Sommelierze zaskocz mnie #1

W niedawnym artykule o sommelierach przedstawiłem na czym polega ten zawód. Z perspektywy gościa restauracji liczy się przede wszystkim umiejętny serwis wina i co jest "języczkiem u wagi" - odpowiednia rekomendacja wina do wybranego jedzenia. Postanowiłem, że co jakiś czas wybiorę się do restauracji gdzie zatrudnia się sommeliera (lub osoby odpowiednio wyedukowane w tym kierunku) i dam się im zaskoczyć. Ciekaw jestem sugestii kolegów po fachu oraz żądny przygód winno-kulinarnych.

Na pierwszy ogień wybrałem poznańską Cucinę. Od lat słynie z autorskiej kuchni Ernesta Jagodzińskiego i wybitnej karty win budowanej najpierw przez aktualnego Mistrza Polski Sommelierów 2015 - Piotra Pietrasa, a następnie poszerzonej przez Mateusza Dobrzykowskiego, aktualnego Vice-Mistrza Sommelierów Polski Zachodniej 2014. To dzięki staraniom tych dwóch sommelierów karta win Cuciny została 3 razy z rzędu wyróżniona przez Wine Spectator.

Obecnie Cucina nie zatrudnia na etat sommeliera "sensu stricto". Nową, autorską kartę win tworzy z zewnątrz Michał Więckowicz, który zaryzykował wymieniając ponad 50% pozycji z wyróżnionej karty. Ruch ryzykowny, ale karta autorska, więc zobaczymy jak się sprawy rozwiną i czy w najbliższym roku również Wine Spectator kartę wyróżni. Mimo braku sommeliera na etacie, Cucina zatrudnia wyedukowany personel, który wystarczająco dobrze radzi sobie z doborem win do potraw. Poprosiłem Marcina Krzystolika - jednego z bardziej wykwalifikowanych i doświadczonych pracowników Cuciny (WSET 3), by zaskoczył mnie rekomendacją wina do potrawy. 

Rekomendowana potrawa: Ramen z wołowiną, jajkiem 62 stopnie, grzybami shitake, porem i kapustą pekińską

Rekomendowane wino na kieliszki: Erste Neue Gewurztraminer 2014 Alto Adige

Potrawa: Aromatyczna, rozgrzewająca i pełna smaków - mięsnego, warzywnego, grzybowego. Do tego chrupiąca kapusta, pikantny por i jajko z rozpływającym się żółtkiem. No i ta kolendra...

Wino: Świeże, żywe i delikatnie mineralne. Czyste i ujmujące. Stonowana kwasowość, sporo ciała (13,5% alk) i przede wszystkim intensywna, charakterystyczna dla odmiany aromatyczność. Struktura wina obroniła wino przed esencjonalnym rosołem, aromatyczność gewurztraminera urozmaiciła zapachy potrawy, a delikatna słodycz przełamała pikantność pora.

Jest to kolejny przykład jak z sukcesem można dobierać wino do zup. Duży plus dla Marcina Krzystolika za tę rekomendację. Olbrzymie uznanie dla kucharzy za przygotowanie cudownej potrawy.

Cena za potrawę z kieliszkiem wina: 63 zł.

Polecam, warto spróbować.

Restauracja Cucina, City Park
ul. Wyspiańskiego 26a, Poznań

MACIEJ SOKOŁOWSKI

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

 x 

Twój koszyk jest pusty