Mozela - siedliska jakości

Dolina Mozeli to region winiarski rozciągający się wzdłuż rzeki na terenie Francji, Luksemburga i Niemiec. W związku z bardzo dużą różnorodnością glebową (prawdopodobnie największą na świecie), ukształtowaniem terenu determinowanym przez meandrującą Mozelę (bardziej i mniej strome tarasy, z różnym nachyleniem do słońca) i różnice w amplitudach opadów i temperatur (chociaż w mniejszym stopniu) - wina znad Mozeli potrafią być bardzo różnorodne. Dodatkowo biorąc pod uwagę odmienne podejścia do produkcji, podejście tradycyjne i nowoczesne, nad Mozelą spotkamy niezwykle ciekawą mozaikę win. Wiadomo, że wśród mozelskich Rieslingów znajdziemy dużo cech wspólnych, ale doszukamy się także mniejszych i większych różnic. W niniejszym panelu, organizowanym razem z Jakubem Małeckim, skupiliśmy się tylko na pochodzących znad Mozeli niemieckiej winach białych, szczególnie Rieslingach (z jednym wyjątkiem). Kolejność win w artykule zgodna jest z kolejnością serwowania podczas panelu degustacyjnego, który odbył się 18 lipca 2016 w Poznaniu.

 

FRANZEN ELBLING 2014

Rozpoczęliśmy od jedynego wina w panelu, które nie było Rieslingiem. Taki akcent na początek, aby pokazać, że nad Mozelą uprawiana jest odmiana starsza od Rieslinga, endemiczna, którą warto znać i zapamiętać. Być może wina z tej odmiany nie są tak spektakularne jak ich słynniejszy współlokator, jednak jak pokazuje Franzen Elbling, wina potrafią być orzeźwiające, kruche i apetyczne. W aromacie wyraźne nuty kwiatów, białego pieprzu i cytrusów (trochę jak Gruner Veltliner). W ustach zarysowana kwasowość, delikatna kamienna mineralność. Na finiszu subtelny gorzki grejpfrut, skórka zielonego winogrona i jabłka. Idealne na aperitif.

OCENA: 6,3 (dobre+)

IMPORTER: Jung & Lecker

CENA: 54,00

 

MEIERER PAULINSBERG RIESLING TROCKEN 2015

Świeże wino z najnowszego rocznika, notowanego jako najlepszy od 2011, a wino pochodzi od młodego i ambitnego winemakera. W aromacie słodkie jabłka i dojrzałe cytryny. Usta soczyste, bardzo kwasowe, ale ta kwasowość już zaskakująco okrągła. Doszukać się można przede wszystkim owocowych akcentów, głównie dojrzałego jabłka. Sporym plusem jest długi, orzeźwiający, krystalicznie mineralny finisz. Wino za rok-dwa będzie bardziej złożone. Warto zakupić i się przekonać.

OCENA: 6,8 (dobre+)

IMPORTER: Foodwine

CENA: 59,00

 

GRANS FASSIAN LEIWENER ALTE REBEN RIESLING TROCKEN 2015

Kolejne wino z rocznika 2015, ale o zupełnie innej charakterystyce. Uzależnione jest to przede wszystkim od stylu winiarza (krótki kontakt moszczu ze skórkami), od usytuowania winnicy (słoneczne siedlisko), ale też od wieku krzewów (60-letnie). Dzięki temu, mimo świeżego rocznika, wino wydaje się być o wiele bardziej dojrzałe. W aromacie słodko-kwaśne (tzw. winne) jabłka, mango i nuty waty cukrowej. W ustach gęste, opasłe, z dobrze wtopioną wysoką kwasowością. Wino o dużej złożoności i ekstrakcie, przy 12,5% alkoholu. Zaskakujące!

OCENA: 7,4 (bardzo dobre)

IMPORTER: Foodwine

CENA: 89,00

 

ANSGAR CLUSSERATH VOM SCHIEFER RIESLING TROCKEN 2014

Prezentację Rieslingów z rocznika 2014 rozpoczęliśmy od podstawowej etykiety łupkowego (Schiefer) wina z oferty Ansgar. Nie bez powodu słowo "Schiefer" znajduje się w nazwie. Wino w aromacie jest mineralne, łupkowe, ale też korzenne. Owoc w nosie jest skryty. W ustach spora kwasowość, cytryny, kwaśne jabłka i skórka białego grejpfruta. Mineralne i orzeźwiające.

