Dwa ciekawe sposoby na róż

Późna wiosna, czy wczesne lato? Koniec szparagów czy początek truskawek? A może jedno i drugie? Czemu nie! Truskawki i szparagi można połączyć.
Pewnego dnia gdy zaświeciło mocniej słońce, Igę natchnęło do eksperymentów. Zachęcona wcześniejszymi udanymi próbami z przygotowaniem szparagów na słodko, poszła tym tropem. Postanowiła skorzystać z dobrodziejstw polskich nowalijek, które nieśmiało wychylają się z ziemi - szparagów, rabarbaru i truskawek.
Szparagi obrała, pokroiła w kawałki, udusiła na maśle z odrobiną mleka, wody, cukru i soli. Po odcedzeniu i wystudzeniu usmażyła je w cieście naleśnikowym z odrobiną cukru, oliwy i świeżo startej gałki muszkatołowej. Szparagi w cieście zostały podane na szpinaku z karmelizowanym w miodzie rabarbarze i okraszone sosem złożonym ze zmiksowanych truskawek, oliwy, soku z cytryny i szczypty soli.

Danie wypróbowaliśmy podczas Warsztatów Kulinarnych "Oliwa z oliwek w potrawach", które odbyły się 29 maja w Museum Cafe. Oliwy Casas de Hualdo, które zapewnił dystrybutor O-live, znalazły się w każdym daniu, również w naszym. Do truskawkowego dressingu została dodana oliwa Picual - lekko pikantna i goryczkowa.

Wytrawny dressing truskawkowy tak się nam spodobał, że postanowiliśmy użyć go raz jeszcze. Tym razem pomysłodawcą był Maciej. Połączyliśmy truskawki z... wędzoną makrelą. Rybę, dokładnie oczyszczoną z ości, lekko rozgnietliśmy widelcem. Połączyliśmy ją z ricottą, odrobiną tartego chrzanu i posiekaną młodą cebulą dymką. Uzyskaną masę doprawiliśmy solą i świeżo tłuczonym pieprzem. Podana na pełnoziarnistym pieczywie i przyozdobiona dressingiem truskawkowym stanowiła przecudny podwieczorek.

Przy takich potrawach różowe wino może pojawiać się w naszych kieliszkach bezustannie. Zwłaszcza, gdy jest takie pyszne jak różowe Bordeaux. Stworzone z Cabernet Sauvignon w Entre-deux-Mers. Świeże, niezwykle owocowe, ale nie przesadzone. W aromatach wina wyczuwalne smażone truskawki współgrają z karmelizowanym rabarbarem, jak również ze szparagami i dressingiem truskawkowym.

Przygotowanie potraw: Iga Kramarz

Zdjęcie szparagów i wina: Julian Redondo Bueno

Tekst i dobór wina: Maciej Sokołowski

 x 

Twój koszyk jest pusty