Berek Branco 2013 - życie sommeliera w pigułce
Zawód sommeliera to ciężki kawałek chleba. Żeby podnosić swoje umiejętności, trzeba dużo degustować, wyjeżdżać, brać udział w mistrzostwach, kursach, egzaminach i spędzać godziny na spotkaniach z innymi sommelierami. Jak to wytrzymują żony/dziewczyny sommelierów? Muszą ich bardzo kochać...
Bardzo celnie ujął to Andrzej Mleczko projektując etykietę dla wina Berek Branco 2013 (zapewne niechcący)... Za młodu mężczyzna "ugania" się za kobietą.. aż do momentu gdy znajdzie na swojej drodze wino. Następnie to już kobieta próbuje za nim nadążyć. Oczywiście wszystko z przymrużeniem oka ;)
A jakie jest samo wino?
OKO: Wino jest klarowne, jasnosłomkowe w kierunku jasnozłotego. Zauważyć można delikatne łzy. Brak perlistości i osadów.
NOS: czysty, średniointensywny, z aromatami owocowymi (żółta śliwka, zielone winogrono, jasna czereśnia), polnych kwiatów i nutą śmietanową. Nos wskazuje, że wino jest młode, ale rozpoczyna się faza jego rozwoju.
USTA: wino jest wytrawne o umiarkowanej kwasowości. Alkohol średni, dość neutralny, ciała nie ma posiada zbyt wiele, finisz zbalansowany i soczysty. Można wychwycić lekką kremową konsystencję wskazującą na styczność z beczką i delikatną mineralność dodającą świeżości całej kompozycji (szczególnie uwydatniona przy solonych migdałach). Pojawia się również subtelna goryczka przypomnająca winogronową skórkę. Owoc jest delikatny i zrównoważony, przypominający cytrusy.
KONKLUZJA: Klasyczne białe, wytrawne wino z Douro. Wytworzone przez słynnego producenta (Niepoort) z wielu szczepów tam rosnących (Rabigato, Códega do Larinho, Gouveio, Dona Branca, Viosinho, Bical i innych). Polecam podawać w temperaturze ok 10-12 stopni, w kieliszkach do białego wina. Ze względu na styczność z beczką, można zdekantować dla przewietrzenia i odświeżenia aromatów. Wino jest w tej chwili w najlepszym czasie do picia, potencjał do leżakowania max 2 lata.
Ze względu na mineralność, wino bardzo dobrze skomponuje się z owocami morza, szczególnie z grillowanymi "lulasami" (małymi ośmiorniczkami). Świeże, letnie sałatki i pieczony drób również będą dobrym wyborem.
OCENA: 6,0 (dobre+) - przyjemnie się pije, jest bardzo poukładane, większość parametrów ma na "medium". Subtelna mineralność na lekki plus.
Cena: około 50zł, importer - Atlantika.
Wino otrzymałem w ramach upominku z okazji wzięcia udziału w Mistrzostwach Polski Sommelierów 2015. Firma Atlantika była jednym ze sponsorów wydarzenia.