Somm & Chef Dinner ’15 by Winicjatywa - krótka relacja
W sobotę 17 października odbyła się pierwsza gala Winicjatywy, oficjalnie zwana "Somm & Chef Dinner ’15 by Winicjatywa". Podczas wieczoru gotowali najlepsi polscy kucharze, a obsługą zajął się zespół profesjonalistów z Amber Room (gdzie całe wydarzenie się odbyło). O kwestię win i kieliszków zadbały trzy zespoły sommelierskie. Zostały spełnione wszystkie warunki by wieczór był udany: pyszne jedzenie, jakościowe i dobrze dobrane wina oraz skupione na winie i dobrej zabawie towarzystwo. Nad całością zgrabnie panował redaktor Bońkowski, bardzo dobrze wywiązując się z roli gospodarza i konferansjera.
Podczas gali organizatorzy zaplanowali konkurs na najlepszy food & wine pairing. Goście degustowali trzy wina do każdej z potraw (poza deserem). Wina zostały zaproponowane przez zespoły sommelierów - zespół z Poznania (Adam Tomczak, Łukasz Głowacki, Tomasz Kramer i ja), zespół z Warszawy (Paweł Demianiuk, Kamil Wojtasiak, Andrzej Strzelczyk) oraz zespół dobrotliwie nazwany "old-boyami" (Piotr Kamecki, Tomek Kolecki, Dariusz Jażdżyk i Andrzej Śmigielski).
Wyśmienite dania były dziełem najlepszych polskich kucharzy: Marka Flisińskiego (Water & Wine), Pawła Oszczyka (La Rôtisserie), Roberta Skubisza (Amber Room), Mateusza Wichrowskiego (Brasserie Warszawska) i Krzysztofa Rabka (Odette).
Oto propozycje wszystkich zespołów:
Zespół z Poznania:
Assiette z foie gras, jabłka, jeżyny, pestki dyni - Winnica Turnau Solaris 2014
Ziemniak z Kawiorem z Polskiego Jesiotra - Belondrade y Lurton Rueda 2013
Filet z sandacza, seler, ogórek, cebula perłowa, oliwa koperkowa - Domane Wachau Grüner Veltliner Smaragd Achleiten 2012
Pieczona w kminku kaczka Challans, pietruszka duszona w burbonie i sos jeżynowo-imbirowy - Château Kirwan Margaux Grand Cru Classé 2008
Zespół z Warszawy:
Assiette z foie gras, jabłka, jeżyny, pestki dyni - Schieferkopf Alsace Riesling Buehl 2012
Ziemniak z Kawiorem z Polskiego Jesiotra - Anselmo Mendes Vinho Verde Alvarinho 2014
Filet z sandacza, seler, ogórek, cebula perłowa, oliwa koperkowa - Domaine de Chevalier Pessac-Léognan Grand Cru Classé Blanc 2011
Pieczona w kminku kaczka Challans, pietruszka duszona w burbonie i sos jeżynowo-imbirowy - Bressan Schioppettino 2007
Zespół "old-boyów"
Assiette z foie gras, jabłka, jeżyny, pestki dyni - Zenato Lugana Riserva Sergio Zenato 2013
Ziemniak z Kawiorem z Polskiego Jesiotra - Eugenio Rosi Anisos 2010
Filet z sandacza, seler, ogórek, cebula perłowa, oliwa koperkowa - Ata Rangi Martinborough Sauvignon Blanc 2012
Pieczona w kminku kaczka Challans, pietruszka duszona w burbonie i sos jeżynowo-imbirowy - Tenuta San Leonardo 2008
***
Goście w specjalnym formularzu mogli wskazać najlepsze połączenie do każdej potrawy. Okazało się, że wygrał zespół z Poznania zdobywając 171 pkt na 400 możliwych. Kompozycją wieczoru okrzyknięto zestawienie foie gras z Solarisem, które zdobyło 51 pkt na 100 możliwych. Należy nadmienić, że zdaniem gości nie było tego wieczoru złych połączeń. Niektóre zdawały się być klasyczne, inne kontrastowe i odważne - jednak poziom trzech zespołów sommelierskich był bardzo zbliżony. W konkursie, który wolałbym nazywać zabawą, wygrała drużyna z Poznania, chociaż moim zdaniem wygrali wszyscy, wygrali goście, wygrali sommelierzy, wygrało wino, kuchnia i dobra zabawa.
@winicjatywa.pl
Gala pokazała, że warto skupić swoją uwagę na najwyższą jakość obsługi kelnerskiej, sommelierskiej, na jakość win i kunszt kucharzy. Brawa i podziękowania dla Winicjatywy za słuszną inicjatywę.