Villany i Szekszard

Villany i Szekszard to dwa winiarskie regiony południowych Węgier. Oddalone od siebie o kilkadziesiąt kilometrów, wymieniane są jednym tchem, jednak po bliższej analizie różni je wiele. Winiarze zaczynają skrupulatnie wykorzystywać różnorodność terroir, ale również, a może przede wszystkim specjalizować się w konkretnych odmianach. Tak jak w Szekszardzie skupiono uwagę na miejscowych odmianach - Kekfrankosie, Kadarce i na tradycyjnym blendzie Szekszardi Bikaver, tak w Villany koncentrują się bardziej na odmianach bordoskich, głównie Cabernet Franc i Merlot. Nie znaczy to, że winiarze nie eksperymentują. Warunki klimatyczne, wpływ zarówno klimatu kontynentalnego, jak i śródziemnomorskiego (tak, tak!) sprzyjają uprawie wielu ciekawych odmian, jak np. Tannat czy Sagrantino.

SZEKSZARD

HEIMANN KADARKA 2016
Kadarka niezbyt dobrze się kojarzy. Szczególnie po zalewie tanich i bardzo tanich win półsłodkich o fatalnej jakości. Jeśli jednak producent potraktuje Kadarkę poważnie, można z niego wytworzyć jakościowe wina. Heimann, współpracując z miejscowym Uniwersytetem w Pecs, selekcjonuje klony Kadarki, by "wydusić" z nich kwintesencję odmiany i wysoką jakość. Wina, które tworzy są wzorem do naśladowania dla wszystkich producentów w regionie próbujących swoich sił z tą chimeryczną odmianą. A jak samo wino? Nos jest młody, skupiony na owocu. Dominują aromaty soczystych, czerwonych owoców - malin, poziomek, czerwonych porzeczek i truskawek. Pojawiają się też akcenty ziołowe i skórkowe. Kadarka od Heimanna posiada co prawda tylko 12% alkoholu, ale przy sporym ekstrakcie sprawia wrażenie całkiem pełnego i długiego. Jest wytrawe, z ulotną taniną podkreślającą nieco skórkowego niuansu. W smaku wiśnia z pestką, czerwona porzeczka i ziołowe wykończenie.

OCENA: 6,8 (dobre+)
CENA: 54,30
IMPORT:  LUTOMSKI.WINO


HEIMANN TANNAT 2014
Tannat, szczep utożsamiany z południowym-zachodem Francji (Madiran) i z Urugwajem. Szczerze mówiąc, niewielu winemakerów próbuje swoich sił z tą odmianą. Heimann się nie bał i zaryzykował. Wino w aromacie ujawnia typową charakterytykę odmiany. Doszukamy się dojrzałej, ale lekko cierpkiej wiśni, suszonej śliwki, jeżynowych powideł, ale też akcentów ziołowych. Niuans kamfory jest intrygujący. Usta bardzo wytrawne, z wyraźnie rysowaną taniną i kwasowością. W smaku dzika, kwaśna wiśnia, zioła, pestka owocu, niedojrzała aronia i jeżyna. Wino 3-letnie, ale jeszcze potrzebuje czasu aby nabrać ogłady.

OCENA: 6,6 (dobre+)
CENA: 52,00
IMPORT: LUTOMSKI.WINO


HEIMANN SZEKSZARDI BIKAVER 2014
Trzecie wino Heimanna i najbardziej klasyczne z punktu widzenia regionu. Zbudowane głównie na Kekfrankosie (połowa blendu), ale znalazło się miejsce dla bordoskich odmian (Merlot i Cabernet Franc), Kadarki (musi być w cuvee) i Sagrantino! Wszystkie szczepy winifikowano osobno, większość dojrzewała w używanych beczkach, a tylko Cabernet Franc skorzystał na kontakcie z nową baryłką. Wino posiada złożony, dość intensywny nos. W aromacie jest i obejście, zioła i akcenty drzewne, jak i wiśnie, czerwone śliwki i wędzona papryka. Usta całkiem kompleksowe (mimo zaledwie 13% alkoholu). Tanina i kwasowość są wyraźne, ale przyjemnie zbalansowane. Usta owocowo warzywne - jest wiśnia, porzeczka czerwona i papryka. Akcenty ziołowe wspierają elegancki i długi, pieprzny finisz.

