Wino do kiełbasy z grilla

Lato trwa w najlepsze. Chętnie spotykamy się w gronie rodziny i przyjaciół, żeby spędzić miło czas na świeżym powietrzu. Spotkaniom najczęściej towarzyszy grill. Grillujemy rozmaite produkty - są warzywa, ryby, drób, wieprzowina i wołowina... ale najbardziej powszechnym bohaterem grilla jest kiełbasa. Kiełbasa zazwyczaj wieprzowa, z mieszanego mięsa - są elementy chude, ale też tłuszcz wieprzowy. W kiełbasie nie brakuje też ziół. Całość zamknięta jest we flak, który na grillu tworzy chrupiącą, często zwęgloną skórkę. Co pić do kiełbasy z grilla? Większość Polaków wybierze piwo i nie jest to złe rozwiązanie. Ale jeśli kochamy wino - pewne gatunki wypadają lepiej od innych...

Potrzebujemy wina kwasowego i ziołowego. Kolor wina zależy od podanego sosu. Nie potrzebujemy tu wyższego alkoholu ani taniny. Jakie dokładnie wybrałem wino? Czy musztarda i keczup zmieniają postrzeganie potrawy w kontekście wina? Szczegóły znajdziecie w filmie na kanale youtube:

 x 

Twój koszyk jest pusty