Wino do zupy: cebulowa + Gelber Muskateller

Kolejny odcinek z serii "dobieramy wino do zupy". Cykl jest o tyle intrygujący, że nawet wśród sommelierów nie ma całkowitej zgody czy dobierać wina do zup. W naszym przekonaniu sam fakt doboru jest słuszny, a czy proponowane kompozycje są właściwe zdecydujecie Wy, drodzy czytelnicy. Nasze kubki smakowe i powonienie mówi nam, że dziś warto zaproponować zupę cebulową i austriackie wino Gelber Muskateller!

Zupę cebulową przygotowaliśmy w sposób następujący. Pięć dorodnych, białych cebul pokroiliśmy na półplasterki i dusiliśmy na oliwie tak długo aż się zezłociła. Następnie dodaliśmy dwa ząbki czosnku pokrojone na cienkie plasterki, a po chwili podsypaliśmy mąką i rozprowadziliśmy ją warzywnym bulionem. Podczas duszenia dolaliśmy pół szklanki białego półwytrawnego wina. Doprawiliśmy solą, pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej, rozmarynem i bazylią (sprawdza się też tymianek). Dzięki temu potrawa była nie tylko słodkawa dzięki podsmażonej białej cebuli, ale też nieziemsko pachniała przyprawami. Gdy zupa była już gotowa przygotowaliśmy grzanki. Opiekliśmy w piekarniku kromki chleba z plastrem sera koziego i położyliśmy je na podaną w miseczkach zupę.

Jako, że przepis pochodzi z terenów Alzacji, bardzo dobrze z zupą komponują się wina stamtąd, szczególnie z delikatnie podwyższonym cukrem resztkowym. Uważa się, że Gewurztraminer jest propozycją idealną, ale także Pinot Gris czy nawet Auxerrois tworzą z zupą cebulową atrakcyjną parę. My skierowaliśmy swój trop w inne regiony Europy, a mianowicie do Austrii. W Styrii (południowa Austria) produkuje swoje wina Weingut Gross. Jednym z win tego producenta jest biały, wytrawny Gelber Muskateller (Yellow Muscat). Posiada treść wysokiej jakości Gewurztraminera i od razu wiedzieliśmy, że znajdzie swoje miejsce przy zupie cebulowej. Wyraźna jest też nuta rodzynkowa i przyprawowa, która współgrała z gałką muszkatołową i rozmarynem zawartymi w zupie. Mimo tej słodyczy i treści, wino można uznać za orzeźwiające i przyjemnie pobudzające kubki smakowe przed kolejnym kęsem zupy. Warto zauważyć, że Gelber Muskateller nie poddał się grzance z kozim serem, który również ma swoją intensywność smakową.

Zupa cebulowa jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a dobór win dość szeroki (j.w.), więc zachęcamy Was byście sami spróbowali dobrać wino. Wytrawne Muskaty, Gewurztraminer, Pinot Gris znajdziecie w większości dobrych sklepów specjalistycznych. A może wpadniecie na jakiś inny ciekawy pomysł?

Wino Na Widelcu dobierało już wina do takich zup:

Przygotowanie potrawy: Iga Kramarz
Tekst, zdjęcia i dobór wina: Maciej Sokołowski

 x 

Twój koszyk jest pusty