Chardonnay - raport z obfitości i rozmaitości
Chardonnay niejedno ma imię. W chłodnym klimacie Chablis, bez użycia beczki, można z tej odmiany wytworzyć kwasowe i mineralne wina o lekkiej strukturze. Gdy kilkadziesiąt kilometrów na południe, w Burgundii, do fermentacji użyje się beczek, skorzysta z dojrzewania na obumarłych drożdżach i zastosuje batonnage - wina wzbogacają swą strukturę. W siedliskach cieplejszych owoc jest słodszy, pełniejszy, a kwasowość niższa. Jeśli jednak winiarz zdecyduje się dojrzewać wina w beczkach z nowego dębu, uzyskamy akcenty karmelu, toffi, kokosa, owocowego likieru i innych słodkich nut. Jak pisze James Halliday, gdy Chardonnay jest dobrze zrobione, można stracić orientację, w którym momencie kończy się charakter szczepu, a w którym zaczyna wpływ dębu. Chardonnay to najpopularniejszy biały szczep świata, uprawia się go we wszystkich klimatach, w których jest w stanie dojrzeć. Tworzone we wszystkich możliwych technikach, daje zaskakującą rozpiętość stylistyczną.
Podczas warsztatów 5 i 6 lutego wraz z moimi gośćmi, miałem możliwość prześledzić tą różnorodność na przykładzie 30 win odmianowych. Wśród nich, poza stałymi, wytrawnymi (degustowanymi w ciemno), były też wina musujące i słodkie. Oprócz moich ocen, uczestnicy warsztatów wybrali w głosowaniu najlepsze wina publiczności. Każdy gość wskazywał jego zdaniem najlepsze trzy wina (najlepsze otrzymywało 3 pkt, drugie miejsce 2 pkt i trzecie miejsce 1 pkt). Dnia 5 lutego, przy 13 głosujących osobach - najlepsze wino mogło uzyskać maksymalnie 39 pkt, a 6 lutego przy 12 osobach maksymalnie 36 pkt. Adnotacje o "winach publiczności" znajdują się przy opisach win.
WINA MUSUJĄCE
COLIBRI CHARDONNAY FRIZZANTE N/V
Włoskie, super lekkie i niezwykle świeże wino z aksamitnym musowaniem. Nos subtelny z akcentami dojrzałego jabłka i nektarynek. Wyraźna słodycz w ustach balansowana jest zaznaczoną kwasowością. Świeży owoc, który odnajdujemy w aromacie, w smaku zamienia się w galaretkę z zielonego jabłka. Wino łatwe, proste i dość przyjemne - dla początkujących, lub zamiast owocowego koktajlu latem.
OCENA: 5,5 (dobre)
CENA: 31,80
IMPORT: NOMA Wina Włoskie
J.CHARPENTIER BLANC DE BLANCS N/V
Szampan wytworzony w 100% z Chardonnay, dojrzewający 24 miesiące na osadzie. Nos typowy dla relatywnie młodych Blanc de Blancs - jest wyraźna nuta jabłkowa, zarówno świeżego jabłka, jak i spadu jabłkowego, a także polnych kwiatów i brioszki. Usta soczyste, z dobrze zaznaczoną kwasowością, chociaż balansowaną cukrem resztkowym (9 gram/l). Wino jest świeże, z nutami słodkiego jabłka i moreli oraz subtelnym, mineralnym finiszem.
OCENA: 7,2 (bardzo dobre)
CENA: 129,00
IMPORT: Wine & You
WINA STAŁE - FRANCJA
DOMAINE FELIX & FILS COTES D'AUXERRE 2015
Chardonnay pochodzące z departamentu Yonne, z apelacji Bourgogne Cotes d'Auxerre. Nos jest słodkawy (ciepły rocznik), z aromatami dojrzałego jabłka i moreli. Doszukamy się również nut polnych kwiatów i kamiennej mineralności. Usta są średniej budowy, kwasowe, rześkie, ze skórkowymi akcentami i nutami pigwy oraz cytryn.
OCENA: 6,3 (dobre+)
CENA: 51,00
IMPORT: Wine & You
DOMAINE FELIX & FILS PETIT CHABLIS 2015
Petit Chablis z ciepłego rocznika, proste, rześkie i niezobowiązujące. W nosie zwiewne, z nutami krzemiennej mineralności i polnych, wiosennych kwiatów. Jest też trochę otartej skórki z cytryny. Usta wiotkie, kwasowe, o niskim alkoholu i subtelnie skórkowym charakterze.