OCENA: 6,7 (dobre+)

IMPORTER: Wine & You

CENA: 56,00

 

WEISER KUNSTLER STEFFENSBERG RIESLING 2014

Wino pochodzące od małego producenta, posiadającego zaledwie 3 ha upraw. W aromacie niezwykle złożone. Pojawiają się akcenty mineralności, nafty, ale też soczystej mandarynki i egzotycznego koktajlu. W ustach świeże, z dobrze zaznaczoną kwasowością dojrzałego cytrusa, ale przełamane słodyczą dojrzałego jabłka. Zaskakująco sporo ciała, jak na 10,5% alkoholu. Wino posiada relaksujący, mineralny finisz. Jeszcze jest młode i za kilka lat pokaże pełnię potencjału. 

OCENA: 7,1 (bardzo dobre)

IMPORTER: Winiarnia pod Czarnym Kotem

CENA: 80,00

 

VAN VOLXEM WILTINGER BRAUNFELS RIESLING TROCKEN 2014

Van Volxem to firma należąca do Romana Niewodniczańskiego, winiarza polskiego pochodzenia, który jest największym prywatnym posiadaczem winnic nad Mozelą. W ciągu kilkunastu lat stał się ikoną tutejszego winiarstwa. Wiltinger Riesling jest w aromacie mineralno-naftowy, nieco woskowy, ale jednocześnie świeży. Usta jędrne, krystaliczne, z akcentami zielonego jabłka. Na finiszu mineralna-słoność. Również potrzebuje czasu na rozwinięcie swoich wszystkich walorów.

OCENA: 7,3 (bardzo dobre)

IMPORTER: Mielżyński

CENA: 85,00

 

EGON MULLER SCHARZHOF RIESLING 2014

Egon Muller to najbardziej znana postać nad Mozelą. Jego wina są w czołówce najbardziej pożądanych, najdroższych, białych win świata. Już jego podstawowa etykieta kosztuje w Polsce 119 zł. Aromat jest zwiewny, ulotny i bardzo elegancki. Nos sprężysty, jędrny, z wyraźnie zaznaczoną słodyczą i jednocześnie wysoką kwasowością. Jest to przykład starego stylu win mozelskich - niski alkohol 9,5% i urokliwy balans cukru i kwasowości.

OCENA: 7,2 (bardzo dobre)

IMPORTER: Centrum Wina

CENA: 119,00

 

FRANZEN BREMMER CALMONT RIESLING 2014

Bremmer Calmont to najbardziej stroma winnica nad Mozelą (Dolna Mozela słynie ze stromych tarasów), ale też w całej Europie! Jest dobrze nasłoneczniona, co przekłada się na styl wina. Riesling ten już w kolorze jest o wiele ciemniejszy niż pozostałe wina panelu. W aromacie dojrzałe, soczyste jabłko i delikatna łupkowa mineralność. Usta są pełne dojrzałych, słodkich owoców. Są tu banany, mango i słodkie jabłko. Struktura jest kremowa (13% alk), kwasowość umiarkowana, a skórkowy finisz dodaje charakteru.

OCENA: 7,4 (bardzo dobre)

IMPORTER: Jung & Lecker

CENA: 78,00

 

ANSGAR CLUSSERATH TRITTENENHEIMER APOTHEKE RIESLING TROCKEN 2014

Wino pochodzące ze słynnego siedliska Mozeli środkowej (TA). W aromacie nieco skryte, mineralno-ziołowe (apteczność w nazwie ma znaczenie?) i delikatnie owocowe - głównie cytrusowe. W ustach witalne, soczyste, zadziornie kwasowe z akcentami słodkiego jabłka i dojrzałych cytrusów (pomarańcze, mandarynki, cytryny). Całość wieńczy krystaliczny, mineralny finisz.

OCENA: 7,4 (bardzo dobre)

IMPORTER: Wine & You

CENA: 119,00

 

SYBILLE KUNTZ RIESLING KABINETT TROCKEN 2013

Wina Sybille Kuntz leżą w Mielżyńskim obok win Van Volxem. Niestety przegrywają konkurencję z słynnym producentem. Po tej degustacji uważam, że to wina Van Volxem powinny się cieszyć, że leżą przy winach Sybille Kuntz. Ten Kabinett Trocken wstrząsnął degustującymi, zaskoczył niezwykłymi aromatami, koncentracją i nowoczesnością. W aromacie pojawił się miód (!), bardzo słodkie jabłka i niezwykle dobrze zarysowana i wkomponowana w całość kamienna mineralność. W ustach słone (!), mineralne, pełne (12,5% alk), a porządna kwasowość była przyjemnie zbalansowana cukrem resztkowym (8,3 g kwasowości, 7,3 g cukru). Wino skomplikowane, o medytacyjnym finiszu. Być może najlepiej wydane 100 zł wśród Rieslingów dostępnych w Polsce.

