Riesling Krojcig & kulebiak z kapustą i grzybami

Ze względu na wojaże Igi po Hiszpanii, publikujemy dziś krótki artykuł wspominkowy, który przygotowaliśmy przy okazji spotkania wigilijnego z naszymi fanami. Z okazji Świąt przygotowaliśmy tradycyjny, staropolski, a w zasadzie kresowy kulebiak z farszem kapuściano-grzybowym. Kulebiak to duży pieczony pieróg wytwarzany z ciasta drożdżowego.

 

Kapustę i grzyby przygotowaliśmy tak jak na farsz do pierogów i doprawiliśmy. Całość zawinęliśmy w podłużny, wyglądający jak makowiec pieróg i posmarowaliśmy go "rozkłóconym" jajkiem. Tak przygotowany kulebiak wstawiliśmy w rozgrzany do 180 stopni piekarnik na ok. 45 minut.

Potrawa jest bezmięsna, a najwyraźniejszym smakiem jest kwaśny ze względu na kapustę. Żeby stonować ten smak, zdecydowaliśmy się na podanie równie kwasowego polskiego Rieslinga znad Pradoliny od Marka Krojciga. Połączenie dwóch kwasowych składników dało oczekiwany efekt - suma kwasowości spadła, a cukier resztkowy w winie (jest półwytrawne), dobrze podkreślił delikatnie słodkawe ciasto drożdżowe. Dodatkowo, wino posiada niski alkohol (11,5%) i nie dominuje nad potrawą, a dobrze się uzupełnia. Połączenie jest świetne i polecane nie tylko z okazji Świąt, ale ze względu na prostotę wykonania - w ciągu całego roku.

Życzymy smacznego,
Iga & Maciej

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

 x 

Twój koszyk jest pusty