OCENA: 7,1 (bardzo dobre)
CENA: 84,40
IMPORT: LUTOMSKI.WINO


BODRI FALUHELY KEKFRANKOS 2013
To, że powyższe wina miały 13% alkoholu, nie znaczy to, że jest to typowe dla Szekszardu. Nic podobnego. Częściej spotyka się wina 15%, tak jak Bodri Faluhely. Jest to 100% Kekfrankos wsparty beczką. W aromacie malinowy i wiśniowy likier, powidła z czerwonych śliwek, ale też akcenty palone, dymne, balsamiczne oraz żywica i rozmaryn. Usta bardzo wytrawne, pikantne, ze sporą taniną. Potęgę wina odrobinę kamufluje soczysta kwasowość. W smaku macerowana w nalewce wiśnia, powidła z porzeczek i wyraźne nuty beczkowe. Wino z potencjałem na bardzo dobre.

OCENA: 6,8 (dobre+)
CENA: 78,00
IMPORT: WINO TOKAJ


BODRI FALUHELY CUVEE 2013
Cuvee zbudowane na Kekfrankosu, obu Cabernetach i Merlot. Nos skupiony, intensywny o aromatach powideł wiśniowych, cassisu, dżemu truskawkowego z akcentami szałwi, liścia laurowego i słodkich korzeni. Usta mocne, gęste (15% alkoholu), taniczne i pikantne. Doszukamy się chili, słodkiej papryki, czerwonych śliwek oraz dojrzałych wiśni z petką i skórką. Wino jest długie, złożone i nawet na swój sposób zbalansowane. Nieco brakuje elegancji, ale przy takim poziomie alkoholu jest to niezwykle trudne, nawet przy schłodzeniu wina do 17 stopni.

OCENA: 6,9 (dobre+)
CENA: 78,00
IMPORT: WINO TOKAJ


MERFELESZ NECTAR SEXARDIQUE DOPPIO 2013
Wino stawia na równe nogi jak doppio po obfitym obiedzie. Z jednej strony jest podobnie rysowane jak dwaj poprzednicy, ale z drugiej strony zachowuje sporo balansu i elegancji. Gra w trochę innej lidze. Nos intensywny, z aromatami wiśni w czekoladzie, wędzonych śliwek i dojrzałych czereśni. Pojawia się skóra, siodło, ale też kawa, ziemia i warzywa (buraczki w balsamico). Usta złożone, pełne, z wyraźną, choć cywilizowaną taniną. Balansuje ją również zaznaczona, soczysta, wiśniowa kwasowość. W smaku pozostawiono nieco cukru resztkowego, co pomogło w osiągnięciu aksamitnej kremowości. Wino jest długie, z rozgrzewającym, ziołowym finiszem.

OCENA: 7,3 (bardzo dobre)
CENA: 74,00
IMPORT: RAFA WINO


VILLANY


VYLYAN PINOT NOIR 2009
Rocznik 2009 uważany jest na Węgrzech, a szczególnie w części południowej, za bardzo gorący. Wielu producentów twierdzi, że z tego powodu był niezbyt udany. Jak to się stało, że Vylyan stworzył pięknego Pinota, który jako szczep szczególnie nie lubi gorąca? Prawdopodobnie dzięki chłodniejszemu siedlisku i dość wczesnemu zbiorowi winogron, by zachować odpowiednią kwasowość. Nieznany wcześniej Vylyan, w 2009 zrobił coś co wyniosło go do roli czołowych producentów Pinot Noir na Węgrzech. A wino? Nos dojrzały, złożony, z aromatami mięsa, czarnej ziemi i suszonych ziół. Jest nieco likierowego owocu, skóry oraz akcentów balsamicznych i orzechowych. Usta wytrawne, z aksamitną taniną i soczystą kwasowością żurawiny i wiśni. Wino jest niezwykle eleganckie, zbalansowane i urzeka długim ziołowo-orzechowym finiszem.

