Wino korkowe
Pisząc artykuł na temat korków i zakrętek, wspomniałem o tzw. chorobie korkowej. Jest ona poważną wadą wina i głównym powodem pojawienia się zakrętek na rynku winiarskim. Mówi się, że wada korkowa dotyczy od 2 do 10% wszystkich win zamkniętych korkiem. Są to olbrzymie straty nie tylko dla przemysłu, ale przede wszystkim nerwy i smutek u konsumenta gdy takie korkowe wino otworzy podczas podniosłej uroczystości lub chociażby dla relaksu po pracy, do kolacji. Miało być tak pięknie a tu proszę...
Korek czy zakrętka?
Temat, który budzi olbrzymie kontrowersje. Jedni całkowicie odrzucają zakrętkę jako jakościowe zamknięcie win, inni tolerują, a są też tacy, którzy zakrętki preferują. I nie chodzi tu tylko o konsumentów, ale również o winiarzy. W niniejszym artykule postaram się podsumować wszystkie "za" i "przeciw" dla użycia korków i zakrętek. Mam nadzieję, że pomoże Wam to uporządkować wiedzę na ten temat i wyrobić własny pogląd. Jedno jest pewne - alternatywy dla tradycyjnego korkowego zamknięcia są już powszechne i będą prawdopodobnie dalej zdobywać rynek. W 1999 roku 95% win było zamkniętych korkiem, a już dziesięć lat później tylko 69% (z 18 bilionów sprzedanych wszystkich zamknięć na wino).
@winesandvines.com
Strona 2 z 4