OCENA: 6,2 (dobre+)
CENA: 62,00
IMPORT: Wine & You
DOMAINE FELIX & FILS CHABLIS 2015
Chablis z ciepłego rocznika, wytwarzane na hektarowej działce na kimmerydzkiej glebie. Nos świeży, subtelny o charakterystyce polnych kwiatów, kwiatów cytryny, skórki zielonego jabłka oraz akcentem mineralnym. Usta klasyczne, wyraźnie kwasowe, ale ta kwasowość nie męczy, tylko odświeża - jest dobrze wkomponowana. Wino lekkiego ciała, ze sporą dozą nut cytrynowych i jabłkowych. Świeże i klasyczne.
OCENA: 6,4 (dobre+)
CENA: 69,00
IMPORT: Wine & You
DOMAINE POMMIER PETIT CHABLIS 2013
Petit Chablis od autentystów Isabelle i Denis Pommier, które dojrzewało na skórkach przez pół roku. Nos umiarkowanie intensywny, o aromatach kiszonej kapusty, kiszonych liści winogronowych i wody po ogórkach. Dopiero po chwili wyłania się owoc - grejpfrut i pomelo. Usta dość lekkie, sprężyste, z umiarkowanie, choć dobrze zaakcentowaną kwasowością i gładkim skórkowym i mineralnym finiszem. Opisywałem je 2 lata temu i ciekawie ewoluowało, chociaż poprzednio wyżej je oceniłem.
OCENA: 6,9 (dobre+)
CENA: 63,00
IMPORT: Wina Szlachetne / dostępne w Smak & Łyk
DROUHIN MONTMAINS CHABLIS PREMIER CRU 2014
Młode Chablis 1er Cru z chłodnego rocznika. Nos umiarkowanie intensywny, świeży i urozmaicony. Dominują co prawda aromaty owocowe - zielone jabłko, cytryna, ale jest też warzywnie (zielona papryka), roślinna łodyżka i kamienna mineralność. Usta dobrze zbudowane, ze stabilnym, kwasowym kręgosłupem, akcentami brioszki i cytrusów oraz ziołowo-mineralnym finiszem. Wino bardzo dobre już teraz, ale powinno skorzystać na leżakowaniu w ciągu najbliższych kilku lat.
OCENA: 7,3 (bardzo dobre)
CENA: 169,00
IMPORT: Centrum Wina
DEFAIX COTES DE LECHET CHABLIS 1er CRU Reserve 2012
Chablis 1er Cru z najstarszej działki producenta, z 50-letnich krzewów. Połowa wina przechodziła fermentację w używanych beczkach, po czym dojrzewała 12 miesięcy na osadzie. Zastosowano także batonnage. Nos jest elegancki, delikatnie kiszonkowy, ale też słono-morski i mineralny. Można doszukać się akcentów solonych migdałów. Usta są kompleksowe, z dobrze uwydatnioną kwasowością, mineralnością i akcentem świeżych ziół. Owoc jest soczysty, o jabłkowej i cytrynowej charakterystyce. Wino jest poukładane i z długim, relaksującym finiszem.
Zajęło 2 miejsce ex æquo według uczestników warsztatów 5.02 - 9/36 pkt możliwych.
OCENA: 7,4 (bardzo dobre)
CENA: rocznik 2012 niedostępny, rocznik 2013 - 127,90
IMPORT: Mielżyński
SEGUIN MANUEL MACON-VILLAGE 2015
Chardonnay z południowej Burgundii - Maconnais, dojrzewające 10 miesięcy we francuskim dębie. Nos słodkawy, młody i umiarkowanie intensywny. Obecny jest słodki cytrus (pomelo), jak również masło i popcorn. Usta o dobrej strukturze, z zaakcentowaną kwasowością i nutami tostowymi orz maślanymi. Owoc jest dojrzały, a nawet gotowany, przypominając puree jabłkowo-brzoskwiniowe. Wino jest złożone i eleganckie.
