Jakie wino do Rogala Świętomarcińskiego?

Dzień 11 listopada jest w Polsce świętem narodowym, ale tradycyjnie to także Dzień Św. Marcina. W całej Polsce promuje się gęsinę, a w Wielkopolsce również "Rogale Świętomarcińskie". Ten smakołyk, wypiekany w Poznaniu od ponad 100 lat, robiony jest z ciasta półfrancuskiego i przełożony masą z białego maku, wanilii, mielonych daktyli lub fig, śmietany, rodzynek, masła (według certyfikatu - margaryny) i skórki pomarańczowej. Z wierzchu polany jest lukrem i czasami posypany orzechami lub migdałami.

Wypiek rogali to domena poznańskich cukierników, którzy otrzymali certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego. Certyfikat zobowiązuje cukierników do wypiekania rogali według tradycyjnej receptury i użycia składników najwyższej jakości. Od kilku lat Unia Europejska certyfikuje Rogale Marcińskie jako produkt regionalny Chronionym Oznaczeniem Geograficznym.

W ponury, pochmurny i chłodny dzień połowy listopada, przetestowaliśmy kilka kompozycji winno - rogalowych. Okazuje się, że nie tylko kawa z Rogalem smakuje wybornie. Do testów stanął aromatyczny półsłodki, alzacki Gewurztraminer, delikatnie musujące i lekko słodkie Moscato d'Asti, intrygujące czerwone, słodkie wino z odmiany Muscat i Porto Ruby Reserva.

Pierwszy próbował swoich sił Gewurztraminer. Okazał się zbyt aromatyczny, nawet na tak intensywnego w smaki rogala. Korzenny nos zdominował połączenie i charakter deseru. Ostatecznie smakowo nie jest to połączenie zupełnie złe. Jeśli nie macie innego wina pod ręką - na pewno ta para sprawi Wam wiele radości.

Po pierwszym kieliszku już wiedzieliśmy czego potrzebujemy do rogala - białego, lekko słodkiego wina, z dobrą kwasowością. To wszystko znaleźliśmy w Moscato d'Asti. Odrobina "bąbelków" zupełnie nie przeszkadzała. Zwiewność wina (5,5% alk.) sprawiła, że bardzo dobrze wyczuwalne były wszystkie elementy masy rogalowej. Świetną parą dla rogala będą też wina słodkie z Tokaju, i niemieckie białe z późnego zbioru.

Znając już połączenie idealne, postanowiliśmy sprawdzić czy ze względu na figi, daktyle, rodzynki i orzechy, komponować się będą wina czerwone. Skoro tak świetnie współgrał biały Muscat, to może pasować też będzie czerwony? Wino wytworzone przez Marco Fellugę z rzadko uprawianej, chimerycznej odmiany Moscato Rosa, stanowi ciekawy deserowy kąsek. W winie dominuje aromat dzikiej róży. Pojawia się też, jak w każdym winie z rodziny Muscatów, nuta winogronowa. Wino bardzo dobre i ciekawe, ale w połączeniu z rogalem znów zbytnio dominujące - zarówno aromatycznie, jak i smakowo.

Na koniec sprawdziliśmy jeszcze połączenie z Porto Ruby Reserva. To z kolei zdominowało rogala alkoholem i było najsłabszym z dzisiejszych zestawień.

Reasumując, potrzebujemy białego, słodkiego wina, a umiarkowanej aromatyczności i o niezbyt wysokim alkoholu (maksymalnie 13%). Dobrym pomysłem poza Moscat d'Asti będą tokaje aszu oraz niemieckie i austriackie wina typu beerenauslese.

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

 x 

Twój koszyk jest pusty