Tatar z łososia i Sauvignon Blanc
Dziś serwujemy Wam kolejne połączenie winno-kulinarne z warsztatów, które odbyły się w Museum Cafe pod koniec maja. Motywem przewodnim warsztatów, było wykorzystanie oliwy z oliwek extra virgin od Casas de Hualdo w różnorodnych potrawach. Jednym z ciekawszych momentów spotkania była degustacja tatara z łososia w akompaniamencie nowo-zelandzkiego Sauvignon Blanc. Tatar wykonany rękoma Ani i Marcina (dziękujemy!), którzy byli jednymi z uczestników tychże warsztatów.
Ania i Marcin posiekali wędzonego łososia. W międzyczasie wykonali guacamole z dojrzałego avocado. Następnie, łososia, guacamole oraz posiekane kapary i cebulę zmieszali w jednym naczyniu. Dodali koktajlowych pomidorków, lekko pikantną oliwę z oliwek Picual oraz skropili sokiem z cytryny. Całość została doprawiona odrobiną soli, pieprzu i musztardy Dijon. Nie dodali zbyt wiele soli, ponieważ kapary były już słone.
Połączenie łososia z avocado mogłoby wydawać się dość tłuste, ale towarzystwo soczystej cebuli i kaparów zapewniły potrawie równowagę. Dodatkową rześkość kompozycji dodało białe, wino z Marlborough (Nowa Zelandia) - Tuatara Bay 2012. Aromaty marakui współgrały z avocado, kwasowość wina przełamała smak łososia i dzięki temu połączenie zostało zapamiętane przez wszystkich uczestników warsztatów.
Potrawa jest bardzo prosta do przygotowania i polecamy jako przekąskę na nadchodzące lato. Pamiętajcie o dojrzałym avocado, jakościowej oliwie i odpowiednim winie. Inaczej potrawa nie sprawi maksimum radości :)
Przygotowanie potrawy: Anna Gołaś i Marcin Barański
Zdjęcia potrawy: Julian Redondo Bueno
Zdjęcie wina: Marta Kaszyńska
Tekst i dobór wina: Maciej Sokołowski