OCENA: 7,0 (bardzo dobre)
CENA: 72,00
IMPORT: Mielżyński
LA JOUE DU ROY POUILLY-FUISSE 2011
Kolejne wino z Maconnais, ale z bardziej prestiżowej apelacji. Nos umiarkowanie intensywny i delikatnie utleniony, ale raczej celowo - w procesie produkcji. Dominują orzechy i migdały, ale jest też miód, skórka od chleba i jabłko. Usta odpowiednio dojrzałe, z zarysowaną dobrze kwasowością soczystego jabłka oraz akcentami jabłka zbitego. Przyjemne ziołowe wykończenie, przypominające nieco melisę.
Zajęło 2 miejsce ex æquo według uczestników warsztatów 5.02 - 9/36 pkt możliwych.
OCENA: 7,0 (bardzo dobre)
CENA: 85,00
IMPORT: 6win.pl
JEAN CHARTRON HAUTES COTES DE BEAUNE 2013
Typowy biały Burgund z Cotes de Beaune, wytwarzany z niewielkim udziałem nowych beczek, tak zarówno podczas fermentacji, jak i dojrzewania. Nos umiarkowanie intensywny i bardzo ciekawy, ponieważ można doszukać się jednocześnie kurzego obornika, ziemi, polnych kwiatów, ściółki, jak i śmietany oraz akcentów miodowych. Usta są złożone, odrobinę maślane i delikatnie mineralne. Kwasowość jest dobrze zaznaczona i podkreśla soczystość jabłka. Finisz długi, ze słodkawym wykończeniem.
OCENA: 7,2 (bardzo dobre)
CENA: 89,20
IMPORT: Mielżyński
ABBOTTS & DELAUNEY CHARDONNAY 2015
Langwedockie Chardonnay lekko muśnięte dębem. W nosie mokre kamienie, trochę kiszonki, ale też kandyzowane nektarynki i kokos. Usta o średniej budowie z mało wyczuwalną kwasowością. W smaku jest śmietankowe, lekko maślane z nutami brzoskwiń ze skórką. Lekkie, ale trochę zbyt ulotne.
OCENA: 5,8 (dobre)
CENA: 42,99
IMPORT: Rafa Wino
ABBOTTS & DELAUNEY CHARDONNAY ZEPHYR 2014
Wino wytwarzane w Limoux na południu Francji, według burgundzkiej stylistyki - 30% nowej beczki, fermentacja i dojrzewanie w dębie, batonnage. Nos dość intensywny i złożony. Odnajdziemy słodkie owoce pestkowe (morela, brzoskwinia, nektarynka) i krem z owoców, karmel, toffi, bezę, orzechy i skórkę od chleba. Usta pełne, złożone, tłuste, czym sprawia wrażenie masła i popcornu. Na szczęście poza krągłością, jest też przyjemna i soczysta kwasowość. Finisz majestatycznie długi i słodkawy.
Zajęło 1 miejsce według uczestników warsztatów 6.02 - 20/36 pkt możliwych.
OCENA: 7,3 (bardzo dobre)
CENA: 114,00
IMPORT: Rafa Wino
WINA STAŁE - AUSTRIA
WEINGUT HAIDER CHARDONNAY 2015
Nowoczesne Chardonnay z Burgenlandu. Winifikowane bez udziału dębu, a 40% wina fermentowało na skórkach. Nos jest świeży i umiarkowanie intensywny. Można wychwycić słodką, soczystą gruszkę, winogrono i dojrzałe jabłko ze skórką. Usta lekkiej budowy, z przyjemnie zaakcentowaną kwasowością i zachęcającym akcentem słonej mineralności. W smaku odnajdziemy jabłko wraz z ogryzkiem, skórkę brzoskwini i winogrona. Młode, świeże i witalne. Zwyczajnie dobre.
OCENA: 6,6 (dobre+)
CENA: 44,00
IMPORT: Rafa Wino
WEINGUT ECKER-ECKHOF CHARDONNAY 2015
Austriackie młode Chardonnay z Wagram, które zwraca na siebie uwagę podłużną "rieslingową" butelką. Nos intensywnie aromatyczny, słodkie - bardziej jak Pinot Gris niż Chardonnay. Są słodkie cytrusy, głównie pomelo i mandarynka, ale też grejpfrut posypany cukrem pudrem. Można doszukać się mineralności. Usta bardzo świeże, zbudowane na balansie cukru i kwasowości, z wyraźnie wyczuwalnym soczystym słodkim jabłkiem i o mineralnym, świdrującym finiszu.
