00
IMPORT: WINKOLEKCJA


KALTERN SAUVIGNON BLANC 2015
Sauvignon w chłodnym klimacie, a taki panuje u podnóża Alp, często ukazuje "pyrazynową" charakterystykę. Tak jest i w tym przypadku. W pierwszym nosie zielona papryka, bukszpan, zielony agrest i nieco "kocich siuśków". Na szczeście jest też owoc - melon i grejfrut dodają egzotyki. Usta są wytrawne i dość tęgie (alkohol 13,5%). Kwasowość dobrze zarysowana, podkreślana smakiem cytrusów. Pojawia się biały grejpfrut ze skórką, roślinne akcenty, kwiaty oraz subtelna mineralność na finiszu. Dobre, chciałbym dać wyższą ocenę, ale brakuje kompleksowości i balansu.

OCENA: 6,4
CENA: 74,99
IMPORT: CENTRUM WINA


ROENO RIESLING PRAECIPUUS 2013
Dojrzała wersja Rieslinga. W nosie zaczynają pojawiać się aromaty trzeciorzędowe, jak suszona morela i kandyzowane jabłko, ale jest też trochę dojrzałego, słodkiego ananasa i brzoskwini. Usta wytrawne, z wysoką kwasowością, która buduje strukturę wina. W smaku skórka z cytryny, sok z limonki i kwaśna, kiszona kapusta. Wino delikatnie po piku, ale jeszcze ucieszy niejednego smakosza, szczególnie takiego lubiącego dojrzałe Rieslingi...

OCENA: 6,1
CENA: 74,00
IMPORT: RAFA WINO


CASATA MONFORT GEWURZTRAMINER AROMATICO 2015
W zasadzie nie trzeba dodawać słowa "aromatico" do gewurztraminera. I bez tego jest wystarczająco aromatyczny. Ten od Casaty Monfort jest typowo różany i bergamotkowy, z akcentami liczi, czerwonego grejpfruta i dojrzałej brzoskwini. Usta balansują na granicy wytrawności. Wino jest energetyczne, z zarysowaną od podwyższonego alkoholu teksturą. W smaku dojrzała brzoskwinia oraz korzenność z pikantnym wykończeniem.

OCENA: 6,0
CENA: 63,71
IMPORT: NOMA Wina Włoskie


HOFSTATTER PINOT BLANC BARTHENAU 2013
Pinot Blanc z pojedynczej parceli zwanej "Barthenau". Użycie beczki uwydatniło drugorzędowe aromaty. Odnajdziemy morelę, gruszkę, jabłko, ale też orzechy, suszone białe owoce (śliwki) i nawet niuansy kiszonki. Fermentacja w beczce i battonage wzmocniły strukturę wina. Jest ono złożone, esencjonalne, delikatnie kremowe, ale jednocześnie soczyste z dobrze zaznaczoną cytrynowo-jabłkową kwasowością. Bardzo dobre!

OCENA: 7,1
CENA: 123,00
IMPORT: MIELŻYŃSKI


FORADORI NOSIOLA FONTANASANTA 2013
Nosiola to endemiczny szczep z Trentino. Elisabetha Foradori fermentowała go w ceramicznych amforach, na skórkach, dlatego możemy o nim mówić, że jest "pomarańczowe". Z tego samego powodu wino potrzebuje wielugodzinnego kontaktu z tlenem, by pokazać swoje walory. Dla uwydatnienia aromatów polecana jest też wyższa temperatura serwisu (ok. 16 stopni będzie idealna). Mimo 4-godzinnego wylegiwania się w karafce, w pierwszym nosie wyraźne były nuty reduktywne, które goście określili jako "klej do sklejania modeli samolotów", ale po kilkuminutowym dotlenieniu w dużych kieliszkach, ukazały się aromaty orzecha, korzeni oraz moreli. Wnikliwe nosy odnajdą również niuans solonej ryby. Usta wytrawne, z dziką kwasowością oraz smakiem pomelo, jabłka i herbaty. Finisz długi, skórkowy. Wino z duzym potencjałem leżakowania. Rocznik 2013 jeszcze za młody.

OCENA: 7,0
CENA: 162,00
IMPORT: MIELŻYŃSKI


CASATA MONFORT PINOT GRIGIO ROSATO 2016
Pinot Grigio na różowo czyli Ramato. Ten styl łączy sobą charakterystykę białego Pinot Grigio, jak i akcenty win różowych. Nos umiarkowanie intensywny, świeży. W aromacie jabłko, melon oraz poziomka i różowy grejpfrut. Usta wytrawne, świeżutkie, z subtelną perlistością na języku. Wyczuwalne są słodkawe akcenty dojrzałego jabłka, gruszki i malin, ale też skórkowy niuans. Na finiszu śladowa mineralność.

