Jelenie ozorki z winem białym i czerwonym
Wczoraj minęło równe pięć miesięcy od ostatniego artykułu "Wino na widelcu", dlatego kolejny wpis to musiała być prawdziwa bomba i uczta dla zmysłów! Dziś proponujemy Wam ozorki z jelenia na dwa sposoby - jako przekąskę na zimno oraz danie główne na ciepło. Jak smakują jelenie ozorki? Jakie wino do nich pasuje? O tym przeczytacie w dalszej części artykułu...
Dwa jelenie ozorki gotowaliśmy około 2 godziny z dużą ilością włoszczyzny. Jeden postanowiliśmy podać na zimno z malinowo-korzennym dressingiem, a drugi na ciepło z sosem śmietanowo-chrzanowym i winogronami.
Potrawa 1.
Mrożone maliny dusiliśmy krótko i dosmaczyliśmy je odrobiną soli, goździków, pieprzu, ziela angielskiego, kolendry i kuminu. Uzyskaną masę przetarliśmy przez sito aby pozbyć się pestek. Całość była dość kwaśna, więc dodaliśmy ciut bieszczadzkiego miodu spadziowego. Ozorek pokroiliśmy w plastry, podaliśmy go z malinowym dressingiem, gałązkami rozmarynu, pumperniklem oraz przybraliśmy malinami.
Potrawa 2.
Z białych warzyw, czyli selera, pietruszki i białej części pora przygotowaliśmy puree doprawiając je solą, pieprzem i odrobiną masła. Ze śmietanki, odrobiny chrzanu i żółtek ugotowaliśmy kremowy sos, do którego dodaliśmy garść białych winogron. Ciepłe plastry ozorków podaliśmy z puree, sosem śmietankowo-chrzanowym, białymi winogronami, melisą i odrobiną startej skórki cytrynowej.
Mięso z jelenich ozorków okazało się jedwabiście delikatne i kremowe. Aromat i struktura zbliżona jest do cielęcych ozorków, jednak pewien akcent "dzikości" jest zachowany. Ze względu na elegancję mięsa, w kontekście doboru wina decydowała temperatura potrawy, dodatki, ale przede wszystkim sos.
Wino nr 1:
Tuzko Talentum Tolnai 2011 (vs. jelenie ozorki z malinowo-korzennym dressingiem, pumperniklem, rozmarynem i malinami).
Tuzko Talentum to ponad pięcioletnie, czerwone, wytrawne wino, pochodzące z regionu Tolna (południowe Węgry). Skonstruowane głównie z Cabernet Franc i Kekfrankosa. Nos jest umiarkowanie intensywny, początkowo przyprawo-korzenny (użycie beczki przez 14 miesięcy), ale po chwili można doszukać się leśnych owoców - jeżyn i malin. Usta są lekkie (12,7% alkoholu), ale ze sporym charakterem wspieranym przez beczkę i zadziorną, soczystą kwasowość. Tanina jest delikatna i nieinwazyjna. Na finiszu można doszukać się skóry i suszonych ziół.
Wino świetnie dopełniło potrawę. Jego soczystość zgrała się z sosem, szczególnie poprzez malinowe akcenty. Niewysoki alkohol i umiarkowana tanina nie zdominowały połączenia, a dodatki, takie jak pumpernikiel i rozmaryn uwypukliły nuty ziemiste i ziołowe w winie.
OCENA WINA: 6,3 (dobre+)
CENA: ok. 48,00
IMPORT: Wino Tokaj
OCENA POŁĄCZENIA: 8 (wyśmienite)
Wino nr 2:
Winnica Equus Kadryl 2015 (vs. jelenie ozorki z sosem śmietanowo-chrzanowym, z puree z białych warzyw, winogronami, melisą i skórką cytrynową).
Kadryl to jedno z objawień wśród polskich win w zeszłym roku. Pisał o nim pochlebnie Wojtek Bońkowski, ja z kolei użyłem go w rekomendacjach polskich win do polskiej wigilii. Wino jest wieloszczepowe, wytworzone głównie z aromatycznych odmian (Traminer, Pinot Gris, Muscat, Kernling i Solaris). W nosie zielony agrest, zielone winogrono, zielone jabłko - wszystkie te z zaakcentowaną skórką. Usta całkiem cieliste, z wyraźną, ale nie męczącą kwasowością. W smaku (jak to określiła Iga), wrażenie żucia skórki gruszki ulęgałki. Obierki są, ogryzek też, ale na finiszu dojrzała morela z delikatnym słodkim finiszem.
W kontekście potrawy wino posiadało wystarczające ciało i aromatyczność, by nie dać się jej stłamsić. Mało tego, zaskakująco dobrze współgrało ze słodkawym puree z białych warzyw. Pozytywny wpływ na połączenie miała zarówno skórka cytryny i białe winogrona, które uwydatniły skórkowy charakter wina, jak również melisa, która sprawiła, że w winie pokazały się akcenty miętowe. Jedyny minus to zestawienie Kadryla ze śmietanką i żółtkami w sosie. Co prawda, kwasowość wina przełamała tłustość sosu, ale brakowało pewnej kremowości w winie, by zjednać się z sosem idealnie.
OCENA WINA: 7,0 (bardzo dobre)
CENA: 75-90 zł
PRODUCENT: Winnica Equus, wino dostępne m.in. w SPOT.
OCENA POŁĄCZENIA: 7 (bardzo dobrze)
Życzymy smacznego
Iga & Maciej