Beczka i wino
Użycie beczek w produkcji win jest normą. Stosuje się ich jako tradycyjny pojemnik, w którym wino fermentuje i dojrzewa. W opisach win często znajdziecie wzmiankę, że wino było "beczkowane". Mało kto jednak ma świadomość jak szeroki przekaz może iść za tym stwierdzeniem. Stosowanie beczek w procesie winifikacji wpływa na kolor wina, styl wina, aromat wina, jego smak, strukturę, potencjał leżakowania i cenę. Szczegółowe różnice między "beczkowanymi" winami mogą polegać na rodzaju dębu, jakości dębu, świeżości beczek, stopnia tostowania, wielkości beczki oraz długości leżakowania wina...
@twaitesandjones.com - Piwnica w Chateau Montrose - tylko nowe beczki z dębu francuskiego
Ciało w winie
Ciało w winie... może to brzmi jak tytuł thrillera klasy C, ale takiego terminu używa się do opisu wina. Ciało (z języka angielskiego "body"), czasem nazywane strukturą, jest określeniem odczucia jakie wywołuje wino podczas degustacji. Ciała może być dużo, a wino jest wtedy pełne/strukturalne (full-body), umiarkowanie (medium-body) lub mało i jest wtedy lekkie (light-body), aczkolwiek nie ma jasnych granic pomiędzy tymi terminami. W zależności od różnych czynników, wina mogą być też sklasyfikowane pomiędzy lekkim a umiarkowanym (light to medium body), lub też pomiędzy umiarkowanym a pełnym (medium to full body)...
@www.conciergetcetera.com
Strona 3 z 4