OCENA: 6,0
CENA: 54,37
IMPORT: NOMA Wina Włoskie


CANTINA TRAMIN LAGREIN 2016
W Górnej Adydze, ze względu na bliskość gór i chłodniejszy klimat, świetnie radzą sobie odmiany białe. Tylko nieliczne czerwone szczepy dają tu optumalną dojrzałość. Poza Pinotem i Schiavą (aka. Vernatsch), największą uwagę skupia Lagrein. Nos młody, umiarkowanie intensywny. Pojawia się leśny owoc - jagoda i jeżyna, ale są też buraczki, borówka i dojrzała wiśnia. Usta wytrawne, z podwyższoną taniną i kwasowością. W smaku poza leśnym owocem, jest jałowiec i zielone gałązki. Finisz delikatnie pikantny.

OCENA: 6,4
CENA: 76,00
IMPORT: DELIWINA


HOFSTATTER MAZON PINOT NOIR 2012
W Górnej Adydze powiadają, że siedliska na których sadzi Pinota Hofstatter należą do najlepszych w regionie, a nawet w całych Włoszech. Czy tak faktycznie jest? Możliwe. Ja mogę odnieść się do wina. Nos złozony i dość intensywny jak na Pinota. Początkowo doszukamy się toffi i czekolady, by po chwili odnaleźć śliwkowe powidła i słodką wisnię. Jest tu też słodka korzenność, suszone zioła, ale też... wędzona szynka. Usta są wytrawne, z kwasowością powyżej średniej. W smaku pojawia się świeża żurawina, wiśnia, ale również malinowa nalewka. Finisz długi i pikantny. (Na zdjęciu rocznik 2013 - degustowaliśmy 2012).

OCENA: 6,9
CENA: 142,00
IMPORT: MIELŻYŃSKI


TERRE DI SAN LEONARDO 2013
Tenuta San Leonardo to jeden z lepszych producentów w regionie. Wytwarza wybitne wina w stylu bordoskim, eksperymentując nawet z takimi odmianami jak Carmenere. Takie jest Terre - druga etykieta domu - zbudowane z Caberneta, Merlota i Carmenere. Nos jest złożony i elegancki. W aromacie pojawia się cassis, suszona wiśnia, suszone zioła, ale także gorzka czekolada, natka pietruszki i pasternak. Usta wytrawne, z dobrze zaakcentowanymi, ale balansującymi się kwasowością i taniną. W smaku dojrzała wiśnia, czarna porzeczka, mięta, która ciekawie koresponduje z pieprznym finiszem. Wino o niewysokim poziomie alkoholu, ale swój charakter buduje na ciekawych niuansach. Jeszcze trochę za młode.
Zapraszam do przeczytania osobnego artykułu o winach Tenuta San Leonardo.

OCENA: 6,7
CENA: 82,00
IMPORT: DELIWINA


ROENO ENANTIO 2013
Enantio to szczep z rodziny Lambrusco, który u producenta Roeno daje całkiem bogate, złożone, czerwone wina, jakże dalekie od charakterystyki Lambrusco z Emilii Romanii. Nos słodki, orzechowo-kakaowy, przypominający aromat pieczonego ciasta brownie. Można doszukać się akcentów sułtańskich rodzynek i likierowej wiśni. Usta są wytrawne, z zarysowaną przyjemnie taniną i skrytą kwasowością. W smaku dojrzała wiśnia z pestką, lukrecja i czekolada. Finisz nieco pikantny i rozgrzewający.

OCENA: 6,9
CENA: 79,00
IMPORT: RAFA WINO


FORADORI GRANATO 2011
Granato to 100% Teroldego od wspomnianej już dziś producentki Elisabethy Foradori. Wino jest co prawda naturalne, ale bez udziału amfor w produkcji. Wino leżakuje 18 miesięcy w beczkach. Nos jest intensywny i złożony. W aromacie śliwkowe powidła, jagody, jeżyny, czereśnie, ale również ściółka leśna, grzyby i ziemista mineralność. Usta napakowane, ekstraktywne, ale jednocześnie eleganckie. Wysoka tanina i kwasowość zaczynają się zazębiać (6-letnie wino, ale wciąż młode). W ustach dominuje soczysta, kwasowa wiśnia oraz leśny owoc. Finisz długi, pikantno-ziołowy. Wino o ogromnym potencjale leżakowania.

OCENA: 7,6
CENA: 248,50
IMPORT: MIELŻYŃSKI

MACIEJ SOKOŁOWSKI

 x 

Twój koszyk jest pusty