CAVA i przekąski na upalny dzień
W taki upał jak dziś marzy się nam zacieniony taras i butelka schłodzonej, hiszpańskiej Cava... albo nie, lepiej cały cooler wypełniony schłodzonymi Cava :) To jest rozwiązanie optymalne. By wieczór był idealny, do zestawu winnego potrzebujemy winnej kompanii - przyjaciół i przekąsek. Na cięższe dania w taką pogodę ani nie ma miejsca w żołądku, ani nie ma tyle energii by je przyrządzić, dlatego proponujemy dwa drobiazgi bardzo szybkie w przygotowaniu...
Na początek paluchy kminkowe maczane w oliwnej tapenadzie. Paluchy to nic innego jak pocięte w paski ciasto francuskie, przed pieczeniem posmarowane jajkiem oraz posypane solą i kminkiem. Piekliśmy je w rozgrzanym wcześniej piekarniku aż się zarumieniły (ok. 15 min). Gdy paluchy ostygły, były gotowe do jedzenia i można je było zamoczyć w przepysznej, słonawej tapenadzie. Przygotowaliśmy ją poprzez zmiksowanie czarnych oliwek, kaparów, czosnku, anchois, chili i oliwy. W zależności od pikantności jaką lubicie, dajcie więcej lub mniej chili. My daliśmy naprawdę niewiele. Kminek na chrupiących paluchach niesamowicie skomponował się z bąbelkami w winie musującym. Przez chwilę poczuliśmy się jak na wakacjach na półwyspie Iberyjskim.
Gdy już wieczór będzie zamieniał się w noc i upał trochę zelżeje, możecie podać portugalską zupę o nazwie "biedny bób". Zupa ta jest jedną z prostszych potraw jakie znamy. Na podsmażony na oliwie czosnek wrzucamy obrany bób, zalewamy osoloną wodą i odrobią octu winnego, doprawiamy pieprzem oraz liściem laurowym. Gotujemy aż bób będzie "al dente". Podajemy z posmażonym wcześniej pieczywem (w oryginale kukurydzianym), który wrzucamy do zupy. My ulepszyliśmy trochę tę recepturę, dodając kaparów i czarnych oliwek :) Zupa nie jest niczym zagęszczana, więc posiada luźną strukturę. Dodatek octu winnego i kaparów sprawił, że przyjemna kwasowość zupy dobrała się w parę z rześkim winem musującym. Korzystajmy z sezonu na bób, póki jest, bo na kolejny poczekacie caaaaały rok.
Zestaw wygląda bardzo efektownie, jest bardzo smaczny, oryginalny, ale też ekonomiczny. Polecamy na gorące wieczory!
Przygotowanie potraw: Iga Kramarz
Zdjęcia, tekst i dobór wina: Maciej Sokołowski