Konfitura pomidorowa - przepis
Jeżeli zrobiliście już suszone pomidory według naszego przepisu i nadal nie macie dość pomidorów, przygotujcie konfiturę... Pyszna, bez żelatyny, czyli pierwszy wpis na Wino Na Widelcu dla wegan i bezglutenowców jednocześnie!
Składniki do otrzymania 1,2 L konfitury:
- 4 kg dorodnych pomidorów lima lub malinowych
- 4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 17 goździków
- 1 limonka
do wersji pikantnej
- 3 posiekane piri piri
- 1 dorodna gałązka rozmarynu
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki zasypać cukrem i smażyć na wolnym ogniu pierwszego dnia 4 godziny, i dnia następnego tyleż samo. Jeśli chcemy przygotować dwie wersje, należy powstałą konfiturę rozdzielić na pół. Do jednej części dodać cynamon, goździki i sok z połowy limonki, a do drugiej dodać piri piri, igiełki rozmarynu, skórkę otartą z limonki i sok z drugiej połowy limonki. Gorącą konfiturę nakładać do wyparzonych słoików i zamykać.
Tak przygotowaną konfiturę można zajadać dowolnie z chlebem, serami, wędlinami, czy pieczonym mięsem. Wersja ostra świetnie się sprawdza jako glazura do mięs szczególnie tych ciemniejszych, a wersja słodka do mięs delikatniejszych nadając lekki aromat cynamonu.
Życzymy smacznego,
Iga i Maciej