Wino na wigilię
Jakie wino na wigilię? Tylko najlepsze! Codzienne jedzenie smakuje dobrze z codziennym winem, a świąteczne potrawy z winem wybitnym. Poniżej znajdziecie kilka podpowiedzi jakie wino kupić do klasycznych wigilijnych potraw. Uwzględniłem też potrzeby ilościowe :) Rzecz jasna nie w każdym portfelu znajduje się taka sama ilość gotówki, ale dla każdego wina można znaleźć tańszy zamiennik.
@blog.giveasyoulive.com
Menu może się nieznacznie różnić w zależności od regionu Polski, ale większość potraw jest zbliżona. Jeśli chcemy, można do każdej zaproponować inne wino. Niektóre rodziny w związku z tradycyjnym, postnym podejściem do Wigilii, chcą tylko symbolicznie zaznaczyć obecność wina. Biorąc pod uwagę różne potrzeby, przygotowałem propozycje zestawów "dla każdego":
Zestaw 6 win:
Tutaj możemy poszaleć.
- Furmint Dry lub Alzacki Riesling - do kapusty z grzybami lub grochem oraz do pierogów z takim nadzieniem - białe wino, o zarysowanej kwasowości ale i umiarkowanej budowie. Może być leżakowane w używanych beczkach
- Biały Burgund (idelanie Mersault) - Smażony na maśle karp (artykuł o doborze win do karpia TUTAJ)
- Gruner Veltliner lub jakościowy wytrawny Cydr - Sałatka śledziowa lub śledź (bez octu)
- Pinot Grigio / niebeczkowane Chardonnay z cieplejszego klimatu - do ryby po grecku i pieczonego łososia - dwie ryby o podobnych walorach smakowych, jedna w pomidorach. Potrzebujemy wina białego, o stonowanej kwasowości, ale lekkiego i rześkiego
- Tokaji 3-4 puttonowy / Beerenauslese - Kluski z makiem (i rodzynkami) oraz makowiec - w różnych domach makowiec może oscylować w skali słodyczy od prawie wytrawnego po bardzo słodki.
- Sherry Pedro Ximenez / Cream - do kutii - czyli bogactwo smaków i słodyczy - orzechy, suszone owoce, miód. Nie przeraźcie się, że do słodkiej potrawy będzie bardzo słodkie wino - w tym przypadku suma słodyczy wyda Wam się niższa
Zestaw 3 win:
Wybór spory, ale już trzeba iść na kompromis
- Wytrawny węgierski Furmint / alzacki Riesling - do dań z kapustą, do chudych ryb
- Biały Burgund (np. Mersault) - do smażonego na maśle karpia
- Tokaji Aszu / Beerenauslese - do ciast i deserów
Zestaw 2 win:
- Wytrawny, węgierski Furmint, najlepiej leżakowany w beczkach - pogodzi zarówno tłustszego karpia, jak i potrawy z kapustą.
- Tokaji Aszu / Beereauslese - do ciast i deserów
Jedno wino:
Tu dopiero jest wyzwanie. Jeśli kupujemy jedno - to kupmy bardzo dobre, a może nawet najlepsze. W końcu zamiast sześciu kupujemy jedno! To wino nie będzie pasować do wszystkiego, ale gdy podamy je z jedną potrawą - w kulminacyjnym momencie wigilii, z pewnością będziemy zadowoleni. To może być Mersault do karpia, to może być Riesling do dań z kapustą, a może Tokaji Eszencia do makowca, sernika i kutii. Eszencia może być też deserem samym w sobie.
Eszencia - wino królów i król win - cena detaliczna ok. 2300 zł - kiedy jak nie na wigilię? Import: Interwin
Do Wigilii jeszcze ponad tydzień - jest czas na zaplanowanie doskonałej wieczerzy!