Zajęło 3 miejsce według uczestników warsztatów 6.02 - 11/36 pkt możliwych.
OCENA: 6,9 (dobre+)
CENA: 75,00
IMPORT: Wino i kieliszki
BIRGIT EICHINGER GAISBERG CHARDONNAY 2015
Kolejne austriackie Chardonnay, tym razem z Kamptal, ale również w "rieslingowej" butelce. Nos jest mniej intensywny niż u poprzednika, owoc początkowo nieśmiały, ale po chwili odnajdziemy brzoskwinie, nektarynki, melona i ananasa oraz odrobinę kiszonki i mineralności. Usta są żywe i soczyste. Owoc jest słodki i odrobinę tłustawy - kaki i dojrzałe brzoskwinie oraz powidła z mirabelek. To wino także opiera swoją strukturę na balansie cukru i kwasowości oraz delikatnej śmietankowej konsystencji. Na finiszu przyjemny akcent mineralny.
OCENA: 7,0 (bardzo dobre)
CENA: 59,00
IMPORT: Wine & You
WEINGUT ZINIEL HEULAGE 2014
Chardonnay z Burgenlandu, wytwarzane w burgundzkim stylu - fermentacja w dębie i dojrzewanie 9 miesięcy nad osadem. Nos jest umiarkowanie intensywny i niesamowicie niestandardowy! Poza świeżymi ziołami, doszukać się można natki pietruszki, warzyw i morskich alg. Jest też morska, słona mineralność. W ustach przeciwieństwo aromatu. Odnajdziemy kremową strukturę, słodki, owocowy syrop, kandyzowane mandarynki i przyjemni wkomponowaną kwasowość. Finisz ziołowo-anyżowy.
OCENA: 7,2 (bardzo dobre)
CENA: 89,00
IMPORT: Wino i kieliszki
VELICH DARSCHO 2011
Kolejny Burgenland od bardzo dobrego producenta, który stosuje naturalne podejście do burgundzkiej stylistyki. Używa autochtonicznych drożdży, fermentuje spontanicznie w używanym dębie, dojrzewa na osadzie. Darscho posiada skoncentrowany nos, z aromatami wędzonych owoców, dymu, kiszonej kapusty, beczki po ogórkach. Jest też krzemienna nuta jak w rasowych Chablis i serowy niuans. Usta poukładane, dobrze kwasowe, odpowiednio mineralne, z delikatnym maślanym wykończeniem. Balans i powaga. Wyśmienita kompozycja. Najlepsze wino wytrawne panelu Chardonnay.
Zajęło bezapelacyjnie 1 miejsce według uczestników warsztatów 5.02 zdobywając 24/39 pkt możliwych.
OCENA: 8,0 (wyśmienite)
CENA: rocznik 2011 niedostępny, rocznik 2012 - 148,00
IMPORT: Mielżyński
WINA STAŁE - POZOSTAŁE KRAJE
TUZKO CHARDONNAY BARRIQUE 2015
Wino węgierskie, pochodzące z regionu Tolna. Fermentowało i dojrzewało w dębinie. W efekcie nos jest dymny, ze słodkimi pestkowymi owocami oraz odrobiną toffi i karmelu. Usta jeszcze młode, kwasowe i niepoukładane, z dominacją niedojrzałych, białych owoców. Wino o lekkiej strukturze (alk. 12%) i delikatnym mineralnym finiszu.
OCENA: 5,7 (dobre)
CENA: 35,90
IMPORT: Wino Tokaj
KRESIC CHARDONNAY BERBA 2014
Chorwackie Chardonnay z wyraźnym dotykiem nowego dębu. W nosie pieczone nad ogniskiem jabłko, karmel, kandyzowany ananas i marakuja. Usta oleiste, nieco budyniowe, ale z zarysowaną kwasowością i wyraźnym owocem brzoskwini. Jeszcze młode i z potencjałem.
OCENA: 6,3 (dobre+)
CENA: 53,00
IMPORT: Rafa Wino
IVAN BUHAC SUR LIES 2015
Niby Chorwacja, ale wino produkuje Serb. Wino fermentowało w beczkach z nowego dębu, a następnie na osadzie. Zastosowano również batonnage. Nos jest intensywny, przydymiony z akcentami siana, marcepanu, skórki jabłka i winogron. Usta strukturalne, z umiarkowaną kwasowością i smakiem słodkich jabłek (razem z ogryzkiem), kremową konsystencją i pikantnym, rozgrzewającym finiszem.