OCENA: 8,0 (wyśmienite)

IMPORTER: Mielżyński

CENA: 98,50

 

MOLITOR GRAACHER DOMPROBST RIESLING KABINETT 2014

Markus Molitor to jedno z ważniejszych nazwisk nad Mozelą. Stosuje do swoich win spontaniczną fermentację na naturalnych drożdżach, a wina fermentują i dojrzewają w ogromnych, używanych beczkach (1000-3000L). Stylistycznie są inne od pozostałych. Jedni je kochają, inni, no cóż... zdania podczas panelu były podzielone. Stosowana przez Molitora biała 'owijka' na korku, świadczy o tym, że wino jest wytrawne (Kabinett Trocken). W aromacie znajdziemy zioła, aptekę, a po chwili łupkową mineralność. Usta są również ziołowe, lekkie, zwiewne i soczyste. Plusem jest doskonały balans cukru i kwasowości.

OCENA: 7,0 (bardzo dobre)

IMPORTER: Winkolekcja

CENA: 79,00

 

HAART OHLISBERG GG RIESLING 2012

Jedno z dwóch Grosses Gewachs (~Grand Cru) w panelu. Czteroletnie, ale dopiero wchodzące w fazę dojrzałości. Potężne (13% alk), co przejawia się zarówno w aromacie, jak i smaku. W aromacie krem bananowy, truskawki w śmietanie, ciasteczka z karmelem i masło. W smaku pełne, tłuste, z dobrze zarysowaną kwasowością, słoną mineralnością i jednocześnie słodko-pikantnym finiszem. Jeszcze ciut za młode... za kilka lat ocena będzie wyższa!

OCENA: 7,7 (bardzo dobre)

IMPORTER: Foodwine

CENA: 119,00

 

GRANS FASSIAN TRITTENENHAIMER APOTHEKE GG RIESLING 2011

Rocznik 2011 to jeden z lepszych, jeśli nie najlepszy w ostatnich latach nad Mozelą. Dodatkowo wino pochodzi z wyjątkowego siedliska (TA). Jedno wino od tego producenta, z 2015 już było wyżej wysoko oceniane. To pokazuje, że nie jest to przypadek, a Grans Fassian zasługuje na uwagę. Tutaj również mamy moc (13% alk). Nos mineralno-ziołowy (Apotheke), naftowy i miodowo-maślany. Usta mocarne, ale... nie tak jak w poprzednim GG, już poukładane i z niezwykłą równowagą pomiędzy kwasowością, cukrem resztkowym, ale też ciałem i mineralnością. Niby podobne wskazania jak poprzednie wino, ale o wiele bardziej eleganckie. Również spory potencjał!

OCENA: 8,0 (wyśmienite)

IMPORTER: Foodwine

CENA: 149,00

 

KERPEN GRAACHER DOMPROBST RIESLING FEINHERB 2014

Tym winem rozpoczęliśmy "słodycze". Najpierw feinherb z parceli Graacher Dombprobst. W aromacie ziołowy, zielony nos z akcentami krzesiwa (!). Pojawiają się poziomki i jabłka. W smaku jest łagodne (10% alk), a przyjemna słodyczą balansowana jest witalną kwasowością. Wino lekkie i zwiewne.

OCENA: 6,9 (dobre+)

IMPORTER: Jung & Lecker

CENA: 69,00

 

MEIERER KESTENER RIESLING KABINETT 2014

Kolejne wino od młodego i ambitnego winiarza. Tym razem wyraźnie słodkie (50 g cukru). Aromat dość skryty i ulotny (spodziewałem się więcej). Dominuje w nim biały owoc (brzoskwinie). Usta są bardziej interesujące - jędrne, świeże, a dzięki poważnej kwasowości (8,8 g) znaczna ilość cukru przyjemnie odpręża. Wino posiada zaledwie 8% alkoholu. Cena też bardzo atrakcyjna. Gdyby jeszcze aromat był bardziej złożony...

