Zupa rybna i wino
Wino do zupy? Wiele osób nie decyduje się na ich łączenie z obawy przed złym dopasowaniem. Rozmaitość konsystencji i bogactwo składników sprawiają, że z zupami można ciekawie poeksperymentować. Zasady doboru win do zup są podobne do zasad połączeń z innymi daniami. Metodą klasyczną łącząc - polecamy lekkie i mineralne, białe wina do lekkich wywarów warzywnych, lekkich zup rybnych. Do zawiesistych zup, kremów i chowderów świetnie skomponują się beczkowe białe wina. Gęsta i mięsna zupa gulaszowa aż prosi się, by podać ją do win czerwonych. Nie bójmy się łączyć win z zupami, za to czekają na nas bardzo interesujące doznania smakowe!
Wiosna już zadomowiła się na dobre, więc czas na lżejsze dania i zupy. Tym bardziej, że już za chwilę sezon na szparagi -nie możemy się już doczekać. Na "pierwszy ogień" poszła zupa rybna z nutą szparagową. Do zmiksowanych szparagów z plantacji koło Granowa (Ruchocice) dodaliśmy krewetki i dorsza bałtyckiego, zakupionego z kołobrzeskiego kutra. Ugotowaliśmy je na bulionie warzywnym z odrobiną słodkiej śmietanki. Ozdobne kawałki szparagów zostały uduszone na oliwie z dodatkiem cytryny i szczyptą cukru. Dla smaku doprawiliśmy białym pieprzem i posiekanym koperkiem.
Ze względu na lekką strukturę zupy oraz zawartość ryb, krewetek i szparagów dobraliśmy lekkie, białe, portugalskie wino. To zbudowane jest ze szczepów endemicznych Fernao Pires oraz Arinto i jest wręcz stworzone do owoców morza, dzięki swojej przyjemnej kwasowości i mineralności. Podkreśliło ono smak ryby i szparagów oraz dodało świeżości całej kompozycji.
Przygotowanie potrawy: Iga Kramarz
Zdjęcia, tekst i dobór wina: Maciej Sokołowski