Winnica Zodiak - debiut
Debiut win Winnicy Zodiak wisiał w powietrzu od wielu miesięcy, żeby nie powiedzieć lat. Mirosław Krasnowski, charyzmatyczny winiarz, chemik z wykształcenia, długo eksperymentował ze szczepami i z winifikacją. Od czterech lat podsyłał próbki swoich win na konkursy w czeskich Sardicach (w 2017 dwa złote medale i trzy srebrne, w 2019 srebrny medal za czerwonego musiaka), w Zielonej Górze (w 2017 srebro za różowego Leon Millot) oraz Polskie Korki w SPOT (w 2017 srebrny korek za czerwonego musiaka w kategorii win specjalnych). W końcu uznał, że jest gotowy na komercyjny debiut. Światło dzienne ujrzały cztery wina: różowe, czerwone, pomarańczowe i najbardziej wyczekiwane - czerwone musujące - jedyne takie w Polsce, z nagrodą "The Best of Poland".
Winnica Zodiak ulokowana jest we wsi Zagozd, niedaleko Drawska Pomorskiego w województwie zachodniopomorskim. Areał to jedynie 1ha, a co za tym idzie produkcja jest "butikowa". Z rocznika 2018 powstało łącznie zaledwie 2000 butelek (niska wydajność przekłada się na esencjonalność gron). Można powiedzieć, że to wina autorskie, ponieważ Mirosław Krasnowski wszystko robi własnymi rękoma - od początku do końca. Otoczona łąkami winnica, prowadzona jest ekologicznie, z poszanowaniem ekosystemu. Krzewy nie są w ogóle nawadniane, dzięki czemu na piaszczystej glebie bardzo szybko się ukorzeniły w poszukiwaniu wody na 8-10 metrów. W takich warunkach nie straszna im była susza z 2018 i 2019 roku.
Wina Mirosława Krasnowskiego oznaczone są trzynastoma znakami zodiaku (licząc z wężownikiem), ale póki co wykorzystane są cztery - lew (wino różowe), bliźnięta (wino pomarańczowe), byk (wino czerwone) i wodnik (wino musujące czerwone). Znaki zodiaku przedstawione na etykietach są obrazami namalowanymi przez Władysława Gałkę.
dostawcą korków i museletów jest firma Aperior
ZODIAK LEW 2018
Ciemnoróżowe wino wytworzone z odmiany Leon Millot. Jest to stara francuska hybryda z zabarwionym na ciemno miąższem (tenturier). Po zastosowaniu delikatnego pressingu otrzymujemy naturalnie ciemnomalinowy odcień różu. Nos jest bardzo owocowy, z dominacją maliny, wiśni i dojrzałej truskawki. Pojawiają się akcenty galaretki, fiołka i płatków róż. Wino opisane jest jako półwytrawne, chociaż nazwałbym je delikatnie wytrawnym. 6,2 g cukru i 6,6 g kwasowości składa się na piękny balans. Usta potwierdzają aromaty - są tu soczyste czerwone owoce, głównie malina, wiśnia i truskawka, ale doszukałem się również czerwonej śliwki. Odmiana Leon Millot, jako hybryda, nie ma może wysokich notowań u smakoszy, jednak dzięki swojej odporności na choroby winorośli, nie potrzebuje oprysków. W efekcie jest to odmiana idealnie dopasowana do upraw ekologicznych w chłodnym klimacie północno-zachodniej Polski.
ZODIAK BLIŹNIĘTA 2018
Wytrawne wino pomarańczowe wytwarzane z odmiany Solaris. Macerowane 9 dni na skórkach (po 24h usunięte zostały pestki), fermentowane w stali w niskiej temperaturze (10-12 stopni), a następnie leżakowane 9 miesięcy w używanej barrique po ... Chianti! Tak, tak, w beczce po czerwonym winie. Pomimo mycia beczki, delikatny barwnik pozostał i zabarwił wino na niespotykany pomarańczowo-łososiowy kolor. Nos wina łączy ze sobą akcenty odmiany, walory stylistyczne win pomarańczowych oraz delikatny wpływ beczki. Wino urzeka aromatami brzoskwiń, nektarynek, pomarańczy, ale można też odnaleźć akcenty kandyzowanej marakui, cukru pudru, wanilii. W drugim nosie pojawia się kwiat bergamotki. Wino jest wytrawne, cukru resztkowego właściwie nie ma (0,2 g/l). Delikatna tanina wynikająca ze stylu jest niezwykle subtelna i podkreśla złożony charakter wina. Owoc jest soczysty i przyjemnie kwasowy, dzięki czemu degustacja tego wina sprawia olbrzymią przyjemność. W smaku dominuje śliwka renkloda, nektarynka oraz antonówka. Na finiszu pojawia się nuta migdałów.
ZODIAK BYK 2018
Wytrawne, czerwone wino wytwarzane z odmian Allegro, Regent i Rondo (proporcje procentowe 45/45/10). Macerowane 21 dni w niskiej temperaturze. Nie było beczkowane. Kolor ciemnorubinowy z delikatnym fioletowym refleksem wskazującym na młodość wina. Nos czysty, owocowy, pełen aromatów dojrzałej śliwki węgierki i owoców leśnych - czarnego bzu i czeremchy. Można doszukać się atramentowego niuansu. Usta są wytrawne (2,6 g cukru), o podwyższonej kwasowości i wyraźnej taninie przypominającej skórkę dojrzałych leśnych owoców. W smaku odnajdziemy czarną porzeczkę, śliwkę i dojrzałą wiśnię. Charakteru dodaje przyjemny ziołowy finisz.
ZODIAK WODNIK N/V
Wodnik to jedyne polskie, czerwone musujące wino. Mirosław Krasnowski nazwał je pet-natem oraz "Merret musem". Wino wytwarzane jest metodą klasyczną, czyli musowanie uzyskane jest poprzez drugą fermentację w butelce. Na etykiecie wina pojawia się oblicze Christophera Merreta, który jako pierwszy w 1662 opisał tą metodę. Wino nie było degorżowane, więc na dnie butelki znajdziemy naturalny osad. Wodnik zbudowany jest na szczepach Leon Millot (70%) i Allegro (30%) i nie był siarkowany. Musowanie jest dość intensywne (3,5 bara). Nos jest bardzo owocowy. Pojawia się czereśnia, ciemna wiśnia i jagoda. Uroku dodaje botwinkowy niuans. Gdy się nieco ogrzeje, można doszukać się aromatów jagodzianki. Usta są wytrawne (zero cukru), orzeźwiające, o soczystej kwasowości i delikatnej taninie. Przyjemna, kremowa tekstura współgra z subtelnym musowaniem. W smaku dominuje leśna jagoda i ciemna wiśnia z delikatnie ziołowym finiszem.
Dystrybutorem win w segmencie HoReCa jest firma PONIENTE. Sklepem firmowym jest SMAK & ŁYK, przy ulicy Wąskiej w Poznaniu. Wina na degustację otrzymałem z Winnicy Zodiak.