OCENA: 7,0 (bardzo dobre)

IMPORTER: Foodwine

CENA: 45,00

 

HAART GRAFENBERG RIESLING KABINETT 2012

Nieco słodsze od poprzednika (60 g cukru resztkowego) i znów niska zawartość alkoholu (9%). W aromacie dojrzałe mango podbite mineralnymi akcentami. Usta są słodkie, jednak ten cukier jest umiejętnie wtopiony. Pojawia się smak dojrzałych jabłek, mango i miodu. 

OCENA: 7,4 (bardzo dobre)

IMPORTER: Foodwine

CENA: 69,00

 

MOLITOR ZELTINGER SONNENUHR RIESLING SPATLESE 2013

Kolejne wino od Markusa Molitora. Tym razem słodkie. W nosie słodkie jabłka, drożdżówka, powidła z moreli oraz słodkie polne kwiaty. Usta są słodkie, z dobrze zarysowaną kwasowością. Wino jest sprężyste, wiotkie (7,5% alkoholu), z miodowym i lekko goryczkowym finiszem dodatkowo balansującym cukier. Świetne!

OCENA: 7,6 (bardzo dobre)

IMPORTER: Winkolekcja

CENA: 109,00

 

GRESZTA RIESLING SPATLESE 2009

Andrzej Greszta to kolejny Polak tworzący wina nad Mozelą. Kolejny, który podchodzi ambitnie do swoich produktów. Jego wina pięknie dojrzewają, o czym świadczy to Spatlese z rocznika 2009. Winogrona na to wino zostały zebrane w Krover Steffensberg. Nos jest mineralny, delikatnie naftowy, ale też grafitowy (ołówkowy). W ustach rewelacyjnie wkomponowany cukier, perfekcyjnie zbalansowany z wysoką kwasowością. Finisz mineralny, słony, który kasuje nadmiar słodyczy. Metafizyczne wino. 

OCENA: 7,8 (bardzo dobre)

Zakup w Niemczech na potrzeby warsztatów

 

JAKOBY MATHY RIESLING SPATLESE 2006

Najbardziej dojrzałe wino panelu i jednocześnie najsłodsze. Bardzo skoncentrowany aromat z dominującymi akcentami miodu i gryki. Usta pełne, tłuste, ale dzięki dojrzałości ułożone i zbalansowane. Niby cukier bardzo wysoki, niby kwasowość miażdżąca, a zupełnie tego nie czuć. Piękny słodko-mineralny finisz.

OCENA: 7,6 (bardzo dobre)

Zakup w Niemczech na potrzeby warsztatów

 

KONKLUZJA:

  • Rieslingi, nawet pochodzące tylko z jednego regionu, mogą być bardzo rozmaite. Mogą być młode i dojrzałe, bardzo wytrawne po bardzo słodkie. Można w nich doszukać się mineralności (łupkowej, kamiennej, słonej, grafitowej), ale i owocu (kwaśne jabłka, cytrusy, ale i słodkie jabłka, mango, banany). Pojawia się też miód, nafta i zioła. Tylko podczas tego panelu rozpiętość alkoholowa win była bardzo duża - od 7,5% do 13%!.
  • Duże znaczenie ma terroir (rodzaj łupka i nachylenia zbocza) - ciepłe siedliska dają pełne i alkoholowe wina.
  • Mimo bardzo wysokiej jakości win, można bardzo dobre i wyśmienite produkty kupić poniżej 100 zł! Czy jest inny taki region na świecie?
  • Kupujmy Rieslingi póki ich ceny są takie... Świat bardzo szybko poznał się na jakości Mozeli. Ceny będą rosnąć...

Dziękuję wszystkim partnerom wydarzenia. Dzięki Wam mogliśmy pochylić się na 19 winami znad Mozeli i dzięki Wam powstał ten artykuł, który pomoże osobom zainteresowanych tematem w rozeznaniu regionu.

Dziękuję także uczestnikom (12 osób), które pomogły w rozszyfrowaniu tej mozelskiej łamigłówki. Panel degustacyjny trwał aż 4 godziny!

Szczególnie podziękowania dla Jakuba Małeckiego, który poprowadził degustację poprzedzając ją sporą dawką wiedzy teoretycznej.

MACIEJ SOKOŁOWSKI

 x 

Twój koszyk jest pusty