Afrodyzjaki i wino

Najlepszymi afrodyzjakami są naturalne środki pobudzające miłosne zachowania i wprawiające w dobry nastrój. Wiąże się to głównie z przekonaniem o ich magicznych właściwościach. Afrodyzjaki były znane we wszystkich czasach i kulturach, a moc wprawiania w odpowiedni nastrój przypisywano roślinom, owocom, minerałom i zwierzętom. Coś stawało się afrodyzjakiem głównie na podstawie empirycznych doświadczeń i obserwacji natury.

Wino Na Widelcu proponuje na bieżący okres letni zestaw afrodyzjaków - truskawki, kawior i wino musujące!

500g dorodnych, polskich, dojrzałych truskawek z plantacji pod Murowaną Gośliną i dwie pomarańcze wystarczą na spory pojemnik sorbetu własnej produkcji. Do słodkich i soczystych owoców nie potrzeba dodawać wiele wody i cukru (my dodaliśmy 3 łyżki cukru i filiżankę wody). Truskawki i miąższ pomarańczy zmiksowaliśmy i całość włożyliśmy do zamrażalnika na kilka godzin. Co kilkanaście minut sorbet wyciągaliśmy i mieszaliśmy, żeby nie stwardniał na kamień, ale miał lekko luźną konsystencję. Gdy już sorbet był przygotowany, podaliśmy go w wydrążonej połówce pomarańczy, ozdobiliśmy bitą śmietaną własnej produkcji i łyżeczką kawioru.
Od Waszego gustu zależy jakie zastosujecie proporcje. Nam smakowało z dużą ilością bitej śmietany i kawioru :)

Do takiej rozmaitości smaków na talerzu - kwaśnego, słodkiego i słonego - zastosowaliśmy wino musujące! Prosecco wraz ze swoją świeżością i cytrusowymi smakami zgrało się z kwaskowymi owocami, a jego mineralność i bąbelki z lekko słonym i chrupiącym kawiorem. Jeśli nie macie pod ręką Prosecco, możecie użyć innego wina musującego. Pamiętajcie jednak o tym jak słodki jest sorbet. Jeśli potrawa będzie słodka, zaserwujcie wino musujące z podwyższonym cukrem resztkowym...

Wino Na Widelcu życzy miłych doznań smakowych i powodzenia w używaniu afrodyzjaków! Noc Kupały już w tym miesiącu!

Przygotowanie potrawy: Iga Kramarz

Tekst, zdjęcia i dobór wina: Maciej Sokołowski

 x 

Twój koszyk jest pusty