Tabula Damana 5 2013 / Winkolekcja

Każda możliwość degustacji wina z Ribera del Duero budzi u mnie wspomnienia. Wspomnienia z pobytu w Arandzie, gdzie mogłem poznać ten region, klimat, tamtejsze jedzenie i ludzi. Dzień, jakim dziś mogliśmy cieszyć się w Polsce jest żywcem wyjęty z tego hiszpańskiego regionu - ciepły i słoneczny, a wieczór który nadszedł jest orzeźwiający i chłodny. Takie warunki sprzyjają zarówno wykształceniu się soczystej kwasowości w gronach, jak i degustacji czerwonego wina w godzinach wieczornych ;) Ribera del Duero to nie tylko wspomnienia z wakacji, ale też wspomnienia z początków mojego zainteresowania winem, kiedy ten region bardzo mi imponował solidnością wytwarzanych win. Ta pewnego rodzaju słabość pozostała u mnie do dziś i gdy mam Riberę del Duero w kieliszku, cieszę się na to spotkanie.

Dziś mam przyjemność przedstawić Wam, Tabula Damana5 2013 (Roble) - 100% Tempranillo.

OKO: Wino klarowne, rubinowe z akcentami fioletu. Brak osadów i zmętnień. Widoczne są delikatne łzy.

NOS: Czysty, umiarkowanie intensywny, soczyście owocowy. Dominują aromaty słodkiej, dojrzałej wiśni, truskawki i śliwki węgierki. Bez dekantacji pojawiają się nuty nalewkowe, ale gdy wino odpowiednio schłodzimy i przewietrzymy (dekantacja) nalewka znika, a można doszukać się przyjemnych niuansów ziołowych i waniliowych.

USTA: Wino jest wytrawne, kwasowość i tanina umiarkowana (medium+), alkohol średni (13,5%), tak samo jak ciało. Finisz soczysty i nawet długi (medium+). W smaku dominuje owocowość, głównie wiśniowa.

KONKLUZJA: Świetna równowaga pomiędzy kwasowością a taniną. Obie te cechy na medium+, ale ani jedna nie dominuje. Wino jest w miarę młode i buduje swoją autentyczność na soczystym owocu. Delikatna beczka (amerykańska i francuska) przez 5 miesięcy nie mogła intensywnie wpłynąć na wino, ale akcenty jej obecności da się wychwycić. Wino ma przed sobą jeszcze kilka lat, a najlepszy czas do spożycia to od dziś do 2019. Damanę 5 najlepiej schłodzić do 16 stopni i zdekantować lub otworzyć kwadrans przed degustacją. Będzie dobrze komponować się z potrawami z rusztu, na przykład jagnięciną. Morcilla (hiszpańska kaszanka) też będzie dobrą przekąską (byle nie pikantna).

OCENA: 6,5 (dobre+). Cena detaliczna ok. 59,00. Import: Winkolekcja.

MACIEJ SOKOŁOWSKI

 x 

Twój koszyk jest pusty