Egzotyczne musujące z Marks & Spencer

Za siedmioma górami, za siedmioma lasami, w pewnej krainie gdzie piłka nożna jest najważniejsza na świecie, zbioru winogron dokonuje się dwa razy do roku... Brzmi jak bajka? Nie. Jest na świecie region winiarski, położony najbliżej równika (9 stopień szerokości geograficznej), gdzie wegetacja roślin jest tak szybka, że winorośl rodzi dwa razy do roku! Region ten nazywa się VALE DO SAO FRANCISCO i znajduje się w północnej Brazylii! Klimat tu panujący określa się jako półpustynny tropikalny (semi-arid tropical). Mimo bliskości Amazonii, suma rocznych opadów wynosi zaledwie około 600 mm. Żeby w gorącym i suchym miejscu uprawiać winorośl niezbędna jest irygacja powiązana z rzeką Sao Francisco nad którą położony jest region. W Vale Do Sao Francisco wytwarza się głównie wina białe oparte na szczepach z rodziny Muscatów, a region słynie z win lekkich, delikatnie słodkawych w stylu frizzante. Niby nic wysokiej jakości, ale w upalne dni, wiele osób takie wina wybiera.

Udało mi się zakupić wino z tego regionu w sklepie Marks & Spencer. Opisane jako Sparkling Brut ze szczepów Chenin Blanc, Verdejo i Sauvignon Blanc. Ten ostatni trochę dziwi, ponieważ zazwyczaj sadzi się go w chłodniejszych miejscach. Ale cóż, kto winiarzowi w Brazylii zabroni? Ale do rzeczy. Co znajdziecie wewnątrz Coconova Sparkling Brut...

OKO: Wino jest białe o jasnozłotym odcieniu. Jest klarowne i świetliste. Brak zmętnień i osadów. Pienistość początkowo duża, ale po chwili znika i musowanie jest delikatne, a bąbelków niewiele.

NOS: Aromat jest czysty, delikatny, przede wszystkim owocowy (brzoskwinie i jabłka) z akcentami kwiatowo-cukierkowymi.

USTA: Wino jest wytrawne, z umiarkowaną kwasowością, subtelnym cukrem resztkowym i z dozą goryczki przypominającą białego grejpfruta. Wino jest średniej budowy, z pikantnym podbiciem na finiszu (12% alkoholu). Usta są konsekwentne, również i tu można doszukać się owoców pestkowych (brzoskwinia, nektarynka) i soczystego jabłka.

KONKLUZJA: Wino jest soczyste i dzięki musowaniu orzeźwiające. Nie podbije świata jakością, ale jest ciekawostką na lato. Warto dobrze schłodzić (6-8 stopni), nie magazynować i otworzyć w najbliższy gorący dzień. Uważam, że sprawdzi się równie dobrze do tapasów co Verdejo - do szynki serrano, do oliwek i sera manchego. Sałatka z liści szpinaku z kurczakiem i cząstkami pomarańczy będzie także świetną rekomendacją.

1 - Vale Do Sao Francisco @mon-vigneron.com

OCENA: 5,8 (dobre)

CENA: 36,00 zł, import: Marks & Spencer

 x 

Twój koszyk jest pusty