OCENA: 8,1 (wyśmienite)
CENA: 79,00 - rocznik archiwalny
IMPORT: WINO TOKAJ


JANUS CABERNET FRANC 2013
Cabernet Franc jest teraz w centrum uwagi. Żaden inny region na świecie nie postawił tak jednoznacznie na tą odmianę. Co prawda spotyka się Franca jako domieszkę Cabernet Sauvignon i Merlota w Bordeaux, ale praktycznie nigdzie nie odgrywa tak pierwszoplanowej roli. Janus to jeden z producentów wytwarzających 100% Cabernet Franc. Wino posiada dość intensywny nos, o aromatach śliwek, porzeczek, ale jest też lukrecja, ziemia i ... krew. W drugim podejściu uwypukliła się nuta warzywna - buraczana. Usta wytrawne, z zaznaczoną kwasowością i taniną. W smaku dominuje wiśnia i czerwona śliwka. Ogólnie wino jest spójne, potoczyste, z przyjemnym, ziołowym wykończeniem.

OCENA: 6,8 (dobre+)
CENA: 59,00
IMPORT: RAFA WINO


WENINGER & GERE CABERNET FRANC 2013
A oto kolejny Franc, ale o wiele poważniejszy. Pochodzi z kooperatywy i to jakiej! Wino posiada złożony, intensywny nos o aromatach słodkiej wiśni i powideł z czerwonych owoców. Jest też konfitura z czereśni, lukrecja, cynamon i mokka. Usta z jednej strony potężne i drapieżne, a z drugiej jedwabiste i zbalansowane. Tanina jest słodka, a kwasowość podkreśla wciąż soczysty, dojrzały owoc. W smaku poza czerwoną owocowością odnajdziemy pieprz, zioła i eukaliptusowy finisz. Bardzo dobre.

OCENA: 7,6 (bardzo dobre)
CENA: 160,00
IMPORT: WINE TEAM


MALATINSZKY SIGNATURE 2013
Signature to klasyczne blend bordoski zbudowany na Cabernet Sauvignon, Merlot i Cabernet Franc. Nos jest zbliżony do bordoskiej charakterystyki, jest w nim czarna porzeczka, cassis, jagoda, słodkie zioła, ale też duszone mięso i krew. Usta wytrawne, z wysoką i nieco zieloną, wysuszającą taniną. Kwasowość dobrze zaznaczona, podkreślająca świeżą porzeczkę, jeżynę i wiśnię. Finisz przypomina zielony pieprz i szałwię.

OCENA: 6,9 (dobre+)
CENA: 75,00
IMPORT: WINO MAKŁOWICZ


BOCK ROYAL CUVEE 2012
Bock Royal Cuvee to ciekawy blend łączący szczepy bordoskie (oba Cabernety i Merlot) ze zmiękczającym mieszankę Pinot Noir! Dzięki temu nos jest bardziej elegancki, ukazujący aromaty truskawkowego dżemu, balsamico, malinowej nalewki, wędzonych śliwek i akcenty gorzkiej czekolady. Usta wytrawne, o optymalnie zintegrowanej taninie i kwasowości. Ciała jest sporo, a na poczucie złożoności wpływa świadome użycie beczki. W smaku suszone i wędzone zioła, nalewka malinowo-wiśniowa i ziemiste akcenty.

OCENA: 7,3 (bardzo dobre)
CENA: 99,00
IMPORT: WINO TOKAJ


GERE KOPAR 2007 MAGNUM
Jeśli ktoś uważa, że poza Bordeaux i Toskanią nie ma miejsc w Europie gdzie wytwarza się wybitne wina na bordoskim blendzie, koniecznie musi spróbować win Gere! Szczególnie optymalnie dojrzałych. Podczas warsztatów mieliśmy tę okazję by spróbować 10-letniego "Kopara" z bardzo dobrego rocznika i to z butelki Magnum. Nos medytacyjny o akcentach balsamicznych, ziemistych, ziołowych. Doszukamy się siodła, suszonej wołowiny i słodkich korzeni. Usta wytrawne, ale krągłe, wypolerowane, jedwabiste. W smaku dominują suszone i pieczone owoce - śliwka i wiśnia, ale jest też skóra, zioła i majestatycznie długi finisz. Tanina wciąż żywa, ale dojrzała, sprawiająca dużo przyjemności. Brak słów.

OCENA: 8,3 (wyśmienite)
CENA: 500,00
IMPORT: WINE TEAM

MACIEJ SOKOŁOWSKI

 x 

Twój koszyk jest pusty