OCENA: 6,3 (dobre+)
CENA: 54,00
IMPORT: Rafa Wino
VARVAGLIONE PRIMADONNA CHARDONNAY 2015
Puglia to włoski odpowiednik Langwedocji. Jest ciepło, pogodowo stabilnie, a winnice są tańsze. Łatwiej tu wytworzyć tańsze, pełniejsze wino. Primadonna korzysta na tym mikroklimacie pokazując typowe cechy ciepłego siedliska, co wzmocnione jest jeszcze fermentacją w dębowych beczkach. W nosie doszukamy się pieczonego nad ogniskiem jabłka, karmel, wanilię i owocowy krem. Usta są oleiste, maślane, i ze słodkim owocem brzoskwini. Słodycz złamana jest delikatną kwasowością i cierpkością skórki brzoskwini.
Zajęło 2 miejsce ex æquo według uczestników warsztatów 5.02 - 9/36 pkt możliwych.
OCENA: 6,3 (dobre+)
CENA: 54,50
IMPORT: NOMA Włoskie Wina
KOCH CHARDONNAY 2015
Wino z późniejszego zbioru (miesiąc opóźniony) i użyta jest sowicie beczka. Szczegółów brak, ponieważ strona internetowa krzyczy do mnie w języku węgierskim. Nos jest intensywny i rozbudowany. Łatwiej zadać pytanie "czego tu nie ma?". Odnajdziemy tropikalne owoce - marakuję, brzoskwinię, ananasa. Są też nuty drzewne, kiszonkowe, obejściowe i ziołowe! Usta są złożone, z jednej strony oleiste, maślane i gęste, ale jest tu też zaskakująco wyraźna mineralność. Typowe wino konkursowe, które uderza degustującego wieloma bodźcami. Wielu odnajdzie w tym frajdę. Brakuje jednak trochę balansu i elegancji, a finisz jest surowy i delikatnie alkoholowy.
OCENA: 6,5 (dobre+)
CENA: ok. 40,00
IMPORT: Wino Tokaj
WINNICA TURNAU CHARDONNAY 2015
Jedyne polskie wino podczas warsztatów. Byłem ciekawy, jak wypadnie postawiony między innymi Chardonnay ze świata podczas degustacji w ciemno. Jest to pierwszy, eksperymentalny rocznik dla Chardonnay, o czym pisałem już na mojej stronie. Poradził sobie zaskakująco dobrze, a ciekawe jest to, że uczestnicy warsztatów w aromacie wyłapali akcent kwiatów akacji i akacjowego miodu (wino dojrzewało właśnie w beczkach akacjowych!). W nosie poza nutami akacjowymi dojrzałe brzoskwinie, kandyzowana gruszka, ale też skórka cytryny. Usta młode i świeże, z dobrze zaznaczoną kwasowością, owocami tropikalnymi (kaki, liczi). Zdecydowanie młode, być może trochę za młode. Finisz nieco alkoholowy - pikantny. Co nie znaczy, że w zimowy wieczór było to minusem.
Zajęło 3 miejsce ex æquo według uczestników warsztatów 5.02 - 8/36 pkt możliwych.
OCENA: 6,9 (dobre+)
CENA: 90,00
PRODUCENT: Winnica Turnau
FELSINA I SISTRI 2014
Toskania to nie jest ten region, który z Chardonnay się kojarzy. A jednak i tu je się wytwarza i to z jakim efektem! Nos intensywny, słodkawy, z nutami popcornu, prażonych orzechów, migdałów i skórki pomarańczowej. Usta złożone, z wyraźną, acz świetnie zaokrągloną kwasowością. Owoc dojrzały (biała śliwka) i delikatnie suszony - morele i jabłka. Skórkowy akcent sprawia wrażenie jakby wino posiadało delikatną taninę! Całość podkreśla złożony, długi, ziołowy finisz. Moim zdaniem najlepsze wytrawne wino warsztatów dnia 6.02.
Zajęło 2 miejsce według uczestników warsztatów 6.02 - 16/26 pkt możliwych.
OCENA: 7,5 (bardzo dobre)
CENA: 99,00
IMPORT: Winkolekcja
BODEGA CATENA ZAPATA 'CATENA ALTA' CHARDONNAY 2014
Argentyńskie Chardonnay ze starszych nasadzeń producenta (historic raws). Fermentowało w dużych beczkach z dębu francuskiego, na autochtonicznych drożdżach. Dojrzewało 14 miesięcy we francuskim dębie, a 30% wina nie przechodziło fermentacji malolaktowej. Do winifikacji użyto beczek zarówno nowych, jak i drugiego i trzeciego wlewu. Znów podejście iście burgundzkie. W efekcie otrzymujemy ciekawą mieszankę stylistyki Nowego i Starego Świata. W nosie krzemienna mineralność, ale też trochę masła, kompot jabłkowy, gruszka i orzechy. Usta złożone, oleiste, ale też przyjemnie kwasowe i orzeźwiające, kompleksowe. W smaku pojawia się jabłkowy ogryzek i orzechy. Finisz długi i kojący.
OCENA: 7,3 (bardzo dobre)
CENA: 114,00
IMPORT: Vininova
SANTA CAROLINA GRAN RESERVA CHARDONNAY 2013
Chilijskie Chardonnay pochodzące z Limari Valley (część gron z Leyda Valley). Fermentowało w dębie i dojrzewało na osadzie przez 12 miesięcy. Jak na 4-letnie wino nos jest całkiem świeży - cytrusowo-ziołowy z akcentami jabłek i gruszek. Usta dość potężnie zbudowane (14% alk.), z umiarkowaną kwasowością. W smaku słodka brzoskwinia ze skórką, jabłko ze skórką, ogryzek oraz akcent wanilii. Finisz długi, z delikatnie rozgrzewającym finiszem.
OCENA: 6,9 (dobre+)
CENA: 69,99
IMPORT: Centrum Wina
PINE RIDGE CHARDONNAY CARNEROS 'DIJON CLONES' 2012
Kalifornijskie Chardonnay wytwarzane z klonów dijońskich, co w Kalifornii nie jest takie oczywiste (dominują klony Wente). Znów mamy wskazanie, że styl będzie nawiązywał do burgundzkiego, chociaż w tym przypadku nowoświatowy rys jest bardzo widoczny. Nos jest bananowy, ananasowy i śmietankowy. Jest co prawda akcent kiszonki i mineralności, jednak słodycz zdecydowanie przeważa. Usta są strukturalne i oleiste, z zarysowaną i dobrze wkomponowaną kwasowością. W smaku słodka nektarynka, dojrzałe jabłka, morela, ale także słony karmel i śmietanka.
Zajęło 3 miejsce ex æquo według uczestników warsztatów 5.02 - 8/36 pkt możliwych.
OCENA: 7,5 (bardzo dobre)
CENA: rocznik 2012 niedostępny, rocznik 2013 - 169,80
IMPORT: Mielżyński
WINA SŁODKIE
WEINGUT WIND BEERENAUSLESE CHARDONNAY 2006 (0,375L)
10-letnie słodkie Chardonnay z Burgenlandu, z gron owładniętych szlachetną pleśnią. W nosie owocowy miód, ale też suszone owoce, suszone liście, japońska morela i akcent grzybowy. Usta słodkie, chociaż ta słodycz przełamana jest kwasowością. W smaku powidła z białych śliwek i moreli, a na finiszu przyjemne kwaśne jabłko.
OCENA: 7,4 (bardzo dobre)
CENA: 79,00
IMPORT: Wino i kieliszki
WEINGUT HAIDER NEKTARESSENZ 2013 (0,375L)
Nektaressenz, czyli właściwie esencja, chociaż jest to wino austriackie, a nie węgierskie i inna nomenklatura obowiązuje. Oficjalnie jest to Trockenbeereauslese, bo względem cukru jest to najwyższa pozycja w klasyfikacji. Nektaressenz posiada jednak 305 gram cukru (!) W nosie miodowe, z akcentami morelowych powideł i pieczonego jabłka. Usta lepkie, gęste i tak słodkie, że aż słonawe na finiszu. Dzięki sporej kwasowości (7,8 g) w tym winie jest życie. Można doszukać się akcentów jabłkowej i morelowej skórki oraz pikantnego finiszu. Wino jest jeszcze młode ale pokazuje spory potencjał leżakowania.
OCENA: 8,0 (wyśmienite)
CENA: 169,00
IMPORT: Rafa Wino
MACIEJ SOKOŁOWSKI